Deuterium

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vety  -  Deuterium  -  Tritium

Deuterium (D tai 2H) on vedyn isotooppi. Deuteriumytimessä, deuteronissa, on yksi protoni ja yksi neutroni. Deuteriumia on noin 0,015 % kaikesta vedystä. Deuteriumista käytetään joskus nimitystä raskas vety. Deuteroiduksi sanotaan ainetta, jossa vedyt on korvattu deuteriumilla. Deuteroitu vesi, raskas vesi (D2O), koostuu kahdesta deuterium-atomista ja yhdestä happiatomista.

Raskasta vettä käytetään muun muassa ydinteknologiassa ja neutriinoilmaisimissa. Lisäksi deuteriumilla on käyttöä aineen rakenteen ja kemiallisten reaktioiden tutkimuksessa kemiassa ja biokemiassa. Deuteroituja aineita käytetään muun muassa massaspektrometrillä tehtävissä mittauksissa, infrapunaspektroskopiassa, neutronisironta-kokeissa, ja NMR-spektroskopiassa.

Deuteriumin ytimen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deuteroni on ainoa stabiili kahden nukleonin muodostama ydin. Tämä johtuu pohjimmiltaan Paulin kieltosäännöstä, joka ei salli identtisten hiukkasten olemista samassa kvanttitilassa. Siksi kahden protonin ja kahden neutronin systeemit eivät voi olla tilassa, jossa niiden spinit ovat samansuuntaiset.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.