Mad Max

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mad Max
Mad max cover.jpg
Ohjaaja George Miller
Käsikirjoittaja George Miller
Byron Kennedy
Tuottaja Byron Kennedy
Bill Miller
Säveltäjä Brian May
Kuvaaja David Eggby
Leikkaaja Cliff Hayes
Tony Paterson
Pääosat Mel Gibson
Steve Bisley
Joanne Samuel
Bill Miller
Hugh Keays-Byrne
Valmistustiedot
Valmistusmaa Australia
Tuotantoyhtiö American International Pictures
Ensi-ilta 12. huhtikuuta 1979
Kesto 93 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja Mad Max 2 – asfalttisoturi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Mad Max on vuonna 1979 ensi-iltansa saanut toimintaelokuva. Elokuvan ohjasi George Miller, ja sen pääosassa esiintyy Mel Gibson. Elokuvaa on luonnehdittu eräänlaiseksi nykyaikaan sijoittuvaksi westerniksi. Elokuva ei sijoitu ydinsodan jälkeiseen aikaan, toisin kuin sitä seuraavat Mad Max -elokuvat.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo Max Rockatanskysta, kovaotteista poliisista, jonka erikoisalaa ovat takaa-ajot ja jolta kukaan ei pääse karkuun. Alun takaa-ajossa moottoripyöräjengin jäsen menettää henkensä. Jengi alkaa vandalisoida kylää, jonka asemalle kuolleen (sangen pieni) arkku tuli junan mukana. Jengi hyökkää pakenevan pariskunnan auton kimppuun ja tuhoaa kärryn, raiskaten naisen. Yksi jengin jäsen jää paikalle ja Max kumppaninsa kanssa pidättävät hänet. Jengiläinen kuitenkin vapautetaan todisteiden puutteessa ja hän kostaa Maxin kaverille sytyttämällä hänet autonsa mukana tuleen.

Järkyttyneenä toverinsa kohtalosta Max lähtee lomalle vaimonsa ja lapsensa kanssa. Vaimo kuitenkin törmää samaan jengiin ja hänen paetessaan paikalta yhden käsi repeytyy ranteesta irti. Jengi etsii Maxin perheen käsiinsä, kun he ovat korjaamassa autoaan farmilla. Vaimo lähtee lapsen kanssa jälleen pakoon autolla, jota Max oli korjaamassa ja jossa ei ollut vesipumpun hihnaa. Auton moottori ylikuumenee ja vaimo pakenee jalan lasta kantaen. Jengi saapuu pyörillään, kaasukahvan käännähdys ja vaimo ja lapsi ovat mennyttä. Jengi pakenee surmapaikalta.

Max kostaa vaimon ja lapsen kuolemat surmaamalla kaikki jengiläiset. Maxin polvi vahingoittuu koston aikana ja hän joutuu tekemään jalkaansa polvituen. Viimeisenä kuolevat jengin johtaja, joka törmää täydessä vauhdissa vastaantulevaan rekkaan ja Maxin pidättämä jengiläinen. Hänet Max löytää ryöväämästä ulosajon uhria. Max kahlitsee hänet nilkastaan autoon, tekee sytkäristä ja vuotavasta bensiinistä aikapommin ja antaa hänelle rautasahan sekä kaksi vaihtoehtoa: käsirautojen sahaaminen kestää 10 minuuttia, mutta nilkan vain 5 minuuttia. Sitten Max ajaa pois katsomatta taakseen, kun takana räjähtää.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mad Max on elokuvien The Blair Witch Project (1999) ja Paranormal Activity (2009) ohella maailman taloudellisesti menestyneimpiä indie-elokuvia. Elokuvan budjetti oli vain 400 000 dollaria ja tuotto oli maailmanlaajuisesti noin 100 miljoonaa dollaria.

Elokuva oli Mel Gibsonin toinen elokuva. Gibson meni kuvauksiin vain ja ainoastaan ystävänsä seuraksi mutta koska hän oli edellisenä iltana ollut baaritappelussa hänen naamansa oli mustelmilla ja nenä oli murtunut. Tuottajat ihastuivat häneen ja käskivät tulla kahden viikon päästä uudelleen. Gibson tuli paikalle kahden viikon päästä ja vaikka hänen kolhunsa olivat ehtineet parantua sai hän osan.

Elokuva oli kokonaan kielletty Uudessa-Seelannissa ja Ruotsissa. Ruotsin kielto purettiin 2005, minkä jälkeen se on esitetty televisiossa. Uuden-Seelannin kielto johtui kohtauksesta, jossa Goose poltetaan autoon, koska samankaltaista tapahtui juuri ennen elokuvan julkistamista. Mad Max 2 -elokuvan menestyksen takia elokuva sai K-18-esitysluvan vuonna 1983.[2]

Elokuva sai ensi-iltansa Suomen televisiossa Yle Teema kanavalla 14.3.2015[3].

Elokuva julkaistiin 5. lokakuuta 2010 blu-ray+DVD-pakettina.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]