Gates of the Arcticin kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gates of the Arcticin kansallispuisto
Thunder Valley. Gates of the Arctic National Park, Brooks Range, Alaska.jpg

Gates of the Arcticin kansallispuisto

Koordinaatit: 67°47′00″N, 153°18′00″W

Sijainti Alaska, Yhdysvallat
Lähin kaupunki Fairbanks, Alaska
Pinta-ala 34 287 km²
Perustettu 2. joulukuuta 1980
Kävijämäärä 10 047 (vuonna 2016[1])
Hallinto National Park Service

Gates of the Arcticin kansallispuisto (engl. Gates of the Arctic National Park and Preserve) on Yhdysvaltojen Alaskassa, napapiirillä sijaitseva kansallispuisto. Gates of the Arctic julistettiin Yhdysvaltain kansalliseksi suojelumonumentiksi vuonna 1978, mutta jo kaksi vuotta myöhemmin 2. joulukuuta 1980 se kohotettiin kansallispuiston asemaan. Puiston 34 287 km² laajuista alaa hallinnoi Yhdysvaltain muiden kansallispuistojen tapaan National Park Service. Denalin ja Kobuk Valleyn kansallispuistot sijaitsevat lähellä Gates of the Arcticia.

Suurin osa puistosta on autiota erämaata. Sinne ei johda maanteitä, eikä siellä ole vierailijoille rakennettuja tiloja kuten majataloja tai retkeilyalueita. National Park Service kuitenkin pyörittää pientä turistikeskusta läheisessä Coldfootin kylässä. Noin 1 500 ihmistä asuu puiston rajojen sisäpuolella pienissä yhteisöissä ja he saavat ravintonsa ja tarvikkeensa puiston luonnonvaroista.

Puisto sijaitsee tundralla. Sen eläimistöön kuuluu muun muassa hirviä, mustakarhuja, harmaakarhuja, susia ja ohutsarvilampaita. Puiston halki kulkee kuusi merkittävää jokea, joita ovat esimerkiksi Alatna- ja Kobuk-joki. Brooks Range -vuoristo sijaitsee puistossa.

Gates of the Arcticin kansallispuisto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Annual Visitation by Park Type or Region for: 2016 National Park Service. Viitattu 16.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]