Marvin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marvin, ”paranoidi androidi”, on kuvitteellinen hahmo kirjasarjassa Linnunradan käsikirja liftareille, jonka on kirjoittanut Douglas Adams. Marvin on kirjasarjan ihailijoiden keskuudessa yksi suosituimmista hahmoista.

Touchstone Picturesin ja Disneyn elokuvassa Linnunradan käsikirja liftareille (2005) Marvinia esitti Warwick Davis ja äänenä oli Alan Rickman. Suomalaisessa kuunnelmaversiossa Marvinin äänenä on Esa Saario.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Marvin on avaruusalus Kultasydämen masennuksesta kärsivä androidi. Se on valmistettu Siriuksen Kyberneettisessä Kauppakomppaniassa. Marvin on ensimmäinen prototyyppi SKK-yhtiöiden robottien ja tietokoneiden uudesta sukupolvesta ja samalla ensimmäinen, joka on varustettu ”Aito Inhimillinen Persoonallisuus (AIP)” -ominaisuudella.

Marvinin omien sanojen mukaan hänellä on ”planeetan kokoiset aivot”.

"... Olen karkeasti arvioiden noin kolmekymmentä miljardia kertaa sinua älykkäämpi. Otetaanpa esimerkki. Ajattele mitä tahansa numeroa, ihan mitä tahansa."
"Ee..., viisi," sanoi patja.
"Väärin, " sanoi Marvin. "Huomaatko?"

Marvinin ilmeisestä suunnattomasta älykkyydestä huolimatta kukaan ei koskaan kuuntele, mitä hänellä on sanottavana. Kukaan ei kiinnitä mitään huomiota siihen, kun hän sanoo laskeneensa imaginaariluvun i () arvon. Muun muassa tästä syystä hän on erittäin masentunut. Lisäksi eräiden huolimattomuudesta johtuvien tapahtumien vuoksi Marvin on matkustanut ajassa useaan kertaan.

"Ensimmäiset kymmenen miljoonaa vuotta olivat pahimmat, sanoi Marvin, ja seuraavat kymmenen miljoonaa vuotta myös. Seuraavat kymmenet miljoonat vuotta olivat ihan kurjat, ja sen jälkeen kaikki alkoi mennä alamäkeä."

Viisiosaisen kirjasarjan päähenkilön Arthur Dentin tavatessa Marvinin sarjan neljännessä osassa (Terve, ja kiitos kaloista) tämä on 37 kertaa vanhempi kuin maailmankaikkeus. Marvin kuolee nähtyään Jumalan viimeiset sanat luomakunnalle: "Pahoittelemme teille aiheuttamaamme häiriötä".

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.