Tengen Toppa Gurren Lagann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tengen Toppa Gurren Lagann
Gurren-english.png
天元突破グレンラガン
(Tengen Toppa Gurren Lagann)
Genre Shōnen, seikkailu, komedia, draama, mecha, sci-fi
TV-anime
Ohjaaja Hiroyuki Imaishi
Studio Gainax
Lisensoijat Japani Aniplex
Kanada Yhdysvallat Bandai Entertainment
Yhdistynyt kuningaskunta Saksa ADV Films
Lähetyskanavat Japani TV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 1. huhtikuuta 200730. syyskuuta 2007
Jaksojen määrä 27
Manga
Tekijä Gainax (tarina)
Kotaro Mori (piirrokset)
Julkaisija Japani MediaWorks
Sarjajulkaisulehti Dengeki Comic Gao! (entinen), Dengeki Daioh
Ensimmäinen painatus 27. huhtikuuta 2007heinäkuu 2013
Kirjojen lukumäärä 4

Tengen Toppa Gurren Lagann (jap. 天元突破グレンラガン, Tengen Toppa Guren Ragan, sananmukaisesti "Taivaat Lävistävä Gurren Lagann") on japanilainen shōnen-anime, jonka on animoinut Gainax ja tuottanut Aniplex sekä Konami. Sarja alkoi TV Tokyossa 1. huhtikuuta 2007, ja siitä ilmestyi yhteensä 27 jaksoa.[1] Sarja on Hiroyuki Imaishin ohjaama ja Kazuki Nakashiman käsikirjoittama. Konami on julkaissut sarjasta myös pelin Nintendo DS:lle.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tengen Toppa Gurren Lagann sijoittuu fiktiiviseen tulevaisuuteen, jossa ihmiset on pakotettu elämään maan alla. Ihmiset ovat muodostaneet omia pieniä sivilisaatioitaan, ja nämä "kylät" eivät ole yhteydessä maan pinnalle tai muihin kyliin. Toistuvien maanjäristysten takia kylät ovat joutuneet laajenemaan entistä syvemmälle maan alle – tähän työhön valittuja kutsutaan "kaivajiksi".

14-vuotias orpo kaivaja Simon asuu Gihan kylässä, jonka päällikkö kunnioittaa Simonia kylän parhaana kaivajana. Löydettyään kaivaessaan erikoisen poran muotoisen avaimen, Simon joutuu värvätyksi Kaminan perustamaan "Gurren Brigadeen". Kaminan unelmana on päästä maan pinnalle, jossa hän pääsi käymään lapsena. Hän joutui kuitenkin palaamaan kylään ollessaan liian heikko selviytyäkseen.

Epäonnistuneen yrityksen päästä maan pinnalle jälkeen kylän päällikkö vangitsee Kaminan, mutta Simon pääsee jatkamaan silti työtään. Hän löytää seuraavaksi maan alta suuren pään muotoisen laitteen, jonka Kaminalle esittääkseen hän käy vapauttamassa hänet vankilasta. Päällikkö saa kuitenkin heidät kiinni, mutta heidät keskeyttää kylään putoava valtava mecha. Tämän jälkeen maan pinnalta saapuu tyttö nimeltä Yoko, joka yrittää tuhota robotin suurella kiväärillä. Simon vie Kaminan ja Yokon löytämänsä koneen luokse, jonka hän pystyy käynnistämään poran muotoisella avaimellaan. Kone paljastuu pieneksi mechaksi, Laganniksi, jonka avulla Simon tuhoaa suuren mechan. Tämän jälkeen hän sekä Kamina ja Yoko pääsevät maan pinnalle.

Pinnalla Simon ja Kamina saavat selville, että on olemassa useampiakin suuria mechoja, jotka tunnetaan nimeltä Gunmanit, ja joita Beastmanit ohjaavat. He auttavat Yokoa ja hänen kylänsä, Ritonan, asukkaita tuhoamaan kolme muutakin Gunmania. Kamina onnistuu myös saamaan myös yhden Gunmanin omaan haltuunsa, jonka hän nimeää Gurreniksi. Myöhemmin taistelussa vihollisjoukkojen jäsentä Viralia vastaan, Simonin ja Kaminan mechat yhdistyvät Gurren-Laganniksi, jonka avulla he pystyvät voittamaan Viralin. Pysäyttääkseen jatkuvat hyökkäykset, Simon ja Kamina lähtevät yhdessä Yokon ja hänen kylänsä mekaanikon Leeronin kanssa jäljittämään Beastmanien tukikohtaa.

Matkallaan joukkoon liittyy monia muita ihmisiä, kuten Kittanin johtama "Black Siblings" -ryhmä ja erään maanalaisen kylän asukas Rossiu. Lopulta nämä muodostavat "Great Gurren Brigaden", joka ottaa yhteen useasti vihollisen armeijan kanssa. Eräässä taistelussa Kamina kuolee, jonka jälkeen Simon löytää vihollisarmeijan johtajan lordi Genomen hylkäämän tyttären Nian, joka liittyy Simonin puolelle. Lopulta lordi Genome saadaan tuhotuksi, jonka jälkeen ihmiset alkavat asuttaa jälleen maan pintaa.

Seuraava puolikas sarjasta sijoittuu seitsemän vuoden päähän, jossa ihmiset asuvat jälleen rauhassa pinnalla, ja heidän johtajanaan toimii Simon yhdessä muiden vanhan Great Gurren Brigaden jäsenten kanssa. Kaiken näyttäessä menevän hyvin, miljoonannen ihmisen astuessa maan pinnalle, Anti-Spiraaleina tunnettu rotu hyökkää automaattisesti maahan. Hyökkäys torjutaan, mutta Anti-Spiraalien sanansaattajaksi muuttunut Nia ilmoittaa kuun putoavan maahan tietyn ajan kuluessa. Simon, uudelleen koottu Great Gurren Brigade sekä heidän entinen vihollisensa Viral johtavat taistelua Anti-Spiraaleja vastaan pelastaakseen Maan varmalta tuholta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Ääninäyttelijä (japani) Ääninäyttelijä (englanti)
Simon Tetsuya Kakihara
Takayuki Sugo
Josh Grelle
Kamina Katsuyuki Konishi Brett Weaver
Yoko Ritona Marina Inoue Tiffany Grant
Nia Teppelin Yukari Fukui Luci Christian
Viral Nobuyuki Hiyama Vic Mignogna
Rossiu Adai Mitsuki Saiga Chris Patton
Leeron Ritona Masaya Onosaka Mark Laskowski
Kittan Bachika Kishô Taniyama Jason Douglas
Boota Shizuka Itou Monica Rial
Lordi Genome Narushi Ikeda -
Gimmy Adai Takako Honda Greg Ayres
Darry Adai Shizuka Itō Hilary Haag

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Air date for new gainax series announced Anime News Network. Viitattu 7.1.2008. (englanniksi)
  2. Gainax Announces New Anime Anime News Network. Viitattu 7.1.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]