Chiptune

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Commodore 64:n SID-äänipiirit MOS 6581 ja 8580.
Näyte chiptune-tyylisestä kappaleesta.
Laitteisto jossa Game Boy -konsoleita käytetään musiikin tuottamiseen.

Chiptune tarkoittaa elektronista musiikkia, joka on tuotettu 1980-luvun kotitietokoneiden ja pelikonsolien yksinkertaisiin aaltomuotoihin perustuvilla äänipiireillä kuten SIDillä tai AY-3-8910:llä. Nykyään myös emulaatiota voidaan käyttää apuna musiikin tuottamisessa. Sana chip viittaa äänipiiriin ja tune musiikkikappaleeseen.

Chiptune-musiikkia tehtiin myös teknisesti kehittyneemmillä äänipiireillä (Amigan Paula-piiri ja PC:n äänikortit). Tällöin on yleensä kyse digitoituihin ääniin perustuvasta tracker-musiikista, jossa käytetyt samplet ovat erittäin lyhyitä ja yksinkertaisia aaltomuotoja. Tällaisia sampleja hyödynnettiin usein "looppaamalla" ne, jolloin lyhyestä äänestä tehtiin saumattoman toiston ansiosta loputon ääni. Teknisesti kehittyneemmillä äänipiireillä chiptune-musiikkia tehtiin toisaalta nostalgisista tai tyylillistä syistä, mutta myös chiptune-musiikin käyttämien lyhyiden samplejen viemän vähäisen tilan vuoksi. Yleensäottaen chip-kappaleen koon ylärajana pidetään 48kt, koska kappale tuli saada mahtumaan ns. Chip-muistiin.

Tietokone- ja videopelien lisäksi chiptune-musiikkia käytettiin runsaasti etenkin kräkättyjen pelien introissa ja tietokoneharrastelijoiden tekemissä demoissa (katso artikkelit warez ja demoskene). Demojen musiikissa oli tosin usein mukana pyrkimys siirtyä pois chiptuneista kohti kunnianhimoisempaa ilmaisua ja omaperäisempiä tyylejä.

Tyylillisesti chiptuneille on ominaista yksinkertaisten aaltomuotojen käyttö instrumentteina, äänikanavien vähäinen määrä (tyypillisesti 3 tai 4) sekä melodian vahva rooli musiikissa. On kuitenkin huomattava, että äänipiirien rajoitusten puitteissa voi vanhoillakin laitteilla toteuttaa myös muun tyylistä musiikkia.

Chiptuneille on ominaista myös arpeggio-efektin runsas käyttö. Arpeggio-efekti tarkoittaa sitä, että jonkin soinnun nuotteja toistetaan peräkkäin niin nopeasti, että ihmiskorva kuulee ne yhtenä rosoisena sointuna (sana arpeggio tarkoittaa murtosointua). Arpeggio-efektiä käytettiin, jotta saataisiin aikaan soinnuilta kuulostavia ääniä käyttämättä kuitenkaan enempää kuin yhtä kanavaa. Vanhoissa tietokoneissa ja pelikonsoleissa oli yleensä vain kolme tai neljä äänikanavaa, joten niitä pyrittiin käyttämään säästeliäästi. Digitoituja ääniä käyttävillä äänipiireillä voidaan kanavissa säästää myös käyttämällä kokonaisista soinnuista koostuvia soitinsampleja.

Chiptune-musiikin vaikutteet on saatu 1970-luvun ja 1980-luvun syntetisaattoreilla tehdystä melodisesta musiikista. Vuonna 1971 suosituksi tullut syntetisaattorilla tehty Gershon Kingsleyn sävellys "Popcorn" on sävellyksenä jonkinlainen chiptunen arkkityyppi. Tyypillisimmistä chiptune-musiikin edustajista voidaan esimerkkeinä mainita Martin Galwayn kappale "Comic Bakery" ja Rob Hubbardin "Delta" (molemmat samannimisistä Commodore 64:n peleistä) sekä Amigalla 4-Matin (Matthew Simmonds) "L.F.F." (käytetty lukuisten "cracktrojen" musiikkina) ja Heatbeatin (Aleksi Eeben) kappale "Matkamies".

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chiptune.com - ladattavia chiptuneja eri formaateissa
  • Chiptune.de - toinen chiptune-arkisto
  • Kohina - chiptuneja ja muuta vanhaa tietokonemusiikkia soittava Internet-radio
  • Ubiktune - chiptune-musiikkia julkaiseva yhteisö
  • 8BitPeoples.com - 8-bittisillä konsoleilla ja tietokoneilla tehdyn musiikin harrastajien yhteisö.
  • KeygenJukebox.com - Soittaa key generatoreista tunnettuja chiptuneja selaimessa.