Lake Clarkin kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lake Clarkin kansallispuisto

Lake Clark

Sijainti
Lähin kaupunki
Pinta-ala
16 308 km²
Hallinto
Nimi alkuperäiskielellä
Lake Clark National Park and PreserveView and modify data on Wikidata
Tyyppi
national preserve (käännä suomeksi), Yhdysvaltain kansallispuisto, kansallispuistoView and modify data on Wikidata
Perustettu
2. joulukuuta 1980
Kävijämäärä
21 102 (2016[1])
Hallinto
Kartta

Lake Clarkin kansallispuisto (engl. Lake Clark National Park and Preserve) on lounaisessa Alaskassa sijaitseva kansallispuisto. Sen perusti Alaska National Interest Lands Conservation Act vuonna 1980.

Vesialueet kansallispuistossa jakaantuvat kahteen suureen vesistöön. Muutamat pohjoisosan järvet ja joet kuuluvat Kuskokwimin vesialueeseen ja liittyvät Kuskokwimjokeen. Suurin osa alueen järvistä kuuluvat osaksi Kvichakin vesialuetta. Lake Clarkiin laskee useita pieniä jokia. Lake Clarkista vesi virtaa Newhalenjokea Iliamna Lake -järveen, josta lopulta Kvichakjokea pitkin Bristolinlahteen.[2]

Kvichakin vesialue ja erityisesti Lake Clark on elintärkeä taloudellisesti tärkeälle punalohelle. Punalohikannan suojelu olikin yksi pääsyistä puiston perustamiseen.[2]

Kansallispuiston kattama alue on hyvin monipuolinen. Se on kolmen vuoristoisen alueen risteyskohdassa ja alueella on kolme toimivaa tulivuorta Mount Spurr, Mount Redoubt ja Mount Iliamna [3]. Rannikolla maasto on metsäistä ja lännessä on tundran peittämää ylätasankoa.

Luonnonpuistoon ei johda teitä, joten sinne pääsee vain pienellä vesilentokoneella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bell Brian & Sherwonit Bill: Insight Guide: Alaska, s. 185-191. APA Publications Services, 2004. ISBN 981-4137-79-0. (englanniksi)