R. Lee Ermey

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
R. Lee Ermey
R. Lee Ermey vuonna 2007.
R. Lee Ermey vuonna 2007.
Syntymäaika 24. maaliskuuta 1944 (ikä 74)
Syntymäpaikka Emporia, Kansas, Yhdysvallat
Aktiivisena 1987–
Oikea nimi Ronald Lee Ermey
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Full Metal Jacket
Texasin moottorisahamurhaaja – pahan alku
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

R. Lee Ermey (oikealta nimeltään Ronald Lee Ermey, s. 24. maaliskuuta 1944 Emporia, Kansas) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Näyttelijäura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ermey kuului Yhdysvaltain merijalkaväkeen vuosina 1961–1972 ja palveli Vietnamin sodassa, kunnes joutui haavoittumisen takia vetäytymään. Sodan jälkeen hän muutti Filippiineille, alkoi opiskella Manilan yliopistossa ja esiintyi lukuisissa filippiiniläisissä elokuvissa ennen rooliaan Francis Ford Coppolan elokuvassa Ilmestyskirja. Nyt (1979). Coppolan elokuva on yksi niistä, joissa Ermey on toiminut aseasiantuntijana.[1]

Hänet tunnetaan kenties parhaiten roolistaan Stanley Kubrickin Full Metal Jacketissa (1987), jossa hän näytteli kovaotteista ja -sanaista vääpeli Hartmania. Tästä roolistaan hän sai Golden Globe -ehdokkuuden ja voitti The Boston Society of Film Criticsin palkinnon parhaasta miessivuosasta. Ermey parodioi Hartman-rooliaan Peter Jacksonin kauhukomediassa Kummituskopla, joka sai ensi-iltansa vuonna 1996.

Ermey on esiintynyt lukuisissa televisiosarjoissa ja elokuvissa tyylilajien vaihdellessa kauhusta (Seitsemän, 1995) lastenelokuviin (Toy Story – leluelämää, Toy Story 2, Toy Story 3). Hän on esiintynyt Texasin moottorisahamurhien uusintafilmatisoinneissa Texasin moottorisahamurhat (2003) ja Texasin moottorisahamurhaaja – pahan alku (2006) sadistisena seriffi Hoytina. Hänellä oli merkittävä rooli myös useita Oscar-ehdokkuuksia saaneessa elokuvassa Mississippi palaa (1988). Ermey on myös vieraillut televisiosarja Simpsoneissa.

Nyttemmin hän juontaa sotaohjelmaa nimeltä Mail Call History-kanavalla, mutta ei ole kuitenkaan hylännyt elokuva-alaa. Hänen viimeisimpiä elokuviaan ovat Solstice (2007), Cat Tale (2008, tietokoneanimaatio), ja Korttelivahdit (2012).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]