X68000

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
X68000ACE - 20 Mt HD

Sharp X68000 (tunnetaan myös lyhenteellä X68K) oli ainoastaan Japanissa julkaistu kotitietokone. Ensimmäisessä vuonna 1987 julkaistussa mallissa oli 10 megahertsin Motorola 68000 -suoritin, 1 megatavua keskusmuistia ja sen mukana ei toimitettu kiintolevyä. Vuonna 1993 julkaistussa viimeisessä mallissa oli jo 25 megahertsin Motorola 68030 -suoritin, 4 megatavun keskusmuisti ja valinnainen 80 megatavun SCSI-kiintolevy. Keskusmuisti oli laajennettavissa 12 megatavuun. Lisäkorteista MIDI-kortit olivat tunnusomaisia koneelle. Monet pelit sisälsivät MIDI-tuen.

Ensimmäinen malli sisälsi saman keskussuorittimen kuin Amiga 500 ja Atari ST, mutta se toimi vähän korkeammalla kellotaajuudella. Laite oli muutenkin näitä koneita tehokkaampi.[1] X68:lle tuotettiin monia aikansa kolikkopelikäännöksiä. Laitteelle tehtyjä pelejä olivat muun muassa Parodius, Final Fight, Downtown Nekketsu Monogatari, Street Fighter 2, Ghosts 'n Goblins, Akumajou Dracula (Castlevania) ja monet muut tunnetut kolikkopelit. Kolikkopelikäännökset olivat oman aikansa parhaita kotikonekäännöksiä ja monet arcade-käännökset, kuten Dragon Spirit ovat kaikilta osin lähes identtisiä alkuperäisen kanssa.

X68000:n näppäimistö

X68K:ssa oli Hudsonin kehittämä MS-DOS-tyyppinen käyttöjärjestelmä, Human68K. Käyttöjärjestelmässä nähtävämmin oli MS-DOS:n kanssa identtiset komentokäskyt, mutta tuloste oli englannin ja japanin kanji ja kana-merkistöjen yhdistelmiä. Aikaisemmissa versioissa oli VS-niminen graafinen käyttöliittymä, mutta myöhemmät versiot käyttivät SX-WINDOWS:ia (jota ei pidä sekoittaa Microsoft Windowsiin, käyttöliittymä oli hyvin erilainen). Ohjelmisto ladattiin joko 5 1/4 levykkeeltä tai järjestelmän kiintolevyltä. Pelit käynnistyivät myös levykkeiltä, jotka sisälsivät yleensä supistetun version Human68K:sta. Käyttäjäyhteisö on edelleen aktiivinen ja lisäkorttien avulla koneessa on nykyään käytettävissä myös ulkoiset USB-levyt.

Koneessa on kaksi peliohjainporttia, joiden liitin on Atari-tyyppinen 9-nastainen D-liitin. Standardi on yhteneväinen MSX-standardin kanssa ja käytössä on kaksi eri toimintonappia. Chelnov-pelin mukana tulee adapteri Sega Megadriven peliohjaimille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]