Streets of Rage

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Streets of Rage
European sor cover.jpg
Kehittäjä Sega
MNM Software
Julkaisija Sega
Säveltäjä(t) Yuzo Koshiro
Julkaisupäivä EU elokuu 1991
JP 2. elokuuta 1991
NA syyskuu 1991
Lajityyppi beat ’em up
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli
Alusta Sega Mega Drive, Sega Mega-CD, Sega Game Gear, Sega Master System, MegaPlay, Virtual Console, iPhone OS
Jakelualusta 4 MB kasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Tämä artikkeli käsittelee vain pelisarjan ensimmäistä osaa, vaikka se saattaa sisältää viittauksia jatko-osiin!

Streets of Rage on Sega Mega Drivelle vuonna 1991 julkaistu beat ’em up -peli, joka on saavuttanut eri puolilla maailmaa melko suuren suosion.lähde?

Pelin alkutilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Intro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Aikaisemmin niin kaunis ja rauhallinen kaupunki, täynnä elämää ja toimintaa, on suistunut pahan rikollisorganisaation kynsiin. Organisaation johtaja on jotenkin onnistunut pitämään henkilöllisyytensä salassa. Organisaatio on onnistunut hivuttautumaan kaupunginhallituksen riveihin (Kuka tahansa pääsee sopivasta hinnasta). Heillä on jopa pääkaupunkiseudun poliisivoimat kynsissään. Korruptio, satunnainen väkivalta, ja tuho on kasvanut hillittömiin mittasuhteisiin. Yksikään kävelijä ei ole turvassa kaduilla... niin päivällä, kuin yölläkään.”

”Kun kaaos kasvoi järkyttäviin mittoihin, kolme poliisikonstaapeliä yritti perustaa erikoisiskujoukon. Jatkuvasti heidän johtajansa hylkäsivät heidät, joko siksi, että hän oli jo organisaation palkkalistoilla, tai että oli liian pelkuri tekemään vastarintaa. Eräänä päivänä, kun he eivät enää kestäneet katsoa kaupunkinsa rappeutumista, he päättivät erota poliisivoimista!”

”Antti Hurme (Adam Hunter,) Akseli Kivi (Axel Stone), ja Pekka Peltonen (Blaze Fielding, suomennettu väärin pelin ohjekirjassa) jättivät työnsä paikallisessa oikeusjärjestössä, ja laittoivat oman henkensä peliin. He ovat aseettomia, mutta jokaisella on erinomaiset käsintaistelukyvyt. Vie heidät kaupungin sydämeen, ja taistele kaikkien aikojen vaarallisimpia jätkiä, ja pimuja vastaan. Tee kaupungista paikka, jossa ihmisten ei enää tarvitse kulkea pitkin Raivojen katuja!

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antti Hurme (Adam Hunter) on entinen poliisi, ja valmistunut nyrkkeilijä. Hän on hahmoista hitain, vaikka aiheuttaa suurempaa vahinkoa vihollisille, kuin Akseli. Ensimmäinen Streets of Rage on ainoa Streets of Rage -sarjan peli, jossa Antilla voi pelata. Hänellä on myös pikkuveli, Skate, joka on vielä lapsi.

Akseli Kivi (Axel Stone) on toinen miespelihahmo, joka on hyvä kamppailulajeissa. Akseli harrastaa videopelien pelaamista. Hän on yleensä pelaajien keskuudessa suosituin pelihahmo, vaikka onkin Adamia heikompi hyppyiskunsa takia. Akseli esiintyy pelisarjan myöhemmissä osissa.

Pekka Peltonen (Blaze Fielding) on nainen, toisin, kuin virheellinen suomennos pelin ohjekirjassa näyttää. Hän on kahden muun hahmon tavoin ex-poliisi, sekä taitava judo-ekspertti. Hän on hahmoista heikoin, mutta hyppää korkeimmalle, sekä liikkuu hiukan nopeammin, kuin Akseli. Hänen heittoiskunsa ovat myös parhaimmat. Pekka esiintyy myöhemmissä pelisarjan osissa Akselin kanssa.

Taustatuki (Back-Up Enforcer) Jokaisen kentän alkaessa sinulla on yksi taustatuki käytettävissäsi. Kun kutsut taustatukea, ruutuun ajaa korruptiopoliisijoukoista hetkeksi pois värväytynyt poliisi, joka ampuu aina jonkinlaisella aseella latingin pelihahmojen ympärille. Latinki tappaa kaikki viholliset, jotka ovat sillä hetkellä ruudun sisäpuolella, lukuun ottamatta tason päävatuksia. Taustatuen isku vaikuttaa päävastuksiin vain vähentämällä heiltä osan energiasta, tai kadottamalla keltaisen palkin (siitä lisää mylhempänä). Lähtökohtaisesti joka kentässä (paitsi viimeisessä) taustatukea voi käyttää vain kerran pelaajaa kohden, tosin saatat löytää kentän varrelta ekstroja, joiden avulla saat käyttää taustatukea yhden kerran enemmän. Yleensä taustatuki käytetään vasta kentän lopulla, kun kentän loppuvastukset ilmestyvät ruutuun. Tällä hahmolla ei voi pelata!

Tasojen loppuvastus Jokaisella tasolla (paitsi yhdellä) on loppuvastus (Tai jos peli on kaksinpeli, niin kaksi loppuvastusta. Myöhemmillä kentillä tulee kaksi vastusta, vaikka peli olisi yksinpeli). Loppuvastus on yleensä tavallista vihollista isompi. Keltainen palkki: Jokaisella loppuvastuksella, paitsi ensimmäisen kentän loppuvastuksella on ruutuun ilmestyessään keltainen energiapalkki tavallisen oranssin sijasta. Silloin loppuvastusta on hakattava niin kauan, kunnes keltainen palkki muuttuu oranssiksi. Kun palkki on keltainen, vihollinen ei kärsi vahinkoja iskuistasi. Yleensä kannattaa käyttää taustatukea keltaisen palkin häivyttämiseen. Tällä hahmolla ei voi pelata!

Herra X Herra X on rikollisorganisaation johtaja, joka tulee kukistaa viimeisen kentän lopussa. Hänen oikeaa nimeään ei mainita pelissä. Hän on hiukan pienikokoisempi, kuin muiden kenttien loppuvastukset, mutta kaikista nopein. Tällä hahmolla ei voi pelata!

Pelin kentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin jakautuu kenttiin (rounds) joista jokainen tapahtuu aina eri paikassa kaupunkia. Jokaisen kentän (paitsi 7.) lopussa tulee loppuvastus/loppuvastuksia, jotka täytyy kukistaa päästäksesi seuraavaan kenttään.

Kenttä 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kenttä on kävelykatu, jonka varrella on paljon valomainoksia, muun muassa sellaisia, joissa lukee ”Pine Pot”. Tason vastuksiin lukeutuvat ainakin sinipukuiset nyrkkeilijämiehet, vihreäpukuiset Turtleseita muistuttavat pahikset, violettipukuiset akrobaattimiehet, sekä räikeän punaiseen pukuun pukeutuneet ruoskijanaiset. Riippuen siitä, onko peli kaksin-, vai yksinpeli pelin lopussa tulee tavallisia vihollisia isompi loppuvatus, bumerangia heittelevä mies. Jos peli on kaksinpeli, loppuvastuksia tulee kaksi. Tämän tason loppuvastus eroaa muiden tasojen loppuvastuksesta siten, että tällä loppuvastuksella ei ole keltaista palkkia toisin, kuin muiden tasojen loppuvastuksella.

Kenttä 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen kentän tapahtumapaikka on syrjäinen slummikatu, jonka varrella näet paljon hylättyjä kerrostaloja, sekä graffiteilla töhrittyjä rakennuksia. Kentässä on jokseenkin samoja vihollisia, kuin edeltäjässään, paitsi uutuutena on punapukuinen jonglööri, joka yrittää vahingoittaa sinua viskomalla tulikeppejä, tai pieniä tapparoita. Kentässä on loppuvastus, (jos peli on kaksinpeli, niitä on kaksi) joka taistelee nyrkein erikoishanskat kädessään. Tämäkin loppuvastus on tavallisia vihollisia suurempi, mutta erona ykköskentän loppuvastukseen on, että hänellä on keltainen palkki ruutuun tullessaan. Tämä vihollinen on salamannopea liikkeissään, jonka vuoksi häneen ei auta käyttää hyppyiskua.

Kenttä 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas kenttä tapahtuu meren rannalla, ja poikkeaa muista kentistä muun muassa siten, että kesken kenttää saattaa tulla sadekuuro, joka kestää hetken, ja päättyy. Muissa kentissä ei vastaavaa nähdä. Viholliset ovat samoja, kuin edellisissä kentissä, tosin osa niistä on erivärisissä puvuissa. Kentän lopussa tuleva loppuvastus on pelkkiin pikkuhousuihin ja pitkiin saappaisiin puettu mustatukkainen mies. Taas jälleen kerran heitä on kaksinpelissä kaksi.

Kenttä 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs kenttä tapahtuu sillalla. Kentässä vastaan tulee taas samoja vanhoja vihollisia, mutta jälleen kerran erivärisissä puvuissa. Kenttä on melko samanlainen, kuin aiemmat, uutuutena se, että lattiassa on reikiä, joihin pelaaja saattaa pudota. Kun pelaaja putoaa, hän menettää elämän. Kentän loppuvastuksina toimii 1–2 massiivista korstoa, jotka syöksevät tulta. Heitä on luonnehdittu pelisarjan pahimmiksi vihollisiksi, mutta hekin ovat melko helppoja päihittää, kun tietää niksit. Tärkein seikka on, että heitä ei kannata yrittää heittää, sillä heidän kehon painonsa vuoksi heitto epäonnistuu aina, ja pelaaja menettää energiaa.

Kenttä 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides kenttä tapahtuu laivalla. Kentän viholliset ovat samoja, kuin aiemmissa kentissä. Kenttä on pelin ensimmäinen, jossa on mahdollista saada ylimääräinen Taustatuen käyttömahdollisuus. Kenttä on myös ensimmäinen, jonka keskellä tulee ylimääräinen erikoisvastus. Kentän keskivaiheilla ruutuun ilmaantuu kolmosketästä tuttu loppuvastus, mutta pelaajamäärästä riippumatta heitä tulee vain yksi. Vastustajan kuoltua kenttä jatkuu. Varsinainen loppuvastus on kaksi laivatyttöä, joita on pelaajamäärästä riippumatta kaksi. He eroavat tavallisista loppuvastuksista siten, että he ovat tavallisen vihollisen kokoisia, eli tavallisia loppuvastuksia puolet pienempiä.

Kenttä 6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudes kenttä on tehdas. Tässäkin kentässä on mahdollista saada ylimääräinen taustatuki. Kentän keskivaiheilla ilmestyy taas erikoisvastus, kuten viitoskentässä. Tällä kertaa vastus on neloskentästä tuttu tultasyöksevä korsto. Varsinainen päävastus tässä kentässä on kaksi samanlaista loppuvastusta, kuin kakkoskentässä, erona on vain erinvärinen puku. Tässä kentässä loppuvastuksia tulee kuitenkin pelaajamäärästä huolimatta aina kaksi, joten helpommalla pääsee kaksinpelissä.

Kenttä 7[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kenttä on tavarahissi, ja erikoisuutena se eroaa muista huomattavasti. Kentän aikana ei tule minkäänlaisia kerättäviä tavaroita, tai ruokaa, joka lisää pelaajien energiaa. Hissi kulkee koko ajan ylöspäin, mutta pysähtyy välillä, jolloin kyytiin nouseen lisää vihollisia. Heitä voi heittää hissin reunan yli, mutta kannattaa varoa, sillä samoin voi käydä sinullekin. Erikoisinta tässä kentässä on, että siinä ei ole loppuvastusta, vaan kaikkien vihollisten kuoltua pelaajat siirtyvät avoimesta ovesta talon sisätiloihin.

Kenttä 8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdeksas kenttä on Herra X:n rikollisorganisaation päämaja. Tämä on pelin viimeinen kenttä, mutta myös huomattavasti pisin. Kentän varrella kulkee tarjoiluvaunuja, joihin törmääminen vähentää pelaajan energiaa, ellei pelaaja väistä, tai lyö vaunuja kumoon. Kentässä kuljetaan, toisin kuin aikaisemmissa, koko ajan vasemmalle päin. Kenttä on myös erikoisen hankala, sillä tässä kentässä sinulla ei ole erikoisjoukkoja käytettävissäsi!

Välipäävastukset Kenttää eteenpäin kulkiessa tietyin väliajoin tulee ”välipäävastuksia”, kuten 5. ja 6. kentässä. Tässä vastustajat ovat kuitenkin luonnollisessa järjestyksessä. Kun kuljet hetken aikaa tasoa eteenpäin, ja teilaat vihollisia, on vastassasi yhtäkkiä (pelaajamäärästä riippuen) yksi tai kaksi ensimmäisen tason bumeranginheittelijää. Kun olet päihittänyt heidät, joudut taas taisetelemaan pikkuvihollisia vastaan, ja hetken päästä vastaasi tulee kakkostason vihollisia, jne. seuraavaksi kolmostason, sitten nelostason, ja viimeiseksi viitostason laivatytöt. Laivatytöt tulevat kohdassa, jossa käytävä päättyy parioviin. Kun olet voittanut laivatytöt, pelihahmo kulkee automaattisesti huoneeseen, jonka keskellä istuu Herra X.

Herra X:ää vastaan taistelu: Herra X ottaa sinut ensin rauhallisesti vastaan.

Herra X: ”Olette siis löytäneet tänne saakka. Haluaisitteko liittyä joukkoihini?”
Huom! Tässä kohtaa on mahdollista saada pelille niin sanottu ”paha loppu”, siitä lisää myöhemmin.
Edelliseen kysymykseen pitää vastata ”No”, eli ”Ei”. Jos pelaajia on kaksi, tarvitaan kummankin pelaajan vastaus.

Herra X: "Te siis haluatte kuolla, vai mitä... Tekisitte minulle palveluksen!
Tähänkin pitää vastata ”No”.

Jos vastaat kysymyksiin ”Yes”, niin Herra X pudottaa teidät takaisin 6. kenttään, ole siis tarkkana, että vastaat oikein!
Tämän jälkeen alkaa taistelu. Herra X lähettää ensin muutamia perusvihollisia pelaajaa vastaan, mutta lopulta liittyy itsekin tappeluun mukaan. Hän ei juuri poikkea muiden tasojen loppuvastuksista. Hänellä tosin on konekivääri. Kun olet voittanut hänet, kenttä loppuu.

Pelin lopputilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelissä on kaksi vaihtoehtoista loppua. ”Hyvä” loppu, sekä ”paha” loppu.

Hyvä loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvä loppu tulee, kun noudatat yllä olevia kahdeksannen kentän puhumisohjeita. Hyvä loppu näyttää taustalla still-kuvaa siitä, mitä tapahtui Herra X:n kuoltua. Ruudun etuosassa taas näkyy tekijöiden nimiä. Still-kuva-animaation ensimmäinen kuva on Herra X makaamassa lattialla aamun sarastaessa ikkunoista, ja pelin kolme poliisia ovat kokoontuneet hänen ympärilleen. Kuvaesitys jatkuu lähinnä kuvilla, joissa kaupungin poliisivoimat kiittelevät kolmea sankaria, ja paiskovat kättä. Viimeisessä kuvassa kolmikko istuu sillalla katselemassa auringonlaskua. Tällainen on pelin onnellinen loppu.

Paha loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pahan lopun toteuttamiseen tarvitaan kaksinpelitilaa. Se toteutetaan seuraavalla tavalla: 8. kentän lopussa, kun pelaajat astuvat huoneeseen, jossa herra X on.

Herra X: ”Olette siis löytäneet tänne saakka. Haluaisitteko liittyä joukkoihini?”
Tähän täytyy toisen pelaajista vastata: ”Yes”, eli kyllä, ja toisen ”No”, eli ei.

Herra X: Kaiken sen tiimityön jälkeen, jota olette tehneet. Nyt, tappelu kuolemaan saakka!

Nyt alkaa pelaajien välinen tappelu. Nyt täytyy sopia, kumpi pelaaja tapetaan. Toinen pelaaja tappaa toista niin kauan, että pelaaja saa valita, jatkaako peliä lisäelämillä, (Continue 3–1) vai lopettaako pelin (game over). Yleensä kannattaa valita Game over, ellei halua pitkittää taistelua.

Herra X: Et ole ihan tavallinen kaveri! Saattaisi olla turhaa tapaa sinua. Mikset liittyisi organisaatiooni?

Tähän pitää vastata ”No”, eli ei.

Herra X: Olet paha tyyppi. En odottanut tätä sinulta. Kuole, petturi!

Herra X: Te siis haluatte kuolla, vai mitä... Tekisitte minulle palveluksen! Tähänkin pitää vastata ”No”.

Nyt taistelu alkaa samalla tavalla, kuin 8. kentän ohjeissa neuvottiin.

Taistelun päätyttyä lopputulos on näiden valintojen sijasta erilainen: "Pahassa" lopussa ei tulekaan still-kuva animaatiota lopputekstien kera, vaan pelaaja, joka selvisi taistelusta istuu tuolissa. Hänen yläpuolellaan oleva teksti ilmoittaa: Sinusta tuli pomo. Olet loistava!

Tässä vaihtoehtoisessa lopussa tarinan alkutilanne ei siis juuri muuttunut. Petturiksi alkanut pelaaja on päässyt organisaation johtajaksi ja kaupunki elää yhä pelon vallassa. Ehkä ”hyvä” loppu saattaa sittenkin olla parempi vaihtoehto?

Pelihahmo istuu tuolissaan vielä lopputekstien ajan. Tekstien loppuessa pelihahmo nauraa pahisnaurua, ja peli päättyy hahmon muuttuessa seepiansävyiseksi, ja ”Bad end” tekstin tullessa ruutuun.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvästä- tai pahasta lopusta huolimatta lopputekstit ovat aina samat. Alle on suomennettu lopputekstit sellaisessa asussaan, kuin ne ovat pelin lopputeksteissäkin:

Työryhmä

Pelin suunnittelu: TINON

Ohjelmointi: MOMONGA MOMO Pikkuinen aurinko

Suunnitellut:

ATSUMIYA SEISHI - Nandemo
Riiviö FUKU-CAN - Udi

Musiikki:
YUZO KOSHIRO

Äänien avustus:
T.N

Erityiskiitokset:
BO ORE
KOTTU THUNDER
YAMAICHI SCOTT

Esittäjä:
SEGA 1991

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soundtrack CD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa pelin viehätyksestä on hyvältä kuulostavien soundtrackien ansiota. Pelin kaikki ääniraidat on tehnyt japanilainen Yuzo Koshiro. Japanilaisissa musiikkia myyvissä marketeissa on julkaistu kolme soundtrack CD:tä, jotka sisältävät pelistä tuttuja ääniraitoja. Ensimmäinen levy sisälsi Streets of Rage I:sen raitoja. Loput 2 levyä sisälsivät raitoja kahdesta muusta jatko-osasta. Ensimmäisen levyn raidat teki Koshiro itse, mutta osan toisen levyn raidoista tuotti Motohiro Kawashima, joka tuotti vielä suuremman osan kolmannen CD:n raidoista.

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä on ilmesynyt Sega-alustalle kaksi jatko osaa. Myös epävirallisia jatko osia on tuotettu, ja vain niistä kuuluisimmat on listattu. Jatko-osat on listattu alle: