Crater Laken kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crater Laken kansallispuisto
Crater lake oregon.jpg
Sijainti kartalla
Sijainti kartalla
Sijainti Oregon, Yhdysvallat
Lähin kaupunki Medford, Oregon
Koordinaatit 42°56′00″N, 122°07′00″W
Pinta-ala 741,48 km²
Perustettu 22. toukokuuta 1902
Kävijämäärä 451 322 (vuonna 2003)
Hallinto National Park Service

Crater Laken kansallispuisto (engl. Crater Lake National Park) on Yhdysvaltojen Oregonissa sijaitseva kansallispuisto, joka perustettiin 22. toukokuuta vuonna 1902. Se on Yhdysvaltojen viidenneksi vanhin kansallispuisto. Puisto sijaitsee kalderassa, eli romahtaneen tulivuoren yläpuolella. Kaldera on täyttynyt vedellä, jolloin siitä on tullut kraatterijärvi. Kraatterijärven syvin kohta on 597 metriä syvä, ja se on Yhdysvaltojen syvin järvi ja koko maailman mittakaavassa seitsemänneksi syvin. Kansallispuistoa hallinnoi Yhdysvaltain National Park Service.

Crater Lake sijaitsee Pohjois-Amerikan laatan reuna-alueella, jolla on paljon vulkaanista toimintaa. Noin 400 000 vuotta sitten tulivuori Mount Mazama syntyi. Noin 7 000 vuotta sitten se purkautui ja romahti, kun se ei enää kyennyt kannattelemaan itseään. Tästä syntyi kaldera, joka aikanaan puolestaan täyttyi vedellä ja muodosti nykyisen kraatterijärven. Mazaman purkauksesta syntyi niin paljon tuhkaa, että sitä lensi jopa nykyisen Yellowstonen kansallispuiston alueelle, Nevadaan ja Kanadan Brittiläiseen Kolumbiaan asti. Paikalliset Amerikan alkuperäisasukkaat näkivät purkauksen ja sisällyttivät sen taruihinsa.

Wizard-saari kraatterijärvessä.

Ensimmäiset valkoihoiset paikalle saapuneet olivat kullankaivajat John Wesley Hillman, Henry Klippel ja Issac Skeeters, jotka antoivat järvelle nimen Deep Blue Lake, syvänsininen järvi. Nimi tulee järven syvänsinisen värisestä vedestä. Miehillä oli kuitenkin enemmän mielessään kulta kuin järvi ja he unohtivat pian löytönsä. Myöhemmin paikalle saapuneet valkoihoiset nimesivät järven uudelleen Crater Lakeksi, kraatterijärveksi. Nykyään nimi ”kraatterijärvi” tiedetään virheelliseksi, sillä kyseessä ei ole vedellä täyttynyt kraatteri, vaan oikeammin romahtanut tulivuori eli kaldera.

Mount Scott.

Vuonna 1870 mies nimeltä William Gladstone Steel alkoi tutkia järveä. Hän nimesi monet sen maanmerkeistä. Hän antoi muun muassa nimen ”Wizard Island” järven velhonhatun muotoiselle saarelle. Yhdessä geologi Clarence Duttonin kanssa Steel jopa mittasi järven syvyyttä. Myös kartta luotiin Crater Laken alueesta. Steelen tutkimukset johtivat haluttuun tulokseen; 22. toukokuuta vuonna 1902 presidentti Theodore Roosevelt julisti järven ja sen lähialueet kansallispuistoksi. Crater Lake on Yhdysvaltain viidenneksi vanhin kansallispuisto. Seuraavien vuosien kuluessa puistoon rakennettiin majataloja, pysäköintipaikkoja ja muita matkailijoiden tarvitsemia palveluita. Vuonna 2003 Crater Lakessa vieraili 451 322 ihmistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]