OGame

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OGame
OGame logo.png
Kehittäjä Gameforge AG
Julkaisija Gameforge AG
Julkaistu 2002
Lajityyppi Strategiapeli
Pelimuoto Moninpeli
Alusta selainpeli
Jakelumuoto Internet
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

OGame on Gameforge AG:n kehittämä strategiapeli, jota pelataan verkkoselaimella. OGamessa on universumeja, jotka vastaavat palvelimia.

Käyttäjätunnuksia on yli 2 miljoonaa ympäri maailmaa.lähde?

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaajalle annetaan satunnainen planeetta, jota pitää kehittää. Koko ratkaisee sen, kuinka monta rakennusta planeetalle voi rakentaa. Kaikkien aloitusplaneettojen koko on 163 kenttää, eli kotiplaneetalleen pelaaja voi rakentaa 163 rakennusta (jokainen rakennuksen kehitys lasketaan uutena kenttänä). Myöhemmin kenttiä voi lisätä terraformer-rakennuksen avulla. Lämpötila vaikuttaa siihen, paljonko saa lämpöenergiaa satelliiteilla ja deuteriumia. Lämpimässä tulee enemmän energiaa aurinkosatelliiteilla, kun taas kylmässä löytyy enemmän deuteriumia. Planeetan sijainti aurinkokunnassa vaikuttaa lämpötilaan ja ulkonäköön. Sijainti merkitään pelin oman koordinaatiston avulla. Galakseja on yhdeksän, jokaisessa galaksissa on 499 aurinkokuntaa, ja jokaisessa aurinkokunnassa on 15 planeettaa. Tämän lisäksi aurinkokunnissa on alue nimeltä ulkoavaruus (outer space), jota ei voi asuttaa.

Resurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin resurssit ovat halvimmasta kalleimpaan: Metalli, kristalli ja deuterium (raskas vety). Metallia käytetään rakentamiseen, puolustuslaitteistoon, muutamiin teknologioihin ja avaruusaluksiin, kristalleja robottien ja tietokoneiden mikropiireihin, sekä lähes kaikkiin teknologioihin ja deuteriumia tarvitaan fuusioreaktioon, teknologiaan, muutamiin aluksiin sekä niiden polttoaineeksi. Energiaa käytetään resurssientuotantolaitosten ylläpitoon. Viidettä resurssia, pimeää ainetta (Dark Matter) voi ostaa rahalla Gameforgelta tai sitä voi löytää ulkoavaruudesta (outer space). Sillä ostetaan erilaisia etuja, kuten käyttöliittymää parantava OGame Komentaja.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OGamessa on erilaisia rakennuksia, muun muassa kaivoksia, tehtaita, varastoja ja monia muita. Resurssientuotantorakennukset tuottavat resursseja, mutta eivät kuitenkaan toimi ilman energiaa jota saadaan voimalaitoksista ja satelliiteista. Jos energiaa on liian vähän, tuotanto hidastuu. Jotkut rakennukset nopeuttavat rakennustoimia. Telakalla rakennetaan aluksia ja puolustuslaitoksia, laboratoriossa kehitetään teknologiaa. Rakennuksia voi päivittää paremmiksi, jolloin niiden etu moninkertaistuu. Osan rakennuksista voi rakentaa myös kuuhun.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki alkoi vuonna 2250 – vuosi 'alpha' – jolloin ensimmäinen ihminen otti riskin tähtienvälisessä yli kolmen minuutin lennossa ja lensi pidemmälle kuin yksikään luotain aiemmin. Se oli uudentyyppinen moottori, jota kutsutaan impulssimoottoriksi, ja se mahdollisti ihmiskunnan matkustavan valon nopeudella. Aiempia avaruuslentoja oli toki, mutta ne olivat rajoitettuja, ainoastaan vilkaisuja myöhempiin saavutuksiin. Mutta ihmiskunnan luontainen halu uusiin seikkailuihin pakotti kehityksen jatkumaan ja pidentämään avaruuslentoja pikkuhiljaa vuosien saatossa.

Varmaa on, että kilpailu avaruuslentoyhtiöiden välillä on auttanut uusien keksintöjen ja uuden teknologian kehittymistä. Sillä aikaa kun Boing-yhtiöt vielä luottivat vanhaan palamisreaktioon perustuvaan koneeseen, joka on kielletty maan ilmakehässä, kilpailija ErBus yritti ratkaista ongelmat, joita heillä oli impulssikoneen kanssa. Takaiskut ja räjähdykset synkensivät alkuun näkymiä uudesta teknologiasta, mutta kehitysprosessin edetessä Y-osat korvattiin kemiallisilla yhdisteillä, jotka olivat turvallisempia, ja Al Ainstonen, tunnetun fyysikon, ansiosta näitä yhdistelmiä voitiin käyttää. Sivunäyttämöllä pienemmät yhtiöt ja yksityiset ryhmät tunsivat myös tarvetta avaruuden tutkimiselle ja tarve paremmalle, nopeammalle ja myös tehokkaammalle moottorityypille oli ajankohtainen.

Uudet moottorit käyttivät korkeaenergistä deuterium-polttoainetta, jonka ansiosta alukset kykenivät matkustamaan galaksista galaksiin suhteellisen lyhyessä ajassa. Epäonneksi, tämä deuterium oli erittäin harvinaista, Maassa 0,015 % kaikesta vedestä pystyi muodostamaan tätä isotooppia. Myöhemmin paraskaan deuterium ei ollut enää tarpeeksi hyvää, ja uusi tieteellinen väittely alkoi. Keskusteltiin uuden ja paremman polttoainetyypin kehittämisestä. Perusteenaan tunnettu teoria uskottiin, että on mahdollista yhdistää deuterium ja mystinen kaasu, jota syntyy kvasaarin (kvasistellaarisen objektin) räjähtäessä. Kvanttikemiallinen reaktio tämän sekoituksen kanssa muodostaisi suuren määrän energiaa, niin paljon enemmän, että alukset voisivat matkustaa nopeammin. Tiedemies Fred Terrane aloitti kehittämään moottoria, joka perustuisi yllä mainittuun teoriaan. Huolimatta kriitikistä, jota tuli joka tieteen alalta, uusi työntövoima moottori todisti teorian toimivaksi, huolimatta, ettei kyseisen ajan tieteen taso olisi tätä sallinut. Käytännössä uusi moottori täytti sille asetetut odotukset, ja kulttuurit kaikkialla pystyivät matkaamaan avaruteen helpommin ja nopeammin.

Universumissa oli paljon tilaa uusille siirtokunnille, joten rauha ja hyvinvointi levisivät pian koko universumiin. Näin jatkui vuosikymmenet. Uusia kulttuureita löydettiin, ja uusia myös syntyi, ja elämää levisi avaruuden joka kolkkaan. Universumi oli valoisa ja rauhaisa. Mutta tämä oli ainoastaan tyyntä myrskyn edellä... Jopa tämän kukoistavan ajan jälkeen, uudet ja nopeammat moottoriteknologiat olivat tutkinnan kohteena. Perusteena vanhat teoriat ja uusi, innokkaan opiskelijan luoma teoria, vallankumouksellinen moottoriteknologia luotiin ja se mullisti kaiken tähän astisen... Hyperavaruusmoottoriteknologia. Pohjimmiltaan hyperulotteinen kupla neljännessä ja viidennessä ulottuvuudessa eristää sisuksensa näistä ulottuvuuksista toimien kuitenkin neljännen ulottuvuuden lakien mukaisesti. Galaksissa on liikkeen suuntainen kapea näkökenttä. Käyttäen tätä uskomatonta moottoriteknologiaa voivat tutkimusmatkaajat mennä jopa pidemmälle ja syvemmälle avaruuteen ja valloittaa uusia alueita vähentyneiden matkustusaikojen seurauksena. Jälleen astuttiin uuteen aikakauteen, kehitysnopeus kasvoi ja uusia maailmoja löydettiin. Diplomatia näytteli suurta roolia näinä aikoina, ja rotujen väleillä ei juuri ollut konflikteja. Näin oli, kunnes eräässä ihmisten siirtokunnassa löydettiin aiemmin tuntematon alkuaine Xentronium. Sodan pitäisi alkaa pian...

Tämä alkuaine oli hyvin vaikea löytää, ja löytämistä seuranneiden vuosien aikana sitä pystyttiin keräämään vain 15 mikrogrammaa. Koska alkuaine löydettiin terranien maalta, pystyivät vain terranilaiset laboratoriot tutkimaan sitä. Xentroniumin oletettiin sisältävän 10 000 terranauringon voiman mikrogrammassa! Tämän tietämyksen levittyä universumiin, nousi syvyyksistä kateus ja sairaus aiheuttaen konflikteja kansojen välille, jotka surullisesti päätyivät sotaan. Pian muodostui kaksi puolta, terranien puoli ja heidän vihollisensa. Nostradamus aikoinaan sanoi, että sota kestäisi 150 vuotta. Todellisuus osoitti hänen olleen väärässä sodan kestäessä yli 300 vuotta. Tuhannet ja tuhannet kansat revittiin erilleen, kaadettiin tai pyyhittiin täydelliseen hävitykseen. Terranien vihollispuoli alkoi käyttää ylivoimaista asetta nimeltään "omegapommi". Kuten nimi jo kertoo, pommin käyttö pyyhkii altaan kokonaisia galaksien osia, vapauttaen ne kaikista sivilisaatioista. Satojen vuosien kuluessa ja vuoden alfa koittaessa, kohtasi universumi vaarallisimmat ja tappavimmat aseet, joita koskaan oli luotu. Aurinkokunta toisensa jälkeen kohtasi kirjaimellisesti loppunsa. Luotiin laskelmia ennustamaan tulevaa: Vain vaivaisen 24 ensimmäisen omegapommin pudottamisen jälkeen kuluneen vuoden jälkeen olisi koko tunnettu avaruus pyyhitty pois, ja jäljelle jäisi vain elotonta avaruutta... Vain muutamat olivat kykeneviä selviämään, ja vielä harvemat pystyivät lentämään madonreikien läpi universumin koskemattomille alueille – mutta heillä ei ollut paluuta. Uusi elämä... Suureksi helpotuksekseen ihmiset löysivät itsensä kokonaan uudesta universumista, jossa he eivät koskaan aikaisemmin olleet käyneet... mielenkiintoa herättävästi he löysivät vain yhden planeetan koko alueelta, jonka he pystyivät näkemään...

He uskaltautuivat asettumaan tämän universaalisen ajelehtimisen rauhaan ja kohtasivat oudon elämänmuodon, "Legorianien" kansan. Vierailijoita kohdeltiin hyvin, ja legorianeilla oli samankaltainen teknologinen tietämys. Lopulta legorianit sallivat vierailijoiden asettua legorianien asuttaman maailman lähiympäristöön. He asettivat kuitenkin kaksi ehtoa: Jokainen kansa, jokainen rotu voisi asuttaa vain 9 planeettaa, jotta kaikilla muillakin paenneilla olisi mahdollisuus perustaa uusi sivilisaatio pitkissä konflikteissa tuhotuneiden tilalle. Toisen ehdon mukaisesti jokaisen nousevan valtakunnan tuli perustaa kotimaailmansa senaatti mahdollistamaan kansalaisten keskustelua ja väittelyä. Luonnollisesti kansat ja heidän edustajansa kiitollisina suostuivat ehtoihin ja jopa perustivat kauppajärjestöjä ja vartiojoukkoja edistämään rauhaa ja reiluutta. Uusi sivilisaatio nousi...

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OGamea valvovat erilaiset operaattorit (Game admin) (Game Operator ja Super Game Operator) ja valvojat. Heillä on oikeus estää sääntöjä rikkovia pelaajia. Säännöt voivat hieman poiketa toisistaan eri kielisissä OGameissa. Estetyt pelaajat ilmoitetaan universuminsa foorumin pillory-listassa.

Säännöt ovat samantapaiset kuin muissakin Gameforgen selainpeleissä (DarkPirates, Gladiatus jne.). Useimmin esiin tuleva sääntö on ns. bashing rule, eli yksi pelaaja ei saa hyökätä saman pelaajan kimppuun saman päivän aikana kuin korkeintaan kuusi kertaa. Poikkeuksena on liittoumien välinen sota, jolloin sääntö ei ole voimassa.

Muita sääntöjä ovat mm. kielletty multi-accounting (yhdellä pelaajalla ei saa olla samassa universumissa kuin yksi käyttäjätili) ja käyttäjätilien vaihtamisen kielto ilman operaattorin lupaa ja valvontaa.

Suomen Ogame[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Ogamessa on tällä hetkellä kuusi universumia. Suomessa on myös Andromeda-niminen palvelin, jolla on uudentyyppinen ulkoasu, ja Barym-niminen palvelin, jossa on 499 galaksia ja kaksinkertainen nopeus.

Ogame Foorumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OGamen foorumi on nimeltään board.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]