Bannaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”BAN” ohjaa tänne. BAN on myös Bangladeshin maatunnus urheilukilpailuissa.

Bannaus tulee englannin kielen sanasta ban ja tarkoittaa porttikiellon antamista tai vain pääsyn tai muun oikeuden estämistä.

Tämä puhekielen termi on käytössä lähinnä IRC-yhteisöissä, mutta on levinnyt myös muihin internetin verkkoyhteisömuotoihin. Bannaamalla jonkun irc-kanavan käyttäjän, kanavaoperaattorit voivat estää huonokäytöksisen - tai muusta syystä ei-toivotun - käyttäjän pääsyn kanavalle joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Käyttäjä tunnistetaan hänen verkko-osoitteensa perusteella. Lisäksi on mahdollista bannata kokonaisia verkkoalueita – esimerkiksi jonkin tietyn maatunnuksen, kuten .fi. Mikäli bannit eivät kata käyttäjän koko ip-osoitetta, voi bannit saanut käyttäjä palata kanavalle muuttamalla erilaisia käyttäjätietojaan (tällöin hänet voi kuitenkin tunnistaa aika helposti ip-osoitteen perusteella). Kaikki bannit pystytään kiertämään vaihtamalla ip-osoitetta tarpeeksi. Tavallinen käyttäjä ei pysty useissa tapauksissa vaihtamaan ip-osoitettaan suoraan, mutta on mahdollista tulla IRCiin esimerkiksi WWW:n IRC-portaalien kautta, jolloin IRCissä muilla käyttäjille näkyvä ip-osoite on täysin erilainen kuin käyttäjän varsinainen ip. Ulkomaiset osoitteet voidaan bannata esimerkiksi kanavalta, joka on tarkoitettu vain tietyn kielisille keskustelijoille.

Bannaaminen on hyvä keino estää ilkikuristen käyttäjien tai bottien floodaus kanavalla sillä tällöin he eivät voi välittömästi palata takaisin vaan myös pysyvät poissa. Käytännössä se on siis suojautumiskeino palvelunestohyökkäystä vastaan. Bannaamista voidaan käyttää myös eräänlaisena rankaisumenetelmänä. IRCissä ei ole yleensä kuitenkaan mitään muuta valvontaa, kuin kanavien omat operaattorit, jotka voivat olla keitä tahansa IRCin käyttäjiä. Näin ollen banneja voidaan jaella täysin mielivaltaisesti eikä bannien oikeudenmukaisuudesta ole mitään takeita.