Linnunradan käsikirja liftareille

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Linnunradan käsikirja liftareille
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, english.svg
Alkuperäisteos
Kirjailija Douglas Adams
Kieli englannin kieli
Julkaistu 1979
ISBN 0-330-25864-8
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Linnunradan käsikirja liftareille (engl. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, lyhennetään muun muassa HG2G, HHGTTG tai H2G2) on Douglas Adamsin luoma, vuonna 1978 ensiesityksensä BBC:ssä saanut kuunnelmasarja. Myöhemmin se on ollut tunnetumpi Adamsin kirjoittamana romaanisarjana[1]. Se on science fiction -parodia[1], joka kertoo perienglantilaisen Arthur Dentin tempautumisesta seikkailuun ympäri galaksia. Muita keskeisiä henkilöitä ovat muun muassa Ford Prefect, Tricia "Trillian" McMillan, Zaphod Beeblebrox sekä maanisdepressiivinen androidi Marvin.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunradan käsikirja liftareille on Douglas Adamsin luoma humoristinen scifi-parodia, joka mässäilee paitsi absurdilla huumorillaan, myös nokkelalla kielenkäytöllään. Sarja oli alun perin radiokuunnelma, mutta toisinaan pääteoksena pidetään siitä sovitettua viisiosaista romaanisarjaa. Tarinassa esiintyy elektroninen hakuteos Linnunradan käsikirja liftareille eli Käsikirja, joka sisältää tietoa kaikesta mitä kuvitella saattaa, ja paljon myös sellaista mitä ei kannata edes ajatella. Radiokuunnelman mukaan Käsikirjan voi tilata Pienen Karhun MegaDodo-kirjankustantamon ulkomaantilauksista hintaan 39,50 markkaa + postitus- ja käsittelykulut 59 800 132 406,30 markkaa.

Romaanien lisäksi teoksesta on tehty kaksi LP-levyä, TV-sarja, sarjakuva, näytelmiä, musikaali, tekstipohjainen tietokonepeli, pyyhe sekä elokuva. Englannissa oli tehty myös pieni paikallinen kirjaan löyhästi perustuva balettiproduktio. Adams huomautti kerran, että aiheesta ei ole (vielä) tehty oopperaa, mutta seinävaate kylläkin, jos pyyhe lasketaan sellaiseksi.

Linnunrata-sarja on jättänyt jälkensä moderniin kulttuuriin, ja viitteitä Adamsin kirjasarjaan löytyy runsain mitoin kaikkialta. Tunnetuin näistä yksittäisistä asioista on vastaus kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta.

Käsikirjan ja Encyclopedia Galactican sanotaan inspiroineen Wikipedian kehittämiseen. Käsikirjassa kuvataan, miten avustajana toimiva Ford Prefect oli kirjoittanut pitkän esseen Maasta, mutta jonka päätoimittaja typisti kahden sanan mittaiseen selitykseen.[2]

Teoksen eri sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radiokuunnelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunradan käsikirja liftareille oli alun perin kuusiosainen radiokuunnelma, joka esitettiin Britanniassa BBC:n radiokanavalla vuonna 1978. Se sai viisi uutta osaa, jotka lähetettiin vuoden 1978 joulukuussa lähetetyn erikoisjakson jatkoksi vuonna 1980.

Suomessa Yleisradio käännätti ja äänitti kuunnelman 12 jaksoa suomeksi, ja ne esitettiin vuosina 1984-1985. Suomalaisen version käänsi Pekka Markkula ja näyttelijöitä olivat Heikki Kinnunen kertojana, Arthur Dentinä Pekka Autiovuori, Ford Prefectinä Yrjö Järvinen, Zaphod Beeblebroxina Martti Järvinen, androidi Marvinina Esa Saario ja vaihtuvissa rooleissa mm. Kauko Helovirta ja Aila Svedberg. Kuunnelmat ohjasi Lars Svedberg.

Alkuperäinen kuunnelma oli pohjana kahdelle ensimmäiselle Linnunrata-romaanille. Romaanisarjan loput osat sovitettiin 13-osaiseksi kuunnelmaksi Suomessa vuosina 1991 ja 1995, monta vuotta ennen kuin BBC ehti tehdä saman.[1] Uudet jaksot käänsi ja myös dramatisoi Pekka Markkula. Englannin kielellä kolmanteen romaaniin perustuva kuusiosainen kuunnelma esitettiin 25 vuotta alkuperäisen jälkeen syksyllä 2004, ja neljänteen ja viidenteen romaaniin perustuva kahdeksanosainen sarja saattoi saagan loppuun keväällä 2005.

Romaanisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanisarja (nimeltään Linnunrata) on julkaistu vuosina 1979–1992 viitenä osana, jotka muodostavat yhdessä Adamsin sanoin ”maailman ainoan viisiosaisen trilogian”. Sarjan osat ovat nimeltään:

  • Linnunradan käsikirja liftareille (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) 1979
  • Maailmanlopun ravintola (The Restaurant at the End of the Universe) 1980
  • Elämä, maailmankaikkeus – ja kaikki (Life, the Universe and Everything) 1982
  • Terve, ja kiitos kaloista (So Long, and Thanks for All the Fish) 1984
  • Enimmäkseen harmiton (Mostly Harmless) 1992

Ennen kuolemaansa vuonna 2001 Douglas Adams myös vihjasi, että hän olisi kirjoittamassa kirjasarjalle viimeistä, kuudetta osaa, joka päättäisi tarinan hänelle mieluisalla ja iloisella tavalla. Douglas olikin kirjoittamassa kirjaa Salmon of Doubt, joka kertoi Adamsin toisen kirjasarjan päähenkilön, "holistisen etsivän" Dirk Gentlyn, kolmannesta seikkailusta. Adams oli kuitenkin ilmeisesti muuttamassa mieltään ja tekemässä tästä teoksesta juuri Linnunrata-sarjan kuudennen teoksen, joka mahdollisesti olisi myös saattanut nivoa nämä kaksi erillistä kirjasarjaa yhteen.

Artemis Fowl -kirjoistaan tunnettu irlantilainen kirjailija Eoin Colfer on kirjoittanut sarjalle kuudennen osan nimeltään Vielä yksi juttu… (And another thing…), joka ilmestyi 12. lokakuuta 2009[3]

WSOY julkaisi vuonna 1996 Pekka Markkulan käännöksen sekä vuonna 2009 sen ja loput neljä osaa yhteispainoksena.[4]

TV-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BBC on tehnyt kuunnelmasta myös TV-sarjan, joka sai ensiesityksensä vuonna 1981, Suomessa sarjan on esittänyt YLE FST vuonna 1984 ruotsiksi tekstitettynä. TV-sarja sisältää kirjoihin verrattuna suunnilleen kaksi ensimmäistä teosta sekä osia kolmannesta, mutta TV-sarjassa on paljon pieniä, mutta myös muutamia suurempia muutoksia verrattuna kirjoihin.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 ensi-iltansa sai elokuvaversio, jonka tuotantoon myös Adams itse ehti vaikuttaa ennen kuolemaansa. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Martin Freeman (Arthur Dent, Adamsin toiveen mukaan britti), Mos Def (Ford Prefect), Sam Rockwell (Zaphod Beeblebrox) ja Zooey Deschanel (Trillian). Marvinia elokuvassa esittää Warwick Davis ja hänen ääninäyttelijänään toimii Alan Rickman.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Sampsa Oinaala, Avaruusmatka vie mennessään sukupolven toisensa jälkeen, Helsingin Sanomat 8.1.2011 sivu D 11
  2. Adams, Douglas: Linnunrata. Suomentanut Pekka Markkula & Jukka Saarikivi. WSOY. ISBN 951-0-21844-8.
  3. Linnunradan käsikirja liftareille saa jatkoa Yle.fi. Viitattu 9.10.2009.
  4. Adams, Douglas: Linnunrata. Suomentanut Pekka Markkula ja Jukka Saarikivi. Helsinki: WSOY, 2009. ISBN 978-951-0-21844-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]