Crater Laken kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crater Laken kansallispuisto

Crater Lake sijaitsee Oregonissa.

Sijainti
Lähin kaupunki
Medford, Oregon
Pinta-ala
741,48 km²[1]
Hallinto
Nimi alkuperäiskielellä
Crater Lake National ParkView and modify data on Wikidata
Tyyppi
Yhdysvaltain kansallispuistoView and modify data on Wikidata
Perustettu
22. toukokuuta 1902
Kävijämäärä
451 322 (2003)
Hallinto
Kartta

Crater Laken kansallispuisto (engl. Crater Lake National Park) on Yhdysvaltojen Oregonissa sijaitseva kansallispuisto, joka perustettiin 22. toukokuuta vuonna 1902. Se on Yhdysvaltojen viidenneksi vanhin kansallispuisto. Puisto sijaitsee kalderassa eli romahtaneen tulivuoren yläpuolella. Kaldera on täyttynyt vedellä, jolloin siitä on tullut kraatterijärvi. Kraatterijärven syvin kohta on 597 metriä syvä, ja se on Yhdysvaltojen syvin järvi[2] ja koko maailman mittakaavassa seitsemänneksi syvin. Kansallispuistoa hallinnoi Yhdysvaltain National Park Service.

Crater Lake sijaitsee Pohjois-Amerikan laatan reuna-alueella, jolla on paljon vulkaanista toimintaa. Noin 400 000 vuotta sitten tulivuori Mount Mazama syntyi.lähde? Noin 7 700 vuotta sitten se purkautui ja romahti, kun se ei enää kyennyt kannattelemaan itseään. Tästä syntyi kaldera, joka aikanaan puolestaan täyttyi vedellä ja muodosti nykyisen kraatterijärven.[2] Mazaman purkauksesta syntyi niin paljon tuhkaa, että sitä lensi jopa nykyisen Yellowstonen kansallispuiston alueelle, Nevadaan ja Kanadan Brittiläiseen Kolumbiaan asti. Paikalliset Amerikan alkuperäisasukkaat näkivät purkauksen ja sisällyttivät sen taruihinsa.

Wizard-saari kraatterijärvessä.

Ensimmäiset valkoihoiset paikalle saapuneet olivat kullankaivajat John Wesley Hillman, Henry Klippel ja Issac Skeeters, jotka antoivat järvelle nimen Deep Blue Lake, syvänsininen järvi.[3] Nimi tulee järven syvänsinisen värisestä vedestä. Miehillä oli kuitenkin enemmän mielessään kulta kuin järvi, ja he unohtivat pian löytönsä. Myöhemmin paikalle saapuneet valkoihoiset nimesivät järven uudelleen Crater Lakeksi, kraatterijärveksi. Nykyään nimi ”kraatterijärvi” tiedetään virheelliseksi, sillä kyseessä ei ole vedellä täyttynyt kraatteri, vaan oikeammin romahtanut tulivuori eli kaldera.

Mount Scott.

Vuonna 1870 mies nimeltä William Gladstone Steel alkoi tutkia järveä. Hän nimesi monet sen maanmerkeistä. Hän antoi muun muassa nimen ”Wizard Island” järven velhonhatun muotoiselle saarelle. Yhdessä geologi Clarence Duttonin kanssa Steel jopa mittasi järven syvyyttä. Myös kartta luotiin Crater Laken alueesta. Steelen tutkimukset johtivat haluttuun tulokseen; 22. toukokuuta vuonna 1902 presidentti Theodore Roosevelt julisti järven ja sen lähialueet kansallispuistoksi. Crater Lake on Yhdysvaltain viidenneksi vanhin kansallispuisto. Seuraavien vuosien kuluessa puistoon rakennettiin majataloja, pysäköintipaikkoja ja muita matkailijoiden tarvitsemia palveluita. Vuonna 2003 Crater Lakessa vieraili 451 322 ihmistä.

  1. Listing of acreage as of December 31, 2011 Land Resource Division, National Park Service. 2011. Viitattu 26.7.2021.
  2. a b The National Parks: Index 2012-2016 National Park Service. Viitattu 26.7.2021.
  3. Cultural History Oregon Explorer. Viitattu 27.7.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]