Spacewar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spacewar
Spacewar PDP-1:llä.
Spacewar PDP-1:llä.
Kehittäjä Wayne Wiitanen, J. Martin Graezt, Stephen R. Russell
Julkaisija Steve Russell
Suunnittelija Steve Russell
Ohjelmoija Steve Russell
Julkaistu 1962
Lajityyppi avaruussimulaatiopeli (en), shoot ’em up ja tieteisfiktiopeli (en)
Pelimuoto moninpeli
Alusta PDP-1
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Spacewar oli varhainen tietokonepeli ja yksi ensimmäisistä reaaliaikaisista videopeleistä. Pelin kehittivät Wayne Wiitanen, J. Martin Graezt ja Stephen R. Russell vuonna 1961 ja he toteuttivat sen Digital Equipment Corporationin PDP-1-tietokoneelle. Valmis peli esiteltiin MIT:n vuosittaisessa Science Open House -tapahtumassa toukokuussa 1962.

Spacewar on kahden pelaajan pelattava kaksiulotteinen avaruustaistelupeli. Kummallakin pelaajalla on avaruusalus, jota voi pyörittää myötä- ja vastapäivään ja ohjata eteenpäin. Alukset noudattavat liikkeen jatkuvuuden lakia, joten esimerkiksi jarruttaakseen on käännyttävä ympäri ja ohjattava sitten eteenpäin. Kummallakin aluksella on rajoitettu määrä ammuksia ja mahdollisuus hyperavaruushyppyyn eli satunnaiseen paikan vaihtamiseen. Ruudun keskellä sijaitsevan auringon painovoima vetää puoleensa sekä aluksia että ammuksia ja muodostaa siten lisähaasteen pelaajille.

Pelin kehitysaikana tyypillinen tietokoneen käyttö tapahtui tietojen syöttämisellä reikäkorteilla, mutta MIT:llä oli näyttölaitteet ja näppäimistöt tietokoneeseen.[1]

Peliä pelattiin PDP-1:n konsolilta. Näyttölaitteena oli koneen tutkamainen vektorinäyttö ja ohjaimina konsolikytkimet. Myöhemmin konsolikytkinten vaihtoehdoksi rakenneltiin myös erityisiä peliohjaimia. Vektorinäyttö maksoi noin 20 000 dollaria, eli kymmenen uuden Plymouth Valiantin tai Ford Falconin verran, ja tietokone 120 000 dollaria aikanaan, joka vuoden 2011 rahassa on yli miljoona dollaria.[2]

Spacewar oli suosittu peli opiskelijoiden keskuudessa monissa korkeakouluissa, joihin PDP-1 oli asennettu, ja myöhemmin DEC jopa jakoi Spacewarin kopiota koneen kylkiäisenä, jonka oli tarkoitus esitellä PDP-1:n reaaliaikaominaisuuksia. DEC:n myöhemmät 18-bittiset koneet (kuten PDP-7) perustuivat PDP-1:n käskykantaan, joten alkuperäistä Spacewaria saattoi pelata myös niillä. Pelistä kirjoitettiin versioita myös useille muille laitteille. Galaxy Game oli PDP-11:llä toteutettu versio pelistä.

Spacewariin perustuvia kolikkopelejä ovat Computer Space ja Space Wars. Myös Asteroids-pelissä on runsaasti vaikutteita Spacewarista.

Spacewarista on enemmän tai vähemmän uskollisia klooneja myös nykyaikaisemmille alustoille kuten MS-DOSille, Amigalle ja UNIX-käyttöjärjestelmille. Lisäksi alkuperäistä Spacewaria voi pelata MESS-emulaattorilla.

Peli on listattu Stanfordin yliopiston kymmenen kaikkien aikojen tärkeimmän videopelin listalle vuonna 2007.[3]

  1. Matt Barton, Bill Loguidice: The History of Spacewar!: The Best Waste of Time in the History of the Universe gamasutra.com. Viitattu 5.6.2021. (englanniksi)
  2. Edwards, Benj: Computer Space and the Dawn of the Arcade Video Game technologizer.com. 11.12.2011. Viitattu 26.3.2017. (englanniksi)
  3. Chaplin, Heather: Is That Just Some Game? No, It’s a Cultural Artifact New York Times. Viitattu 12.6.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]