Koordinaatit: 57.75°N, 159.50°W

Bristolinlahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Alaskassa sijaitsevasta lahdesta. Isossa-Britanniassa on Bristolin kanaali
Bristolinlahti
Bristolinlahti (Bristol Bay)
Bristolinlahti (Bristol Bay)
Koordinaatit 57.75°N, 159.50°W
Sijainti Beringinmeri
Valtio Alaska,  Yhdysvallat
Merialue Tyynimeri

Bristolinlahti (engl. Bristol Bay, Keski-Alaskan jupikiksi Iilgauaq) on itäisin osa Beringinmerta Alaskan lounaisosassa.[1][2] Lahti suustaan on 400 kilometriä pitkä ja 290 leveä. Tärkeimmät Bristolinlahteen laskevista joista ovat Cinder, Egegik, Igushik, Kvichak, Meshik, Nushagak, Naknek, Togiak ja Ugashik.[2]

Verraten matalan Bristolinlahden vuorovesivaihtelut ovat Yhdysvaltain suurimpia.[2][3] Nugshagakinlahdella ja Kvichakinlahdella vuorovesierot ovat 9,9 metriä, eli maailman kahdeksanneksi suurimmat. Vuorovesien lisäksi Bristolinlahden matalikot ja hiekkasärkät tekevät merenkulusta vaarallisen, etenkin lahdella tavanomaisten voimakkaiden tuulien aikana. Bristolinlahti on Beringinmeren matalinta aluetta ja täten yksi vaarallisimmista merialueista suurille aluksille.

Bristolinlahti on maailman suurin punalohen nousualue. Punalohen lisäksi lahteen laskeviin jokiin nousevat lohilajeista: kuningaslohi, hopealohi, koiralohi, kyttyrälohi ja kirjolohi.

Bristolinlahtea on tutkinut muun muassa James Cook, joka nimesi sen Augustus Herveyn, kolmannen Bristolin jaarlin mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Limits of Oceans and Seas (pdf) (Bristolinlahden rajat on määritelty teoksen sivulla 34, lisäksi lopun karttaliitteessä (Sheet 1) on aluetta selventävä kartta) 1953 (3. painos). International Hydrografic Organization, via awi.de. Viitattu 16.12.2018. (englanniksi)
  2. a b c Bristol Bay britannica.com. Viitattu 16.12.2018. (englanniksi)
  3. Where is the highest tide? noaa.gov. Viitattu 16.12.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bristolinlahti.