Yosemiten kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yosemiten kansallispuisto
Yosemite.JPG
Sijainti kartalla
Sijainti kartalla
Sijainti Kalifornia, Yhdysvallat
Lähin kaupunki Mariposa
Koordinaatit 37°45′N, 119°30′W
Pinta-ala 3 081 km²
Perustettu 1. lokakuuta 1890
Kävijämäärä 4 150 217 (vuonna 2015[1])
Hallinto National Park Service

Yosemiten kansallispuisto sijaitsee enimmäkseen Mariposan ja Tuolumnen piirikunnissa Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Se on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista. Kansallispuisto sisältää 3 081 km² suuruisen alueen ja yltää yli Sierra Nevadan vuoriston läntisen osan. Puiston alueesta 94% on erämaata.[2] Kansallispuisto avattiin 1. lokakuuta 1890. Yosemitessa vierailee noin neljä miljoonaa ihmistä vuosittain.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yosemiten kansallispuisto sijoittuu Sierra Nevadan vuoriston keskiosaan. 3 081 km²:n puistoalue käsittää tuhansia järviä ja lampia, 2 600 km virtoja, 1 300 km vaellusreittejä ja 560 km teitä. Se on tunnettu vaihtelevasta kasvillisuudestaan muun muassa jättiläispunapuista, huikeista vuoristonäkymistä sekä nopeasti vaihtuvasta säästä.

Yosemite Valley on vain yksi sadasosa koko puistoalueesta, mutta suurin osa vierailijoista käy vain siellä. El Capitan, tunnettu graniittikallio, on yksi maailman suosituimmista kalliokiipeilykohteista. Toinen alueen tunnetuista vetonauloista on puolikkaan kupolin muotoinen graniittikallio Half Dome.

Nimen synty ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen ympärillä aikoinaan asunut Miwok-intiaaniheimo piti nykyisellä Yosemiten alueella elänyttä heimoa vaarallisena ja väkivaltaisena ja kutsui heitä nimellä Yosemite, joka tarkoittaa miwokin kielellä "he jotka tappavat". Yosemite-heimo itse käytti asuinalueestaan nimeä Ahwahnee.[3]

Toisen, vahvistamattoman, tarinan mukaan eräs tutkimusmatkailija tuli Yosemiteen ja näki kaksi intiaaniheimoa taistelemassa. Yhtäkkiä toinen heimo huusi "Yosemite! Yosemite!". Matkailija luuli, että metsän nimi oli Yosemite, joten hän merkitsi metsän nimeksi Yosemite. Yosemite on intiaanien kieltä ja tarkoittaa harmaakarhua.lähde?

Eläimet Yosemitessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yosemitessä elää esimerkiksi mustakarhuja, ilveksiä, peuroja ja pöllöjä. Lisäksi alueella elää myös pieniä nisäkkäitä, kuten jäniksiä ja oravia.[4] Yosemiten viimeinen tunnettu harmaakarhu tapettiin vuonna 1920, eikä alueella enää ole harmaakarhuja. Myös esimerkiksi Kaliforniankondori, joka oli yleinen vielä ensimmäisten eurooppalaisten saapuessa alueelle, on sittemmin hävinnyt Sierra Nevadan vuoristosta kokonaan.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Annual Park Recreation Visitation (1904 – Last Calendar Year) U.S. National Park Service. Viitattu 11.1.2017.
  2. Park Statistics - Yosemite National Park (U.S. National Park Service) www.nps.gov. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
  3. Dan Anderson, Madison S. Beeler: Origin of the Word Yosemite — What does Yosemite mean? Naming Yosemite Etymology: where did the place name Yosemite come from? www.yosemite.ca.us. Viitattu 3.5.2017.
  4. Wildlife Overview, Yosemite National Park 27.1.2007. Viitattu 10.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

360°-panoraamakuva, Yosemiten kansallispuisto
360°-panoraamakuva, Yosemiten kansallispuisto
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.