Katukoripallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katukoripalloa pelataan.

Katukoripallo on yleisesti ottaen ulkona pelattua koripalloa. Katukoripallolla tarkoitetaan usein myös versiota koripallosta, jossa sääntöjä ei tulkita yhtä tiukasti kuin tavallisessa koripallossa. Esimerkiksi kuljettamiseen liittyviä rikkeitä ei välttämättä huomioida kovinkaan tarkasti ja otteet voivat olla tavallista koripallopeliä kovakouraisemmat. Korin tehnyt joukkue saa jatkaa peliä "kolmosen" viivan takaa. Pallo täytyy kuitenkin ensin "käyttää" vastapuolen pelaajalla. Virheen sattuessa peliä jatketaan viivan takaa samalla lailla. Pelissä ei ole tuomaria vaan pisteiden laskija, joka voi samalla viheltää suurimmat rikkeet pois. Vaihdot tapahtuvat "lennosta". Jos varastat pallon sinun ei tarvitse käydä kolmosen viivalla vaan voit suoraan mennä korille.

Katukoripallopeli ei välttämättä ole perinteistä koko kentän peliä viiden hengen joukkueilla, vaan sitä voidaan esimerkiksi pelata pienemmillä joukkueilla yhteen koriin. Tavallisin pelimuoto on luultavasti kolmella pelaajalla pelattava peli. Peleistä on monenlaisia muunnelmia ja usein pelataan monenlaisia heittokilpailujen kaltaisia pelejä.

Yhdysvalloissa katukoripallosta on viime vuosina yritetty kasvattaa jopa omaa lajiaan, jolla on myös omat tähtipelaajat. Varsinkin koripallokenkävalmistaja And1 on vienyt katukoripalloa eteenpäin järjestämällä suuria kiertueita, joissa liigojen ulkopuolisista pelaajista kootut joukkueet esittelevät taitojaan ympäri maailmaa. Otteluiden ideana on enemmänkin viihdyttää yleisöä muun muassa taidokkailla harhautuksilla ja hienoilla koreilla, kuin kurinalaisella kilpailulla. Ironista kyllä, kiertueiden suosio on vienyt katukoripallo-otteluita myös suurille sisäareenoille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Katukoripallo.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.