Linnunradan käsikirja liftareille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linnunradan käsikirja liftareille
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Alkuperäisteos
Kirjailija Douglas Adams
Kieli englannin kieli
Julkaistu 1979
ISBN 0-330-25864-8
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Linnunradan käsikirja liftareille (engl. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, lyhennetään muun muassa HG2G, HHGTTG tai H2G2) on Douglas Adamsin käsikirjoittama kuunnelmasarja, joka sai ensiesityksensä vuonna 1978 BBC:ssä. Myöhemmin se on ollut tunnetumpi Adamsin kirjoittamana romaanisarjana[1]. Se on science fiction -parodia[1], joka kertoo perienglantilaisen Arthur Dentin tempautumisesta seikkailuun ympäri galaksia. Muita keskeisiä henkilöitä ovat muun muassa Ford Prefect, Tricia "Trillian" McMillan, Zaphod Beeblebrox sekä maanisdepressiivinen androidi Marvin.

Linnunradan käsikirja liftareille on Douglas Adamsin humoristinen scifi-parodia, joka mässäilee paitsi absurdilla huumorillaan, myös nokkelalla kielenkäytöllään. Sarja oli alun perin radiokuunnelma, mutta toisinaan pääteoksena pidetään siitä sovitettua viisiosaista romaanisarjaa Linnunrata. Tarinassa esiintyy elektroninen hakuteos Linnunradan käsikirja liftareille eli Käsikirja, joka sisältää tietoa kaikesta, mitä kuvitella saattaa, ja paljon myös sellaista, mitä ei kannata edes ajatella. Radiokuunnelman mukaan Käsikirjan voi tilata Pienen Karhun MegaDodo-kirjankustantamon ulkomaantilauksista hintaan 39,50 markkaa + postitus- ja käsittelykulut 59 800 132 406,30 markkaa.

Romaanien lisäksi teoksesta on tehty kaksi LP-levyä, televisiosarja, sarjakuva, näytelmiä, musikaali, tekstipohjainen tietokonepeli, pyyhe sekä elokuva. Englannissa oli tehty myös pieni paikallinen kirjaan löyhästi perustuva balettiproduktio. Adams huomautti kerran, että aiheesta ei ole (vielä) tehty oopperaa, mutta seinävaate kylläkin, jos pyyhe lasketaan sellaiseksi.

Linnunrata-sarja on jättänyt jälkensä moderniin kulttuuriin, ja viitteitä Adamsin kirjasarjaan löytyy runsain mitoin kaikkialta. Tunnetuin yksittäisistä asioista on vastaus kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta.

Käsikirjan ja Encyclopedia Galactican sanotaan inspiroineen Wikipedian kehittämiseen. Käsikirjassa kuvataan, miten avustajana toimiva Ford Prefect oli kirjoittanut pitkän esseen Maasta, mutta jonka päätoimittaja typisti kahden sanan mittaiseen selitykseen.[2]

Teoksen eri sovitukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunradan käsikirja liftareille oli alun perin kuusiosainen kuunnelma, joka esitettiin vuonna 1978 Britanniassa BBC:n radiokanavalla. Se sai viisi uutta osaa, jotka lähetettiin joulukuussa 1978 lähetetyn erikoisjakson jatkoksi vuonna 1980.

Suomessa Yleisradio käännätti ja äänitti kuunnelman 12 jaksoa suomeksi, ja ne esitettiin vuosina 1984–1985. Suomalaisen version käänsi Pekka Markkula, ja näyttelijöitä olivat Heikki Kinnunen kertojana, Arthur Dentinä Pekka Autiovuori, Ford Prefectinä Yrjö Järvinen, Zaphod Beeblebroxina Martti Järvinen, androidi Marvinina Esa Saario ja vaihtuvissa rooleissa muun muassa Kauko Helovirta ja Aila Svedberg. Kuunnelmat ohjasi Lars Svedberg.

Alkuperäisen kuunnelman pohjalta syntyi kaksi ensimmäistä Linnunrata-romaania. Romaanisarjan loput osat sovitettiin 13-osaiseksi kuunnelmaksi Suomessa vuosina 1991 ja 1995, monta vuotta ennen kuin BBC ehti tehdä saman.[1] Uudet jaksot käänsi ja myös dramatisoi Pekka Markkula. Kolmanteen romaaniin perustuva kuusiosainen kuunnelma esitettiin englanniksi 25 vuotta alkuperäisen jälkeen syksyllä 2004, ja neljänteen ja viidenteen romaaniin perustuva kahdeksanosainen sarja saattoi saagan loppuun keväällä 2005.

Yleisradio on julkaissut kuunnelmasarjan C-kasetteina ja CD-levyinä.[3]

CD-levyt
 1. Linnunradan käsikirja liftareille, 2 cd-äänilevyä
 2. Linnunradan käsikirja liftareille: maailmanlopun ravintola, 4 cd-äänilevyä
 3. Linnunradan käsikirja liftareille: elämä, maailmankaikkeus – ja kaikki, 3 cd-äänilevyä
 4. Linnunradan käsikirja liftareille: terve, ja kiitos kaloista, 3 cd-äänilevyä
 5. Linnunradan käsikirja liftareille: enimmäkseen harmiton, 4 cd-äänilevyä.
C-kasetit

C-kasettiversiossa on yhteensä 21 kasettia ja se on jaoteltu jaksoittain:

 1. Jaksot 1–6/18, 6 äänikasettia
 2. Jaksot 7–12/18, 6 äänikasettia
 3. Jaksot 13–18/18, 6 äänikasettia
 4. Jaksot 19–25, 3 äänikasettia
Pääartikkeli: Linnunrata

Romaanisarja Linnunrata on julkaistu vuosina 1979–1992 viitenä osana, jotka muodostavat yhdessä Adamsin sanoin ”maailman ainoan viisiosaisen trilogian”. Sarjan osat ovat nimeltään:

 • Linnunradan käsikirja liftareille, 1981 (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, 1979)
 • Maailmanlopun ravintola, 1990 (The Restaurant at the End of the Universe, 1980)
 • Elämä, maailmankaikkeus – ja kaikki, 1991 (Life, the Universe and Everything, 1982)
 • Terve, ja kiitos kaloista, 1993 (So Long, and Thanks for All the Fish, 1984)
 • Enimmäkseen harmiton, 1994 (Mostly Harmless, 1992)

Televisiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BBC on tehnyt kuunnelmasta myös televisiosarjan, joka sai ensiesityksensä vuonna 1981, Suomessa sarjan on esittänyt YLE FST vuonna 1984 ruotsiksi tekstitettynä. Televisiosarja sisältää kirjoihin verrattuna suunnilleen kaksi ensimmäistä teosta sekä osia kolmannesta, mutta televisiosarjassa on paljon pieniä mutta myös muutamia suurempia muutoksia verrattuna kirjoihin.

Vuonna 2005 ensi-iltansa sai elokuvaversio, jonka tuotantoon myös Adams itse ehti vaikuttaa ennen kuolemaansa. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Martin Freeman (Arthur Dent, Adamsin toiveen mukaan britti), Mos Def (Ford Prefect), Sam Rockwell (Zaphod Beeblebrox) ja Zooey Deschanel (Trillian). Marvinia elokuvassa esittää Warwick Davis ja hänen ääninäyttelijänään toimii Alan Rickman.

 1. a b c Sampsa Oinaala, Avaruusmatka vie mennessään sukupolven toisensa jälkeen, Helsingin Sanomat 8.1.2011 sivu D 11
 2. Adams, Douglas: Linnunrata. Suomentanut Pekka Markkula & Jukka Saarikivi. WSOY. ISBN 951-0-21844-8.
 3. YLEn radioteatterin Kuunnelmasarja CD:llä, Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille. Kysy kirjastonhoitajalta. Kirjastot.fi 15.3.2008, päivitetty 11.2.2018, viitattu 13.5.2018

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]