Katmain kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katmain kansallispuisto
Mount Katmain kraaterijärvi
Mount Katmain kraaterijärvi
Sijainti kartalla
Sijainti kartalla
Sijainti Alaska, Yhdysvallat
Lähin kaupunki King Salmon, Alaska
Koordinaatit 58°30′00″N, 155°00′00″W
Pinta-ala 19 122 km²
Perustettu 2. joulukuuta 1980
Kävijämäärä 37 818 (vuonna 2016[1])
Hallinto National Park Service

Katmain kansallispuisto (engl. Katmai National Park and Preserve) on kansallispuisto, joka sijaitsee Alaskan niemimaalla Yhdysvaltain Alaskan osavaltiossa. Se tunnetaan erityisesti tulivuoristaan, Kymmenentuhannen savun laaksostaan ja karhukannastaan.

Alue valittiin Yhdysvaltain kansalliseksi suojelumonumentiksi vuonna 1918, ja sen oli tarkoitus suojella lähinnä Novarupta-tulivuorta ja sen purkauksen muodostamaa Kymmenentuhannen savun laaksoa. Kansallispuiston asemaan Katmai kohotettiin 2. joulukuuta vuonna 1980. Nykyinen puisto kattaa noin 19 122 neliökilometrin laajuisen alueen. Katmaita hallinnoi muiden Yhdysvaltain kansallispuistojen tapaan National Park Service.

Katmain kansallispuistossa on ainakin 14 toimivaa tulivuorta. Tunnetuin niistä on kenties Novarupta, joka purkautuessaan vuonna 1912 loi yhden nykyisen puiston tunnetuimmista nähtävyyksistä, Kymmenentuhannen savun laakson. Se syntyi kun Novaruptan purkauksesta syntynyt pyroklastinen tuhkapilvi täytti osittain läheisen laakson. Laakso on noin 100 neliökilometrin laajuinen, ja sen syvyys vaihtelee noin 30 metristä noin 200 metriin. Puisto on myös tunnettu lohistaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Annual Visitation by Park Type or Region for: 2016 National Park Service. Viitattu 16.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.