Yamaha YM3812

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yamaha YM3812

Yamaha YM3812 tai OPL2 (OPL-lyhenne tulee englannin sanoista FM Operator Type-L) on Yamahan kehittämä äänipiiri. Piiri on kuulu sen laajasta käytöstä IBM PC -yhteensopivien tietokoneiden äänikorteissa, kuten AdLib ja Sound Blaster. Piiri käyttää FM-synteesiä, jossa yksi kanavan oskillaattori moduloi toista.

Se on alaspäin yhteensopiva OPL-piirin, eli Yamaha YM3526:n kanssa. Piirit ovat hyvin samankaltaisia, sillä YM3812:n uusiin ominaisuuksiin kuuluu vain kolme uutta äänimuotoa. OPL2:n päivitettyä versiota, OPL3 (Yamaha YMF262), käytettiin muun muassa kuulussa Soundblaster 16:ssa.

Toinen YM3812-piirin lähisukulainen on YM2413 (OPLL), joka lähinnä on karsittu versio piiristä. Siinä on vain yksi vapaasti ohjelmoitava kanava ja loput käyttävät valmiiksi säädettyjä soitinääniä. Tätä piiriä käytettiin kolmannen sukupolven MSX-koneissa (vain Japanissa myyty MSX TurboR), MSX2 koneissa lisävarusteena sekä Sega Master System -konsolin japanilaisessa versiossa.

Piirissä on 244 erilaista vain kirjoitus -rekisteriä. Se kykenee tuottamaa ääntä 9:llä eri kanavalla, joista jokainen koostuvat kahdesta erillisestä oskillaattorista. Jokainen oskillaattori tuottaa siniaaltoja, joita voidaan vielä muokata kolmeksi erilaiseksi äänimuodoksi. Siniaallon negatiivinen osa voidaan mykistää tai kääntää päinvastaiseksi ja piirillä voidaan tuottaa myös valesaha-aaltoja (neljäsosa kohoavaa siniaaltoa). Tämä erikoinen tapa tuottaa äänimuotoja luo piirille sen tunnusomaisen äänen.