OGame

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OGame
OGame logo.png
Kehittäjä Gameforge AG
Julkaisija Gameforge AG
Julkaistu 2002
Lajityyppi Strategiapeli
Pelimuoto Moninpeli
Alusta PC
Jakelumuoto Internet
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

OGame on Gameforge AG:n kehittämä selaimella pelattava avaruuteen sijoittuva peli. Tunnuksia on jo yli 2 miljoonaa ympäri maailmaa. OGamessa on universumeja, jotka ovat oikeastaan servereitä.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaajalle annetaan satunnainen planeetta, jota pitää kehittää. Koko ratkaisee sen, kuinka monta rakennusta planeetalle voi rakentaa. Kaikkien aloitusplaneettojen koko on 163 kenttää, eli kotiplaneetalleen pelaaja voi rakentaa 163 rakennusta (jokainen rakennuksen kehitys lasketaan uutena kenttänä). Myöhemmin kenttiä voi lisätä terraformer-rakennuksen avulla. Lämpötila vaikuttaa siihen, paljonko saa lämpöenergiaa satelliiteilla ja deuteriumia. Lämpimässä tulee enemmän energiaa aurinkosatelliiteilla, kun taas kylmässä löytyy enemmän deuteriumia. Planeetan sijainti aurinkokunnassa vaikuttaa lämpötilaan ja ulkonäköön. Sijainti merkitään pelin oman koordinaatiston avulla. Galakseja on yhdeksän, jokaisessa galaksissa on 499 aurinkokuntaa, ja jokaisessa aurinkokunnassa on 15 planeettaa. Tämän lisäksi aurinkokunnissa on alue nimeltä ulkoavaruus (outer space), jota ei voi asuttaa.

Resurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin resurssit ovat halvimmasta kalleimpaan: Metalli, kristalli ja deuterium (raskas vety). Metallia käytetään rakentamiseen, puolustuslaitteistoon, muutamiin teknologioihin ja avaruusaluksiin, kristalleja robottien ja tietokoneiden mikrosiruihin, sekä lähes kaikkiin teknologioihin ja deuteriumia tarvitaan fuusioreaktioon, teknologiaan, muutamiin aluksiin sekä niiden polttoaineeksi. Energiaa käytetään resurssientuotantolaitosten ylläpitoon. Viidettä resurssia, pimeää ainetta (Dark Matter) voi ostaa rahalla Gameforgelta tai sitä voi löytää ulkoavaruudesta (outer space). Sillä ostetaan erilaisia etuja, kuten käyttöliittymää parantava OGame Komentaja.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OGamessa on erilaisia rakennuksia, muun muassa kaivoksia, tehtaita, varastoja ja monia muita. Resurssientuotantorakennukset tuottavat resursseja, mutta eivät kuitenkaan toimi ilman energiaa jota saadaan voimalaitoksista ja satelliiteista. Jos energiaa on liian vähän, tuotanto hidastuu. Jotkut rakennukset nopeuttavat rakennustoimia. Telakalla rakennetaan aluksia ja puolustuslaitoksia, laboratoriossa kehitetään teknologiaa. Rakennuksia voi päivittää paremmiksi, jolloin niiden etu moninkertaistuu. Osan rakennuksista voi rakentaa myös kuuhun.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki alkoi vuonna 2250 – vuosi 'alpha' – jolloin ensimmäinen ihminen otti riskin tähtienvälisessä yli kolmen minuutin lennossa ja lensi pidemmälle kuin yksikään luotain aiemmin. Se oli uudentyyppinen moottori, jota kutsutaan impulssimoottoriksi, ja se mahdollisti ihmiskunnan matkustavan valon nopeudella. Aiempia avaruuslentoja oli toki, mutta ne olivat rajoitettuja, ainoastaan vilkaisuja myöhempiin saavutuksiin. Mutta ihmiskunnan luontainen halu uusiin seikkailuihin pakotti kehityksen jatkumaan ja pidentämään avaruuslentoja pikkuhiljaa vuosien saatossa.

Varmaa on, että kilpailu avaruuslentoyhtiöiden välillä on auttanut uusien keksintöjen ja uuden teknologian kehittymistä. Sillä aikaa kun Boing-yhtiöt vielä luottivat vanhaan palamisreaktioon perustuvaan koneeseen, joka on kielletty maan ilmakehässä, kilpailija ErBus yritti ratkaista ongelmat, joita heillä oli impulssikoneen kanssa. Takaiskut ja räjähdykset synkensivät alkuun näkymiä uudesta teknologiasta, mutta kehitysprosessin edetessä Y-osat korvattiin kemiallisilla yhdisteillä, jotka olivat turvallisempia, ja Al Ainstonen, tunnetun fyysikon, ansiosta näitä yhdistelmiä voitiin käyttää. Sivunäyttämöllä pienemmät yhtiöt ja yksityiset ryhmät tunsivat myös tarvetta avaruuden tutkimiselle ja tarve paremalle, nopeamalle ja myös tehokkaammalle moottorityypille oli ajankohtainen.

Uudet moottorit käyttivät korkeaenergistä deuterium-polttoainetta, jonka ansiosta alukset kykenivät matkustamaan galaksista galaksiin suhteellisen lyhyessä ajassa. Epäonneksi, tämä deuterium oli erittäin harvinaista, Maassa 0,015 % kaikesta vedestä pystyi muodostamaan tätä isotooppia. Myöhemmin paraskaan deuterium ei ollut enää tarpeeksi hyvää, ja uusi tieteellinen väittely alkoi. Keskusteltiin uuden ja paremman polttoainetyypin kehittämisestä. Perusteenaan tunnettu teoria uskottiin, että on mahdollista yhdistää deuterium ja mystinen kaasu, jota syntyy kvasaarin (kvasistellaarisen objektin) räjähtäessä. Kvanttikemiallinen reaktio tämän sekoituksen kanssa muodostaisi suuren määrän energiaa, niin paljon enemmän, että alukset voisivat matkustaa nopeammin. Tiedemies Fred Terrane aloitti kehittämään moottoria, joka perustuisi yllä mainittuun teoriaan. Huolimatta kriitikistä, jota tuli joka tieteen alalta, uusi työntövoima moottori todisti teorian toimivaksi, huolimatta, ettei kyseisen ajan tieteen taso olisi tätä sallinut. Käytännössä uusi moottori täytti sille asetetut odotukset, ja kulttuurit kaikkialla pystyivät matkaamaan avaruteen helpommin ja nopeammin.

Universumissa oli paljon tilaa uusille siirtokunnille, joten rauha ja hyvinvointi levisivät pian koko universumiin. Näin jatkui vuosikymmenet. Uusia kulttuureita löydettiin, ja uusia myös syntyi, ja elämää levisi avaruuden joka kolkkaan. Universumi oli valoisa ja rauhaisa. Mutta tämä oli ainoastaan tyyntä myrskyn edellä... Jopa tämän kukoistavan ajan jälkeen, uudet ja nopeammat moottoriteknologiat olivat tutkinnan kohteena. Perusteena vanhat teoriat ja uusi, innokkaan opiskelijan luoma teoria, vallankumouksellinen moottoriteknologia luotiin ja se mullisti kaiken tähän astisen... Hyperavaruusmoottoriteknologia. Pohjimmiltaan hyperulotteinen kupla neljännessä ja viidennessä ulottuvuudessa eristää sisuksensa näistä ulottuvuuksista toimien kuitenkin neljännen ulottuvuuden lakien mukaisesti. Galaksissa on liikkeen suuntainen kapea näkökenttä. Käyttäen tätä uskomatonta moottoriteknologiaa voivat tutkimusmatkaajat mennä jopa pidemmälle ja syvemmälle avaruuteen ja valloittaa uusia alueita vähentyneiden matkustusaikojen seurauksena. Jälleen astuttiin uuteen aikakauteen, kehitysnopeus kasvoi ja uusia maailmoja löydettiin. Diplomatia näytteli suurta roolia näinä aikoina, ja rotujen väleillä ei juuri ollut konflikteja. Näin oli, kunnes eräässä ihmisten siirtokunnassa löydettiin aiemmin tuntematon alkuaine Xentronium. Sodan pitäisi alkaa pian...

Tämä alkuaine oli hyvin vaikea löytää, ja löytämistä seuranneiden vuosien aikana sitä pystyttiin keräämään vain 15 mikrogrammaa. Koska alkuaine löydettiin terranien maalta, pystyivät vain terranilaiset laboratoriot tutkimaan sitä. Xentroniumin oletettiin sisältävän 10 000 terranauringon voiman mikrogrammassa! Tämän tietämyksen levittyä universumiin, nousi syvyyksistä kateus ja sairaus aiheuttaen konflikteja kansojen välille, jotka surullisesti päätyivät sotaan. Pian muodostui kaksi puolta, terranien puoli ja heidän vihollisensa. Nostradamus aikoinaan sanoi, että sota kestäisi 150 vuotta. Todellisuus osoitti hänen olleen väärässä sodan kestäessä yli 300 vuotta. Tuhannet ja tuhannet kansat revittiin erilleen, kaadettiin tai pyyhittiin täydelliseen hävitykseen. Terranien vihollispuoli alkoi käyttää ylivoimaista asetta nimeltään "omegapommi". Kuten nimi jo kertoo, pommin käyttö pyyhkii altaan kokonaisia galaksien osia, vapauttaen ne kaikista sivilisaatioista. Satojen vuosien kuluessa ja vuoden alfa koittaessa, kohtasi universumi vaarallisimmat ja tappavimmat aseet, joita koskaan oli luotu. Aurinkokunta toisensa jälkeen kohtasi kirjaimellisesti loppunsa. Luotiin laskelmia ennustamaan tulevaa: Vain vaivaisen 24 ensimmäisen omegapommin pudottamisen jälkeen kuluneen vuoden jälkeen olisi koko tunnettu avaruus pyyhitty pois, ja jäljelle jäisi vain elotonta avaruutta... Vain muutamat olivat kykeneviä selviämään, ja vielä harvemat pystyivät lentämään madonreikien läpi universumin koskemattomille alueille – mutta heillä ei ollut paluuta. Uusi elämä... Suureksi helpotuksekseen ihmiset löysivät itsensä kokonaan uudesta universumista, jossa he eivät koskaan aikaisemmin olleet käyneet... mielenkiintoa herättävästi he löysivät vain yhden planeetan koko alueelta, jonka he pystyivät näkemään...

He uskaltautuivat asettumaan tämän universaalisen ajelehtimisen rauhaan ja kohtasivat oudon elämänmuodon, "Legorianien" kansan. Vierailijoita kohdeltiin hyvin, ja legorianeilla oli samankaltainen teknologinen tietämys. Lopulta legorianit sallivat vierailijoiden asettua legorianien asuttaman maailman lähiympäristöön. He asettivat kuitenkin kaksi ehtoa: Jokainen kansa, jokainen rotu voisi asuttaa vain 9 planeettaa, jotta kaikilla muillakin paenneilla olisi mahdollisuus perustaa uusi sivilisaatio pitkissä konflikteissa tuhotuneiden tilalle. Toisen ehdon mukaisesti jokaisen nousevan valtakunnan tuli perustaa kotimaailmansa senaatti mahdollistamaan kansalaisten keskustelua ja väittelyä. Luonnollisesti kansat ja heidän edustajansa kiitollisina suostuivat ehtoihin ja jopa perustivat kauppajärjestöjä ja vartiojoukkoja edistämään rauhaa ja reiluutta. Uusi sivilisaatio nousi...


Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologioita tarvitaan uudentyyppisiin rakennuksiin, edistyneimpiin aluksiin sekä uusiin puolustusjärjestelmiin. Lisäksi teknologiat parantavat aluksien nopeuksia, panssarointia, aseistuksia jne. Aseistuksien, panssaroinnin ja suojauksen kehitykset vaikuttavat myös puolustuksen tehoon ja kestävyyteen. Jotkut teknologiat vaativat suuremman tutkimuslaboratorion kuin toiset. Joihinkin teknologioihin tarvitsee toisia teknologioita, ennen kuin niitä voi kehittää. Vain yhtä teknologiaa voi kehittää kerrallaan, mutta galaksienvälisen tutkimusverkon kehittämällä voi hyödyntää monien planeettojen laboratorioita yhtä aikaa.

Alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusaluksia, joita käytetään kaupankäyntiin, kuljetukseen ja hyökkäyksiin, rakennetaan telakalla. Paremmat alukset vaativat suuremman telakan ja enemmän teknologiaa. Jokainen rakennettu telakan taso vaikuttaa alusten ja puolustuksen rakentumisnopeuteen. Pelissä on aluksia joka tehtävään. Pienimpiä aluksia ovat kuljetusalukset ja hävittäjät, suurimpiin kuuluvat taistelulaivat ja Kuolemantähdet.

Lista aluksista:

 • Pieni Rahtialus: Polttoajolla varustettu pieni kuljetusalus. Impulssiajo taso 5:sen kehittyessä, se varustetaan impulssimoottorilla.Ensimmäinen alus mille tahansa valtakunnalle rakennettavaksi on pieni rahtialus, jonka kuljetuskapasiteetti on 5000 resurssiyksikköä. Tämä monikäyttöinen alus mahdollistaa resurssien nopean liikuttamisen siirtokuntiesi välillä, mutta se pystyy myös säestämään suurempia laivueita hyökättäessä viholliskohteisiin.
 • Suuri Rahtialus: Polttoajolla varustettu suuri kuljetusalus.
 • Kevyt Taistelija: Pieni hävittäjä, myöhemmässä pelissä toimii mainiona tykinruokana suojaten raskaampia aluksia.
 • Raskas Taistelija: Taisteluhävittäjä, joka taistelee tehokkaammin ja kestää enemmän kuin kevyt taistelija.
 • Risteilijä: Erikoistunut eliminoimaan tykinruokaa helposti raskaampien alusten tieltä. Tehoaa erittäin paljon kevyeen taistelijaan ja raketinheittimiin.
 • Taistelualus: Kestävä, nopea, tehokas sekä suuren rahtikapasiteetin omaava alus. Sen varaan useimmat laivastot varautuvat, sillä sen hinta-laatusuhde on loistava.
 • Retkikunta-Alus: Tällä aluksella voit asuttaa uusia planeettoja.
 • Kierrättäjä: Kierrättäjä kerää asteroidivyöhylleitä, sekä taistelun jäänteitä kiertoradalta.
 • Vakoiluluotain: Pelin ylivoimaisesti nopein alus. Se vakoilee vihollisten planeettoja ja kuita.
 • Pommittaja: Pommittaja on heikko toisia aluksia vastaan, sillä se on erikoistunut tuhoamaan maanpinnalla olevia puolustusasemia.
 • Aurinkosatelliitti: Aurinkosatelliitit keräävät energiaa, mutta tuhoutuvat helposti taisteluissa.
 • Tuhoaja: Valtavankokoinen, hidas alus, jolla on ylivertainen panssarointi ja aseistus.
 • Kuolemantähti: Pelin tehokkain alus, joka voi tuhota jopa kuita. Tämä teknologian huipentuma on niin kallis ja vaativa rakentaa; että vain suurimmat imperiumit voivat tehdä sen. Sillä on lähes tuhoutumaton panssari ja suojakenttä, lisättynä sen valtavaan tulivoimaan.
 • Taisteluristeilijä: Alus, joka on suunniteltu tuhoamaan muita avaruusaluksia. Se on kuitenkin kehno hyökäämään maanpäällisiä puolustuksia vastaan.

Ohjukset:

 • Planeettojenvälinen ohjus: Voidaan laukaista planeetalta toiselle saman galaksin sisällä. Sen maksimimatka riippuu impulssiajon tasosta. Se läpäisee kaikki suojakentät ja puolustussysteemeillä ei ole 70 % automaattista uusiutumista niiden hyökkäystä vastaan.
 • Ilmatorjuntaohjus: Yksi ilmatorjuntaohjus tuhoaa yhden planeettojenvälisen ohjuksen. Tämä on ainoa keino suojautua niitä vastaan.

Laivastot ja tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksia ei käsketä suoraan, vaan niistä kootaan laivastoja, joita lähetetään erilaisiin tehtäviin. Tehtävät ovat:

 • Hyökkäys
 • LTS (Eli liittoutuman sisäinen hyökkäys, jolloin useampi pelaaja samasta liittoutumasta voi koota laivastonsa yhteen hyökkäyksessä)
 • Kuljetus
 • LTS puolustus (Voit lähettää laivastosi liittolaisen planeetan kiertoradalle suojaamaan kyseistä planeettaa)
 • Vakoilu (Vain vakoiluluotaimilla)
 • Tuhoa kuu (Vain Kuolemantähdillä)
 • Sijoitus (Muuten sama kuin kuljetus, mutta laivasto ei palaa takaisin vaan jää kohdeplaneetalle)
 • Kolonisaatio (Siirtokunta-alus voi asuttaa uusia planeettoja)
 • Kierrätä (Voit kierrättää asteroidivyöhykkeen resurssit pois)
 • Retkikunta (Voit lähettää retkikuntia ulkoavaruuteen)

Puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeetalle voi rakentaa puolustusrakennuksia hyökkäyksiä vastaan. Tähän tarvitaan telakka. Kehittämällä telakkaa ja teknologioita voi rakentaa parempia puolustuksia. Puolustusjärjestelmien ja alusten monipuolisuuden vuoksi puolustus on oltava monesta rakennustyypistä koostettu. Pienimpiä puolustuksia kuten kevyitä lasereita käytetään suojaamaan isompia, kuten plasmatykkejä. Kaikilla tuhoutuneilla puolustussysteemeillä on taistelun jälkeen 70 % mahdollisuus korjautua.

Kuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun valtavassa taistelussa kerääntyy paljon avaruusromua, ne voivat muodostaa kuun. Kuu on erittäin kätevä, jos sen onnistuu saamaan.

Lista kuurakennuksista:

 • Kuutukikohta: Koska kuussa ei ole ilmakehää, eikä kuun pinta ole ihmisille kelvollinen elinympäristö, on kuuhun rakennettava Kuutukikohta ennen kuin kuun kehittäminen voi alkaa. Kuutukikohta tuottaa happea, lämpöä ja painovoiman, luoden elinympäristön uudisasukkaille. Jokaisella rakennetulla tasolla biosfääri laajenee, antaen kolme uutta kenttää jokaista Tukikohdan tasoa kohden.

Kuutukikohtaa ei voi purkaa rakentamisensa jälkeen.

 • Sensoriryhmittymä: Sensoriryhmittymällä voit vakoilla muita pelaajia, sekä heidän laivastojensa liikkeitä. Hyödyntämällä korkearesoluutioisia antureita sensoriryhmittymä skannaa valon spektriä, kaasujen koostumusta ja säteilyn emissiota kaukaisissa maailmoissa ja lähettää tietoa supertietokoneen laskettavaksi. Kun tieto on kerätty, supertietokone vertailee muutoksia spektreissä, kaasuissa ja säteilyssä tunnettuihin arvoihin, jotka aiheutuvat jonkin laivueen liikkeistä sensoriryhmittymän kantamalla. 5k käsiteltyä deuteriumia tarvitaan estämään supertietokoneen ylikuumentuminen. Käyttääksesi ryhmittymää, klikkaa mitä tahansa planeettaa galaksin näkymässä sensorikantamasi sisällä.
 • Tähtiportti: Tähtiportti on järjestelmä, joka kykenee lähettämään suurimmatkin laivueet vastaanottavalle portille aikaa kuluttamatta. Hyödyntämällä madonreikäteknologiaa, deuteriumia ei vaadita. Portit vaativat käytön jälkeen tunnin latautumisajan. Resurssien kuljetus porttien läpi ei ole mahdollista.

Liittoumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja voi perustaa liittouman tai liittyä jo olemassa olevaan. Liittoutumissa pelaajat usein auttavat toisiaan tavalla tai toisella. Jotkut liittoumat saattavat olla sodassa tai liitossa keskenään. Useimmissa liittoumissa on tietty minimiraja, joka pelaajan täytyy ylittää, ennen kuin voi liittyä. Jotkin liittoumat eivät ota enempää uusia jäseniä, mutta on olemassa ns. "mass allianceja", jotka ottavat riveihinsä niin paljon pelaajia kuin vain mahdollista, usein ilman mitään pistevaatimuksia. Joihinkin liittoumiin hyväksytään vain kutsusta.

Pisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat keräävät pisteitä, joiden perusteella heidät sijoitetaan ranking-listalle. Yksi piste vastaa tuhatta käytettyä resurssia. Alle 5000 pisteen pelaajien kimppuun ei pysty hyökkäämään kuka tahansa. Lisäksi on laivue-pisteitä joita saa aluksien, satelliittien ja vakoiluluotainten määrästä (1p) ja 1000 laivueeseen käytetystä resurssista

Pimeä Materia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeää materiaa voi hankkia rahalla. Sillä voi ostaa:

 • Kauppiaan, jonka kanssa voit käydä edullista kauppaa.
 • Komentajan, Komentaja-asema on luonut itsensä modernissa sodankäynnissä. Yksinkertaistettujen kommennusketjujen ansiosta kommennot voidaan käsitellä nopeammin. Komentajana voit tarkastella koko valtakuntaasi! Tämä mahdollistaa sinun luovan rakenteita, joilla pääset askeleen lähemmäs vihollistasi.

OGame-komentajan hyödyt: Rakennusjono, valtakunnan näkymä, paranneltu galaksin näkymä, viestisuodatin, kuvakkeet, mainokseton.

 • Amiraalin, Laivueen amiraali on kokenut taistelusodan veteraani ja taitava sotastrategi. Kovimmissakin taisteluissa hän on kykenevä luomaan yleiskuvan tilanteesta ja ohjastamaan alempia amiraaleja sekunneissa. Hän on myös etevä tietokoneohjelmoija, joka voi hätätilanteissa luoda kaksi lisäpaikkaa taistelulaivueidensa ohjaamiseen.

Laivueen amiraalin hyödyt: maks. laivuepaikat +2

 • Insinöörin, Insinööri on erikoistunut energian hallitsemiseen ja puolustuskykyyn. Rauhan aikana hän lisää siirtokuntien energiaa taaten tasaveroisen energian jakelun kaikkialle verkostoon. Vihollisen hyökätessä hän välittömästi ohjaa kaiken energian puolustusmekanismeihin, välttäen lopullisen ylikuormittamisen, joka johtaa puolustuksen pienempiin menetyksiin taistelussa.

Insinöörin hyödyt: Vähentää puolustuksen menetykset puoleen, +10 % lisää energiaa.

 • Geologin, Geologi on mineraalien ja kristallien tuntija. Hän avustaa tiimiään metallurgiassa ja kemiassa huolehtiessaan myös planeettainvälisestä viestinnästä, tähdätessään optimoimaan raaka-aineiden käyttöä ja varastointia kaikkialla valtakunnassa. Geologi voi välineitä hyödyntäen parantaa kaivostuotantoa 10 % optimaaliset kaivosolosuhteet löytäessään.

Geologin hyödyt: +10% kaivostuotanto (Metalli, Kristalli, Deuterium.

 • Teknokraatin, Teknokraattien yhteisö muodostuu nerokkaista tiedemiehistä, jotka pystyvät ylittämään ihmisen logiikan rajat. Tuhansissakaan vuosissa ei normaali ihminen ole pystynyt murtamaan teknokraattien koodia. Teknokraatti inspiroi valtakunnan tutkijoita jo pelkällä läsnäolollaan.

Teknokraatin hyödyt: +2 vakoilun tasoa luotaimille, +25 vähemmän tutkimusaikaa.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OGamea valvovat erilaiset operaattorit (Game admin) (Game Operator ja Super Game Operator) ja valvojat. Heillä on oikeus estää sääntöjä rikkovia pelaajia. Säännöt voivat hieman poiketa toisistaan eri kielisissä OGameissa. Estetyt pelaajat ilmoitetaan universuminsa foorumin pillory-listassa.

Säännöt ovat samantapaiset kuin muissakin Gameforgen selainpeleissä (DarkPirates, Gladiatus jne.). Useimmin esiin tuleva sääntö on ns. bashing rule, eli yksi pelaaja ei saa hyökätä saman pelaajan kimppuun saman päivän aikana kuin korkeintaan kuusi kertaa. Poikkeuksena on liittoumien välinen sota, jolloin sääntö ei ole voimassa.

Muita sääntöjä ovat mm. kielletty multi-accounting (yhdellä pelaajalla ei saa olla samassa universumissa kuin yksi käyttäjätili) ja käyttäjätilien vaihtamisen kielto ilman operaattorin lupaa ja valvontaa.

Suomen Ogame[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Ogamessa on tällä hetkellä kuusi universumia. Suomessa on myös Andromeda-niminen palvelin, jolla on uudentyyppinen ulkoasu, ja Barym-niminen palvelin, jossa on 499 galaksia ja kaksinkertainen nopeus.

Ogame Foorumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OGamen foorumi on nimeltään board.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]