Cracktro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen Commodore 64 -intro 1980-luvun lopulta, tekijänä brittiläinen kräkkäysryhmä Ikari. Kuvakaappauksessa näkyy ryhmän logo, vieritystekstiä ([cra]cked by ATC.. When...) ja muita viestejä. Taustalla myös vieriviä tähtiä.
Cracktrojen uudempaa sukupolvea. Titan-ryhmän Deviance-kräkkäysryhmää varten vuonna 2005 tekemä intro, alustana Microsoft Windows.

Cracktro (lyhenne sanoista crack intro), myös pelkkä intro ja toisinaan englanniksi loader eli "lataaja", on luvattomasti levitettyihin tietokoneohjelmistoihin, usein peleihin, lisätty intro, pienimuotoinen audiovisuaalinen esitys.

Kun jokin ryhmä tai yksittäinen henkilö murtaa eli kräkkää ohjelmiston kopiointisuojauksen helpottaakseen sen luvatonta jakelemista, se/hän yleensä lisää ohjelman alkuun pienen ohjelmapätkän, cracktron, joka toimii eräänlaisena murtajan puumerkkinä. Kun joku sitten saa käsiinsä tällaisen "kräkätyn" version jostain ohjelmasta ja käynnistää sen, ensimmäinen asia, jonka hän näkee, on yleensä murtajan lisäämä cracktro. Cracktrot sisältävät tyypillisesti ainakin murtajan logon, erilaisia tervehdyksiä tai muita viestejä muille samanlaista toimintaa harrastaville ryhmille tai henkilöille (perinteisesti erilaisten vieritystekstien, "skrollitekstien" muodossa), mahdollisesti muita graafisia efektejä (klassinen esimerkki on intron taustalla vierivä tähtikenttä) ja taustamusiikkia (usein chiptune-tyylistä).

Ensimmäiset "cracktrot" ilmestyivät 1980-luvun alussa. Todella suosittuja niistä tuli todennäköisesti Commodore 64:llä 1980-luvun puolivälissä ja jälkipuoliskolla. Runsaasti cracktroja on siitä lähtien tehty myös muille laitealustoille: muun muassa Amigalle, IBM PC -yhteensopiville tietokoneille ja todennäköisesti Atari ST:lle. Varhaisemmissa, 1980-luvun ja 1990-luvun alun cracktroissa huomionarvoista on se, että ne pitkälti synnyttivät nykyisen demoskenen: ne loivat pohjan varsinaisille tietokonedemoille, digitaaliselle taidemuodolle, joka on olemassa itsensä vuoksi eikä niinkään enää osana kräkkäyskulttuuria.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]