Nekketsu kōha Kunio-kun

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kunio-kun -pelisarja

Kunio and riki RCR EX.JPG

Kehittäjä Technos Japan Corporation, Million Corp., Arc System Works
Julkaisija Technos Japan Corporation
Lajityyppi beat 'em up, urheilupeli
Alusta Kolikkopeli, Nintendo Entertainment System, Super Nintendo, PC Engine, Game Boy, Game Boy Advance, Nintendo DS
Ensijulkaisu 1986
Kotisivut http://www.kuniokun.jp/
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Nekketsu Kōha Kunio-kun (jap. 熱血硬派くにおくん) on japanilaisen Technosin luoma videopelisarja. Suomeksi nimi on vapaasti käännettynä "Nekketsun kovis Kunio." Sana nekketsu tarkoittaa kirjaimellisesti kuumaveristä, muttä tässä tapauksessa sillä viitataan pelisarjan maailmassa olevaan Nekketsu-kouluun. Pelisarjan päähahmoa Kunioa voidaan pitää myös Technosin maskottina, ja hahmo esiintyy myös pelitalon logossa.

Pelisarjan tarina keskittyy japanilaisten lukioiden ja niiden oppilaiden ympärille. Päähenkilö on Kunio, joka opiskelee Nekketsu-nimisessä koulussa Tokiossa. Muita peleissä esiintyviä kouluja ovat mm. toisen päähenkilön Rikin koulu Hanazono, ja Reihou, josta monet sarjan viholliset tulevat. Peleissä Kunio ystävineen puolustaa kouluaan väkivaltaisilta yhteenotoilta tai ottaa osaa urheilukilpailuihin. Lähes kaikki osat pelisarjassa ovatkin beat 'em up- tai urheilupelejä. Näille urheilupeleille on yleensä ominaista, että väkivalta vastustajia kohtaan on sallittua ilman rangaistuksia.

Sarjaan on ilmestynyt yli 20 peliä eri konsoleille, suurin osa Nintendo Entertainment Systemille, Super Nintendolle, Game Boylle ja PC Enginelle. Näistä suurin osa julkaistiin vuosina 19861994. Pelisarja on yksi Nintendo Entertainment Systemin suurimmista pelisarjista: pelkästään sille konsolille julkaistiin 11 osaa pelisarjasta, vaikkakin vain muutama näistä julkaistiin Japanin ulkopuolella.

Pelisarja kokonaisuudessaan on varsin vähäisesti tunnettu Japanin ulkopuolella, vaikka jotkut sarjan lokalisoidut pelit kuten River City Ransom ovat tulleet tunnetuiksi. Tämä johtuu lähinnä siitä, että kovinkaan moni peleistä ei ole ilmestynyt Japanin ulkopuolella, ja nekin jotka ilmestyivät, olivat raskaasti muunneltuja ja lokalisoituja: mm. Downtown Nekketsu Monogatari ja Nekketsu Kōkō Dodgeball-bu Soccer-hen, joista muokattiin River City Ransom ja Nintendo World Cup. Hahmojen ja paikkojen nimet sekä ulkonäkö vaihdettiin ja peleihin keksittiin itsenäiset, länsimaihin paremmin sopivat tarinat. Monia vain Japanissa julkaistuja pelejä ovat kuitenkin fanit kääntäneet epävirallisesti englanniksi.

Pelisarjan alkuperäisen pelin suunnittelu Yoshihisa Kishimoto (joka myöhemmin suunnitteli Double Dragonin), mutta myöhemmissä sarjan osissa tärkeimmät kehittäjät olivat Mitsuhiro Yoshida ja Hiroyuki Sekimoto.

Pelisarjan alun perin luonut Technos lopetti toimintansa vuonna 1996, jolloin kaikki oikeudet Nekketsu Kōha Kunio-kun -sarjaan siirtyivät Technosin entisistä työntekijöistä koostuvalle pelitalolle nimeltä Million Corp. Kesäkuussa 2015 oikeudet sarjaan siirtyivät jälleen, kun esim. Guilty Gear -pelisarjastaan tuttu pelitalo Arc System Works ilmoitti ostaneensa oikeudet kaikkiin entisen Technosin pelisarjoihin.

Pelisarjaan oheistuetteena tehtiin myös pari mangasarjaa, tunnetumpana hyvin huumoripitoinen sarja nimeltä Ore Wa Otoko Da! Kunio-kun. Manga julkaistiin vain Japanissa.

Tunnetuimpia pelejä sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nekketsu Kōha: Kunio-Kun (alkuperäinen peli)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäinen osa oli beat 'em up-tyyppinen peli, joka tunnetaan Japanin ulkopuolella nimellä Renegade. Peli julkaistiin kolikkopelinä 1986 ja NES-versiona vuotta myöhemmin. Nekketsu Kōha: Kunio-Kun on yksi ensimmäisiä koskaan julkaistuja katutappelupelejä, ja sillä oli suuri vaikutus esimerkiksi Double Dragon-sarjan inspiraationa.

Tarina kertoo Shinjukussa, Tokiossa sijaitsevan Nekketsun koulun oppilaasta Kuniosta, joka joutuu puolustamaan kouluaan Rikin johtaman Hanazono-koulun jengin valtaukselta. Myöhemmin Kunio joutuu taistelemaan myös moottoripyöräjengiläisiä, tyttökoulun oppilaita ja Yakuzaa vastaan. Lopputaistelussa Kunion täytyy päihittää rikollispomo nimeltä Sabu.

Nekketsu Kôkô Dodgeball-bu ja muut Dodgeball-pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimaissa nimellä Super Dodgeball tunnettu peli julkaistiin NES:lle vuonna 1988. Peli oli polttopallon pohjalle tehty urheilupeli.

Dodgeball-pelejä julkaistiin myöhemmin mm. myös Super Nintendolle, PC Enginelle, Game Boy Advancelle ja Neo-Geolle. GBA:n Super Dodgeball Advancessa ei ollut mukana Kuniota eikä ketään muutakaan sarjasta tuttua hahmoa, joten sitä ei voida laskea varsinaiseksi Kunio-peliksi.

Neo-Geolle vuonna 1996 julkaistu Kunio no Nekketsu Tōkyū; Dodgeball Densetsu oli viimeinen Dodgeball-peli ja samalla viimeinen koskaan julkaistu Kunio-peli (jos ei lasketa vanhojen pelien kokoelmia ja uudelleenjulkaisuja). Se oli myös Technosin viimeisimpiä pelejä ennen kuin se lopetti toimintansa. Peli oli myös kallein Technosin tekemä peli. Se sisälti näyttävät grafiikat ja myös ääninäyttelyä, Kunion äänenä kuultiin Ryo Horikawaa (joka on Japanissa Dragon Ball Z-animen Vegetan ääninäyttelijä).

Nintendo DS on saanut myös oman Dodgeball-pelinsä, nimeltään Chō Nekketsu Kōkō Kunio-kun Dodgeball Bu (Super Dodgeball Brawlers). Super Dodgeball Brawlers on merkittävä peli myös siksi että on ainoa konsolipeli sarjassa joka käyttää alkuperäisiä japanilaisia nimiä myös englanninkielisessä versiossa. Aiemmissa Kunio-peleissä hahmojen, joukkueiden yms. nimet on yleensä aina muutettu.

Downtown Nekketsu Monogatari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Downtown Nekketsu Monogatari PC Engine:llä. Suuri osa pelisarjan osista käyttää samanlaista graafista tyyliä: suuret kulmikkaat päät ja kädet, mutta pienet jalat. Tämä tyyli on yksi pelisarjan tavaramerkeistä.
Pääartikkeli: River City Ransom

Vuonna 1989 julkaistu Downtown Nekketsu Monogatari (ダウンタウン熱血物語) on kenties sarjan tunnetuin osa, joka oli pelityypiltään beat 'em upin ja roolipelin yhdistelmä. Se julkaistiin hieman muokattuna versiona Pohjois-Amerikassa nimellä River City Ransom ja Euroopassa nimellä Street Gangs. Peli julkaistiin ensin NES:lle, myöhemmin Sharp X68000-kotitietokoneelle ja lopulta PC Enginelle. Vuonna 2004 pelistä tehtiin paranneltu versio Game Boy Advancelle, Downtown Nekketsu Monogatari EX (River City Ransom EX).

Pelin juoni on yksinkertaisuudessaan se, että Kunio liittoutuu vanhan kilpailijansa Rikin kanssa pelastaakseen Rikin kaapatun tyttöystävän. Länsimaalaisissa versioissa Kunion ja Rikin nimet on vaihdettu Alexiksi ja Ryaniksi.

Nekketsu Kōkō Dodgeball-bu Soccer-hen (Nintendo World Cup), numero 1:llä merkitty pelaaja on Kunio

Nekketsu Kōkō Dodgeball-bu Soccer-hen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990 julkaistiin NES:lle suosittu jalkapallopeli, joka tunnetaan länsimaissa nimellä Nintendo World Cup. Peli julkaistiin myös Sega Megadrivelle ja PC Enginelle. Normaaleista jalkapallopeleistä peli erosi sillä, että vihollisjoukkueen pelaajia saa taklata ja kampata niin paljon kuin haluaa ilman rangaistusta. Pelaajat voivat myös käyttää "superpotkuja", jotka menevät suurella todennäköisyydellä maaliin, vaikka maalivahti asettuisi sen tielle. Länsimaissa peli julkaistiin myös kasetilla, jossa oli Nintendo World Cupin lisäksi Super Mario Bros. ja Tetris.

Edellä mainittu peli ei jäänyt sarjan ainoaksi jalkapallopeliksi; vuonna 1993 peli sai suoraa jatkoa pelillä Kunio-kun no Nekketsu Soccer League, joka julkaistiin myös NES-konsolilla. Se toi mukanaan muutamia uusia ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden hyppiä ja erilaiset sääolosuhteet. Tämäkään peli ei nähnyt julkaisua Japanin ulkopuolella. Soccer Leaguesta on tehty myös paranneltu versio Ninteno DS:lle.

Bikkuri Nekketsu Shinkiroku: Harukanaru Kin Medal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaistiin NES:lle vuonna 1992 ja tunnetaan länsimaissa nimellä Crash'n The Boys: Street Challenge. Pelissä Nekketsun koulu oli haastettu urheilukisoihin, jotka sisälsivät erilaisia lajeja, kuten 400 metrin aitajuoksu, moukarinheitto, uinti, kattohyppely ja kaksintaistelu.

Nekketsu Kakutō Densetsu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 1992 Japanissa julkaistu NES-peli (joissakin epävirallisissa käännöksissä nimellä "Riki Kunio"), jonka aiheena ovat taisteluturnaukset. Kunio, Riki ja monet muut hahmot ottavat osaa taistelulajien taitamista mittaavaan turnaukseen, jossa taistelut käydään kahden henkilön joukkueissa. Tätäkään ei nähty Japanin ulkopuolella.

Nekketsu! Street Basket: Ganbare Dunk Heroes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1993 NES:lle julkaistu katukoripallopeli. Pelin juoni on kutakuinkin sellainen että Kunio-Kun voittaa tietovisassa matkan Yhdysvaltoihin. Riki ja Godai salamatkustavat hänen mukanaan sinne. Yhdysvalloissa he liittyvät katukoripalloturnaukseen. Dunk Heroes on varsin väkivaltainen versio katukoripallosta, sillä vihollisjoukkueen pelaajia voi lyödä ja potkia ilman rangaistusta. Tätäkään peliä ei julkaistu Japanin ulkopuolella, mutta epävirallinen fanikäännös on olemassa.

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atlus ja Million Corp. julkaisivat vuosina 20052006 Game Boy Advancelle kolme "Kunio-kun Nekketsu Collection" -nimellä kulkevaa peliä, joissa pelattavina oli muutamia pelisarjan tunnetuimpia NES-pelejä. Nämä kokoelmat julkaistiin vain Japanissa.

Hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(suluissa englanninkielisessä River City Ransomissa käytetty nimi)

  • Kunio (くにお) (Alex), pelisarjan päähenkilö ja sankari, joka on mukana jokaisessa sarjan pelissä. Kunio on Nekketsu-koulun suojelija ja taitava kamppailulajeissa sekä monessa urheilulajissa. Hän on jatkuvasti taistelemassa muiden koulujen oppilaita tai Yakuzaa vastaan.
  • Riki (りき) (Ryan), Kunion kilpailija ja apuri (sidekick), joka on mukana lähes kaikissa peleissä. Hanazono-koulun opiskelija. Aluksi Kunio ja Riki olivat vihollisia, ja hänen koulunsa jengi yritti vallata Nekketsu-koulun sarjan ensimmäisessä pelissä. Kunio kuitenkin puolusti kouluaan onnistuneesti ja voitti Rikin taistelussa. Myöhemmissä peleissä Riki ja Kunio ovat ystäviä, mutta kilpailevat silti toisiaan vastaan. Kunion tavoin Riki osaa kamppailulajeja ja pärjää urheilussa. Useissa peleissä Riki on kakkospelaajan hahmo, kun ykköspelaaja ohjaa Kunioa.
  • Hasebe (Roxy), Reihou-koulun opiskelija ja Kunion lapsuudenystävä. Auttaa Kuniota ja Rikiä.
  • Mami (Cyndi), Rikin tyttöystävä jonka Double Dragon -veljekset kidnappaavat.
  • Ryuichi ja Ryuji (Randy & Andy) (Double Dragon twins), Reihou-koulun identtiset kaksoset, vaikeimmat pomovastukset River City Ransomissa. "Double Dragon twins" -nimi on tehty nähtävästi viittaamaan Technosin toiseen pelisarjaan, Double Dragoniin.
  • Yamada (Slick/Simon), korkeassa asemassa Reihou-koulussa ja River City Ransomin pääpahis.
  • Todō (Todd Crash and Boys -pelissä), ottaa Slickin paikan River City Ransomin tapahtumien jälkeen. Todō on rikkaasta perheestä, sponsoroi koulujen välisiä urheilukilpailuja ja on kateellinen Kunion menestykselle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]