Teksasin moottorisahamurhaaja – pahan alku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teksasin moottorisahamurhaaja – pahan alku
The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
Ohjaaja Jonathan Liebesman
Käsikirjoittaja Sheldon Turner
David J. Schow
Tuottaja Michael Bay
Mike Fleiss
Tobe Hooper
Kim Henkel
Bradley Fuller
Säveltäjä Steve Jablonsky
Kuvaaja Lukas Ettlin
Leikkaaja Jonathan Chibnall
Pääosat Jordana Brewster
Taylor Handley
Diora Baird
Matthew Bomer
R. Lee Ermey
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Platinum Dunes
Levittäjä New Line Cinema
Netflix
Ensi-ilta 6. lokakuuta 2006
Kesto 91 minuuttia
96 minuuttia (leikkaamaton versio)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 13 000 000 dollaria
Tuotto 51 764 406 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Teksasin moottorisahamurhaaja – pahan alku on yhdysvaltalainen kauhuelokuva, joka sai ensi-iltansa 6. lokakuuta 2006. Elokuva on esiosa vuonna 2003 valmistuneelle elokuvalle Texasin moottorisahamurhat, joka on uudelleenfilmatisointi samannimisestä 1970-luvun elokuvasta.

Pahan alku kertoo Leatherfacen taustatarinan ja Hewittin maalaisperheen ensiaskeleet kohti sitä sarjamurhaavaa ja kannibalistista perhettä, jona se tunnetaan muissa Texasin moottorisahamurhat -elokuvissa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hewittin perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuoteen 1939 sijoittuvassa prologissa selviää, että Leatherface syntyi Lee Brosin teurastamossa. Hänen äitinsä Sloane (L. A. Calkins) kuolee synnytyksessä ja epämuodostunut vauva jätetään heitteille. Luda Mae Hewitt (Marietta Marich) adoptoi vauvan perheeseensä, ja nuori Thomas Brown Hewitt kasvaa aikuiseksi tappaen ja viillellen eläimiä sekä työskennellen enonsa Charlie Hewittin (R. Lee Ermey) lailla teurastamossa.

1960-luvun lopussa Hewittien texasilainen asuinkaupunki alkaa vähitellen kuihtua. Töiden, ruoan ja muiden elinehtojen saanti tyrehtyy ja kaupunki kuolee. Samoin käy teurastamolle, jossa Thomas (Andrew Bryniarski) on töissä. Irtisanominen työstä saa hänet kostamaan tappamalla teurastamon johtajan, ja teurastamolta hän hankkii ikoniksi muodostuneen moottorisahansa.

Thomasia pidättämään lähetetty seriffi Winston Hoyt (Lew Temple) pyytää Thomasin enon Charlien mukaansa helpottamaan pidätystilannetta. Charlie kuitenkin ampuu Winstonin ja omaksuu hänen henkilöllisyytensä. Seriffi Winston on myös ensimmäinen henkilö, joka joutuu Hewittien ruokalautasille. Tästä lähin Charlie Hewitt tunnetaan seriffi Hoytina, ja elokuvissa hän käyttää virkavalta-asemaansa uhrien sieppaamiseen ja kuljettamiseen Hewittin talolle. Hoytilla on ratkaiseva rooli Leatherfacen murhamenetelmien sekä perheen kannibalismin synnyssä, ja häntä voi pitää perheen päänä.

Hewittin perheeseen kuuluu myös Monty (Terrence Evans). Hänen suhteensa muihin perheenjäseniin ei ole varma, mutta Montyn näyttelijä arvelee hahmonsa olevan Luda Maen ja Hoytin veli.[1] Tämän takia perheenjäsenten nimiä (kuten kuinka Hoyt kutsuu Montya ”Uncle Montyksi” (Monty-enoksi) ja Luda Maeta ”Mamaksi”) ei tule aina tulkita kirjaimellisesti, pelkästään senkin takia että nämä kolme hahmoa (Hoyt, Luda Mae, Monty) ovat suunnilleen samanikäisiä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On vuosi 1969, ja veljekset Dean (Taylor Handley) ja Eric Hill (Matthew Bomer) ovat tyttöystäviensä Baileyn (Diora Baird) ja Chrissien (Jordana Brewster) kanssa matkalla Texasin halki Vietnamin sodan kutsuntoihin. Nuorempi, sotaa vastustava Dean ei ole innostunut ajatuksesta, vaan aikoo matkan päätteeksi paeta kutsuntoja Meksikoon tyttöystävänsä Baileyn kanssa. Jo kerran Vietnamissa palvellut Eric ei tiedä tästä, vaan odottaa veljensä matkustavan Vietnamiin hänen kanssaan. Totuus Deanin suunnitelmista tulee julki autossa Deanin polttaessa kutsuntolappuaan, mutta veljesten riita katkeaa heidän Ford Bronconsa[2] törmätessä tiellä vaeltavaan lehmään. Chrissie lentää törmäyksessä ulos autosta ja joutuu erilleen ystävistään. Autoa seurannut motoristijengiläinen Alex (Cyia Batten) pysähtyy onnettomuuspaikalle ryöstöaikeissa, mutta paikalle saapuva seriffi Hoyt ampuu hänet. Entisenä vääpelinä ja Korean sodan sotavankina hän raivostuu nähdessään Deanin puoliksi poltetun kutsuntalapun, ja pakottaa toistaiseksi pahaa aavistamattomat nuorukaiset (sekä ammutun motoristin ruumiin) poliisiautoonsa. Piilossa ollut Chrissie saa salakyydin Hewittien talolle, kun Monty tulee hinaamaan romuttuneen auton pois.

Kahlittu Eric (Matthew Bomer) ja seriffi Hoyt (R. Lee Ermey.)

Seriffi Hoyt kyyditsee Deanin, Ericin ja Baileyn taloonsa. Nuorukaisille alkaa valjeta, ettei seriffi taidakaan olla aivan normaali lainvalvoja. Veljekset sidotaan pihalle ja Bailey viedään kahlittuna talon sisälle. Leatherface vie kuolleen naismotoristin kellariinsa, missä Hoyt kehottaa tätä toimimaan samoin kuin teurastamossa ja paloittelemaan ruumiin ruoaksi. Pihalla Hoyt alkaa kiduttaa veljeksiä. Aiemmin Eric oli valehdellut nimekseen Dean suojellakseen pikkuveljeään, mutta Hoyt saa asian selville ja laittaa Deanin tekemään kaksikymmentä punnerrusta vastineeksi vapaudesta. Hoyt kuitenkin pahoinpitelee Deanin pahasti. Dean yrittää paeta, mutta yritys epäonnistuu hänen astuessaan karhunrautaan. Eric joutuu talon kellariin Leatherfacen kidutettavaksi.

Chrissie kohtaa motoristiparin toisen osapuolen, Holdenin (Lee Tergesen), ja suostuttelee tämän mukaan Hewittien talolle pelastusretkelle. Holden kohtaa Montyn, ja ampuu tätä reiteen. Hoyt kutsuu apuun Leatherfacea, joka saapuu paikalle moottorisahansa kanssa ja Hoytin yllytyksestä surmaa motoristin. Leatherface amputoi Montyn jalat moottorisahallaan, mikä selittää Montyn jalattomuuden vuoden 2003 elokuvassa. Chrissie löytää tiensä Ericin luo, mutta ei onnistu vapauttamaan poikaystäväänsä ennen kuin Leatherface palaa, vaan joutuu piiloutumaan. Ericistä tulee toinen moottorisahauhri sekä ensimmäinen henkilö, jonka kasvot Leatherface nylkee ja muotoilee naamioksi.

Chrissie löytää Baileyn, mutta Hoyt huomaa heidät molemmat ja pakottaa heidät osallistumaan illalliselle, johon myös ulkona ansassa virunut Dean tuodaan. Illallisen aikana Leatherface viiltää Baileyn kurkun (jälleen Hoytin kehotuksesta) ja Chrissie viedään kellariin. Hän onnistuu kuitenkin pakenemaan talosta, Leatherface moottorisahoineen seuraten häntä, ja molemmat päätyvät elokuvan alussa nähtyyn hylättyyn teurastamoon. Myös Dean onnistuu pääsemään irti siteistään, mutta lähtiessään Chrissien perään hänkin saa surmansa. Chrissie pakenee teurastamolta autolla, ja helpottuu huomatessaan tien varressa kaksi poliisia, mutta takapenkille piiloutunut Leatherface yllättää ja tappaa Chrissien moottorisahallaan. Auto ajaa poliisien yli tappaen heidät, minkä jälkeen Leatherface lähtee kävelemään takaisin kohti Hewittien taloa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Leatherface (Andrew Bryniarski) ilman ihmisnaamiota.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jordana Brewster  Chrissie  
 Taylor Handley  Dean  
 Diora Baird  Bailey  
 Matthew Bomer  Eric  
 Andrew Bryniarski  Thomas Hewitt/Leatherface  
 R. Lee Ermey  Seriffi Hoyt/Charlie Hewitt  
 Terrence Evans  Monty-eno  
 Marietta Marich  Luda Mae  
 Kathy Lamkin  Tea Lady  
 Lee Tergesen  Holden  
 Cyia Batten  Alex  
 Tim De Zarn  Teurastamon johtaja  
 Lew Temple  Seriffi Winston  
 L.A. Calkins  Sloane  
 John Larroquette  Kertoja  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.writingstudio.co.za/page1418.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. DVD:n ohjaajan ja tuottajien kommenttiraita

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]