Mojaven aavikko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mojaven ja Sonoran aavikon sijainti.
Joshua Treen kansallispuisto sijaitsee Mojaven aavikolla.

Mojaven aavikko on Yhdysvaltain lounaisosissa sijaitseva 35 000 neliökilometrin laajuinen aavikko. Se kattaa merkittävän osan Etelä-Kaliforniasta mutta ulottuu myös lounaiseen Utahiin, eteläiseen Nevadaan ja luoteiseen Arizonaan. Las Vegasin suurkaupunki sijaitsee aavikon alueella.

Mojaven aavikko on tyypillinen vuoristoista ja altaista koostuva aavikko. Alueella kasvaa 1 750–2 000 kasvilajia. Yleisimmät kasvit ovat jukka- ja marunapensaita sekä kaktuksia. Joosuanpuu (Yucca brevifolia) on yleinen kasvi.

Aftonin kanjoni

Mojaven aavikolla sijaitsevat San Andreasin ja Garlockin siirrokset, jotka ovat alttiita maanjäristyksille. Geologisesti alue on vuoristoa, jossa hidas poimuttumisprosessi jatkuu.

Alueella kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Kesällä lämpötila nousee 35–45°C mutta talvella voi laskea jopa 40 pakkasasteeseen, koska alue on melko korkealla vuoristossa, paikoitellen 1 000–2 000 metrin korkeudella meren pinnasta.

Sademäärä on yleensä alle 100 millimetriä vuodessa. Alueen kuumin ja matalin kohta on Kuolemanlaakso (Death Valley). Talvella joillakin alueilla sataa lunta jopa 30 cm. Alueella elää muun muassa liskoja, aavikkokettuja ja kalkkarokäärmeitä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]