Interplay Entertainment

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Interplay Entertainment Corporation
Perustettu 1983
Kotipaikka Yhdysvallat
Kotisivu http://www.interplay.com/

Interplay Entertainment Corporation on yhdysvaltalainen videopelien kehittämiseen ja julkaisuun keskittynyt yritys.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Interplay perustettiin alun perin nimellä Interplay Productions Kaliforniassa, Yhdysvalloissa vuonna 1983. Interplay tuli heti tunnetuksi laadukkaista roolipeleistään, kuten The Bard’s Tale ja Wasteland.

Interplay alkoi julkaista omia pelejään vuonna 1988 ja siirtyi sitten julkaisemaan myös muiden yhtiöiden pelejä, mutta jatkoi kuitenkin sisäistä pelien kehitystä. Vuonna 1993 Interplay julkaisi menestyksekkään Descent-pelin, jonka Parallax Software oli kehittänyt. Interplay julkaisi Fallout: A Post Nuclear Role Playing Gamen vuonna 1997, josta tuli sen yksi tunnetuimmista tavaramerkeistä ja se saikin jatkoa vuonna 1998. Baldur’s Gate jatkoi laadukkaiden roolipelien sarjaa saaden myöhemmin jatko-osan sekä useita lisälevyjä. Baldur’s Gate -sarjan kehitti BioWare ja sen julkaisi Interplayn alainen Black Isle Studios.

Interplayn menestyksekkäimmät julkaisut olivat tietokonepelejä. Yhtiö julkaisi myös muutamia konsolipelejä, kuten Clay Fighter, Rock ’N Roll Racing, The Lost Vikings ja Baldur’s Gate: Dark Alliance, mutta ei onnistunut luomaan pitkäkestoista konsolipelien sarjaa.

Vuonna 1998 Interplay listautui pörssiin ja vaihtoi nimensä Interplay Entertainment Corporationiksi. Interplay kärsi tappiota seuraavien vuosien aikana, ja vuonna 2002 se solmi Vivendi Universalin kanssa julkaisusopimuksen. Ranskalainen Titus Interactive sai heti julkaisusopimuksen jälkeen enemmistöomistuksen Interplaysta, jonka jälkeen yhtiön perustaja Brian Fargo erosi tehtävästään. Myöhemmin vuonna 2002 Interplay poistettiin pörssistä liian alhaisen listahinnan vuoksi. Vuonna 2004 Interplay suljettiin väliaikaisesti maksamattomien vuokrien ja palkkojen johdosta.

Heinäkuussa 2004 Interplay oli lähellä konkurssia ja vielä samassa kuussa se myi oikeudet Bethesda Softworksille Fallout 3 -tavaramerkkiin sekä option kahteen seuraavaan Fallout-peliin, säilyttäen oikeudet Fallout-online-peleihin itsellään. Huhtikuussa 2007 Bethesda omistaa täyden Fallout-lisenssin Interplayn omistaessa ainoastaan oikeudet Fallout-MMOG:hen.[1]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain tunnetuimmat pelit. Interplay on pelin kehittäjä, ellei sitä erikseen mainita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.nma-fallout.com/article.php?id=34207 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]