PC Engine

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
PC Engine

NEC-TurboGrafx-16-CD-FL.jpg

Kehittäjä NEC
Sukupolvi 4. sukupolvi
Julkaisu 1987
Seuraaja PC-FX
Gamepad.svg
Lisää videopeliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
PC Enginen ensimmäinen malli (Japanin versio)
PC Enginen CD-ROM-laajennusosa

PC Engine on japanilaisten NEC:in ja Hudson Softin yhteistyössä vuonna 1987 julkaisema pelikonsoli. Vuonna 1989 se julkaistiin Pohjois-Amerikan markkinoille nimellä TurboGrafx-16. Turbografx-nimistä PAL-versiota konsolista julkaistiin hyvin rajoitettu erä Isossa-Britanniassa ja manner-Euroopassa vuonna 1990. Ranskassa PC Enginea oli laajalti saatavilla kun Sodipeng-niminen yhtiö maahantoi Japanista tuotuja konsoleita ja pelejä.

PC Engine oli 8-bittinen konsoli varustettuna 16-bittisellä grafiikkasirulla ja se pystyi näyttämään ruudulla 482 väriä yhtäaikaisesti. PC Engine oli graafisilta ominaisuuksiltaan (värit ja spritejen käsittely) korkeammalla tasolla kuin Segan 16-bittinen Sega Mega Drive ja edusti suunnilleen samaa tasoa SNESin kanssa.

PC Engine oli varsin suosittu konsoli Japanin videopelimarkkinoilla, mutta jäi varsin tuntemattomaksi muilla markkina-alueilla. Sen historiallista merkitystä lisää se, että PC Engine oli ensimmäinen CD-ROM -levyjä hyödyntänyt koteihin tarkoitettu pelilaite. Konsolin CD-ROM-versio, PC Engine CD-ROM², julkaistiin Japanin markkinoilla vuonna 1989. Samainen laite tuotiin uudenlaisessa koteloinnissa Pohjois-Amerikan markkinoille nimellä TurboGrafx-CD, jossa se julkaistiin vuonna 1990. Monet ovat oppineet tuntemaan PC Enginen myöhemmin vapaasti levitettävien emulaattoriohjelmien kautta, joiden avulla käyttäjät ovat voineet tutustua PC Engineen ja sen peleihin ilman varsinaista laitetta.

Suomessa PC Engine esiteltiin MikroBitti-lehdessä. Lehden pelitoimittaja, Niko Nirvi, oli erityisen ihastunut Gunhed -nimiseen nopeatempoiseen räiskintäpeliin, joka hyödynsi hyvin PC Enginen tehokkaita sprite-ominaisuuksia. Gunhedin TurboGrafx-16 versio on nimeltään Blazing Lazers. Huomiota herätti myös Toilet Kids -peli, jossa lennettiin vessanpöntöillä.

PC Engine SuperGrafx[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konsolista julkaistiin päivitetty malli PC Engine SuperGrafx, myös nimellä SuperGrafx tai PC Engine SG. Konsolin nimi oli alun perin PC Engine 2.

Konsoli julkaistiin Japanissa vuonna 1989.[1]

Konsolin suoritin oli Hudson Soft HuC6280, joka oli päivitetty versio WDC 65C02 suorittimesta (MOS Technology MOS 6502).

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuimpiin PC Enginen peleihin kuuluvat esimerkiksi Bomberman '94, Akumajo Dracula X: Chi no Rondo, Gunhed, Devil's Crush, Parodius, R-Type ja Splatterhouse. PC Enginen peleistä monet ovat avaruusräiskintöjä tai japanilaisia tietokoneroolipelejä. Useat peleistä ovat kolikkopelikäännöksiä. PC Enginen maskottihahmo on Bonk, joka tunnettiin myös nimellä BC Kid. Bonkin tähdittämä Bonk's Adventure oli PC Enginen eniten myynyt peli. Yksi Bonk -peli käännettiin myös PC:lle ja Amigalle nimellä B.C. Kid. Bubble Bobble -sagan kolmas osa, Parasol Stars, tehtiin alun perin nimenomaan PC Enginelle.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Systems Viitattu 1.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta PC Engine.