Mojaven aavikko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mojaven ja Sonoran aavikon sijainti.
Joshua Treen kansallispuisto sijaitsee Mojaven aavikolla.
Mojaven aavikkoa.

Mojaven aavikko on Yhdysvaltain lounaisosissa sijaitseva 35 000 km²:n laajuinen aavikko. Mojaven autiomaa kattaa merkittävän osan Etelä-Kaliforniasta mutta ulottuu myös lounaiseen Utahiin, Etelä-Nevadaan ja luoteiseen Arizonaan. Alueella kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Kesällä lämpötila nousee 35–45°C mutta talvella laskee jopa –30...–40°C pakkasasteeseen, koska alue on melko korkealla vuoristossa, 1 000–2 000 metrin korkeudella meren pinnasta.

Mojaven aavikko on tyypillinen vuoristoista ja altaista koostuva aavikko. Alueella kasvaa 1 750–2 000 kasvilajia. Siellä sijaitsevat San Andreasin ja Garlockin siirrokset, jotka ovat alttiita maanjäristyksille. Geologisesti alue on vuoristoa, jossa hidas poimuttumisprosessi jatkuu.

Sademäärä on yleensä alle 100 mm. Alueen kuumin ja matalin kohta on Kuolemanlaakso (Death Valley). Talvella joillakin alueilla sataa lunta jopa 30 cm. Alueella elää muun muassa liskoja, aavikkokettuja ja kalkkarokäärmeitä. Yleisimmät kasvit ovat jukka- ja marunapensaita sekä kaktuksia. Joosuanpuu (Yucca brevifolia) on yleinen kasvi. Alueella sijaitsee Las Vegasin suurkaupunki.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]