Monster High

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monster High on yhdysvaltalaisen Mattelin vuonna 2010 julkaisema muotinukkesarja. Hahmot ovat saaneet inspiraationsa hirviö- ja kauhuelokuvista sekä erilaisista taruolennoista, mikä erottaa ne useimmista muista muotinukeista. Nukkejen luojia ovat inspiroineet muun muassa Dracula, Medusa, Frankensteinin hirviö, Oopperan kummitus, muumiot, ihmissudet, zombiet, vampyyrit ja merihirviöt. Pääsuunnittelijoina ovat toimineet Garrett Sanderin ja Kelly Riley.

Monster High -tuoteperheeseen kuuluu monenlaisia kulutustavaratuotteita kuten paperitarvikkeita, laukkuja, vaatteita, asusteita, erilaisia leluja, leikkisettejä, elektroniikkaa, videopelejä, TV-erikoisjaksoja, web-videosarja ja elokuvia.

Lisi Harrison (The Clique, Alphas) on kirjoittanut Monster High -kirjasarjan. Sarjan ensimmäinen romaani julkaistiin syksyllä 2010.

Nuket[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa nukeista, naispuoliset teini-ikäiset hahmot, ovat 27 senttimetriä pitkiä. Muita kokoluokkia ovat nuoremmat naispuoliset hahmot 25 senttimetriä, lyhyet miespuoliset hahmot ja aikuiset naispuoliset hahmot 29 senttimetriä sekä pidemmät miespuoliset hahmot 31 senttimetriä. Nukkien vartalo on valmistettu ABS-muovista ja pää pehmeämmästä PVC-muovista. Hiukset ovat saran- tai kanekalon-kuitua. Nukkien ihonvärit vivahtavat useisiin eri väreihin, esimerkiksi ruskeaan, siniseen, vihreään tai pinkkiin. Jokaisella nukella on yksilölliset kasvot sekä vartalonpiirteet, kuten esimerkiksi torahampaat, siivet, arvet, suden/kissan korvat, häntä, evät jne., liittyen hahmoon persoonaan. Kaikkien naispuolisten nukkien jalat on muotoiltu korkokenkiin sopiviksi. Nukeilla on valmiiksi päällä omat yksilölliset asut, jotka vaihtelevat julkaisuteemojen mukaan. Suurimmalla osalla nukeista on melko luonnollisesti taipuvat kaula-, olka-, kyynär-, ranne-, lonkka ja polvinivelet, jotka mahdollistavat nukkien liikuttelemisen lukuisiin eri asentoihin. Nukkien kädet voidaan irrottaa kyynär- ja rannenivelten kohdalta. CAM-nukeilta (Create a Monster) irtoavat kaikki osat. Nukkien mukana tulee teline, kampa sekä päiväkirja, jossa on kerrottuna hahmon tarina. Joidenkin nukkien mukana on myös hahmon lemmikki. Nuket valmistetaan Kiinassa ja Indonesiassa. Ensimmäiset nuket, Frankie Stein, Clawdeen Wolf, Draculaura, Lagoona Blue, Cleo de Nile, Deuce Gorgon, Ghoulia Yelps, Holt Hyde sekä Jackson Jekyll, julkaistiin 2010 vuoden loppupuolella.

Verkkosivusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monster High’n kotisivut julkaistiin 5. maaliskuuta 2010. Nettisarjaa julkaistaan Monster High’n YouTube-kanavalla. Kotisivujen mainokset julkaistiin Yhdysvalloissa 5. elokuuta 2010 ja Suomessa kesällä 2011. Sivuilla on interaktiivista sisältöä kuten pelejä ja videoita. Saatavilla on myös mobiiliaplikaatio Ghouls & Jewels iOS- ja Android-laitteille.

Monster High -musiikkivideon voi ladata iTunesista.

Kirjasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monster High-kirjasarjan on kirjoittanut Lisi Harrison, joka tunnetaan myös Clique-kirjasarjasta. Mattel julkaisi ensimmäisen Monster High -romaanin 26. syyskuuta 2010. Suomeksi se ilmestyi samannimisenä vuonna 2011.

Kirjasarjan toisessa osassa The Ghoul Next Door on pääosassa muumion tytär Cleo De Nile. Kirja julkaistiin maaliskuussa 2011. Suomeksi se ilmestyi helmikuussa 2012 nimellä Salatut elävät.

Kolmas kirja Where There's a Wolf, There's a Way julkaistiin 29. syyskuuta 2011 ja suomeksi vuonna 2012 nimellä Ihmissusipäiväkirjat. Sen päähenkilönä on ihmissusi Clawdeen Wolf.

Kirjasarjan neljäs osa Back And Deader Than Ever kertoo vampyyri Draculaurasta. Se julkaistiin englanniksi 1. toukokuuta 2012 ja suomeksi vuonna 2013 nimellä Elävän kuolleen koitokset.

Suomeksi kirjasarjan on kääntänyt Sonja Lahdenranta ja kustantanut Buster Nordic. Monster High -päiväkirja Drop Dead Diary julkaistiin englanniksi 30. lokakuuta 2011 ja sen on kirjoittanut Abaghoul Harris.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Clawdeen Wolf on suomalainen
  • - Clawdeen on 15-vuotias ihmissusien tytär, Clawdia, Clawd ja Howleen Wolfin sisko. Hän on lahjakas muotisuunnittelija ja tulevaisuudessa hän toivoo saavansa oman vaatemalliston ja hänen mukaansa nimetyn muotinäytöksen Scarisiin (viittaus Pariisiin). Hänen lempiruokaansa on pihvi raakana, lempiaine taloustiede ja lempiväri kulta. Lemmikkinä hänellä on kissa nimeltään Crescent. Hänen parhaat ystävänsä ovat Draculaura ja Frankie Stein. Hänen englanninkielinen ääninäyttelijänsä on Salli Saffioti sekä suomenkielisenä osassa jaksoista Eeva Markkinen ja osassa Saara Lehtonen.
  • Cleo de Nile - Cleo on noin 5 843-vuotias muumion (faaraon) tytär ja Nefera de Nilen pikkusisko. Hän on egyptiläinen prinsessa joka rakastaa sadetta, mutta pelkää pimeää. Hänen lempiruokaansa ovat rypäleet, lempiaine geometria ja lempiväri kulta. Lemmikkinä hänellä on kobra nimeltään Hissette. Hänen parhaat ystävänsä ovat Ghoulia Yelps ja hänen poikaystävänsä Deuce Gorgon. Hänen englanninkielinen ääninäyttelijänsä on Salli Saffioti ja suomenkielinen Raili Raitala.
  • Draculaura - Draculaura, lempinimeltään Ula D, on 1600-vuotias vampyyri ja Draculan tytär. Vaikka hän on vampyyri, ei hän kestä veren ja lihan näkemistä ja näin ollen hän on vegaani. Hänen lempiruokaansa ovat hedelmät ja vihannekset, lempiaine luova kirjoittaminen ja lempiväri pinkki. Lemmikkinä hänellä on lepakko nimeltään Count Fabulous. Hänen parhaat ystävänsä ovat Clawdeen Wolf ja Frankie Stein sekä hänen poikaystävänsä Clawd Wolf. Hänen englanninkielinen ääninäyttelijänsä on Debi Derryberry ja suomenkielinen Annituuli Kasurinen.
  • Frankie Stein - Frankie on Frankensteinin hirviön tytär. Hän oli sarjan alussa 15 päivää vanha. Hänen lempiruokaansa on tähän mennessä kaikki mitä hän on maistanut, lempiaine historia ja lempiväri musta-valkoraidat. Lemmikkinä hänellä on osista yhteenommeltu koira nimeltään Watzit. Hänen parhaat ystävänsä ovat Clawdeen Wolf, Cleo de Nile ja Draculaura. Hänen englanninkielinen ääninäyttelijänsä on Kate Higgins sekä suomenkielisenä osassa jaksoista Henni-Liisa Stam ja osassa Katja Sirkiä.
  • Ghoulia Yelps - Ghoulia on 16-vuotias zombien tytär. Hän on viisain tyttö koko Monster High'ssa ja pitää kaikista kouluaineista ja lukemisesta. Hän on kuitenkin hyvin ujo ja puhuu vain zombieta. Hänen lempiruokaansa on pikaruoka ja lempiväri punainen. Lemmikkinä hänellä on pöllö nimeltään Sir Hoots A Lot. Hänen parhaat ystävänsä ovat Cleo De Nile, Clawdeen Wolf ja Frankie Stein sekä hänen poikaystävänsä Sloman ”Lorvis” Mortavitch. Hänen englanninkielinen ääninäyttelijänsä on nettisarjan tuottaja Audu Paden.
  • Lagoona Blue - Lagoona on 15-vuotias merihirviön tytär. Hänen lempiruokaansa on sushi, lempiaine meribiologia ja lempiväri merensininen. Lemmikkinä hänellä on piraija nimeltään Neptuna. Hänen poikaystävänsä on Gillington ”Kidus” Webber. Hänen englanninkielinen ääninäyttelijänsä on Laura Bailey sekä suomenkielisenä osassa jaksoista Viivi Tamminen.

Muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nettisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaan liittyy YouTubessa ja Monster High’n sivuilla julkaistava nettivideosarja, jossa seurataan teinimonstereiden elämää ja opiskelua Monster High-lukiossa. Sarjaa julkaistaan myös suomeksi Monster High Suomi-YouTube-kanavalla. Monster High -sarjan pilottijakso New Ghoul at School nähtiin Yhdysvalloissa Nickelodeonilla 31. lokakuuta 2010, ja se kestää noin 23 minuuttia. Jakso kertoo Frankie Steinin ensimmäisestä viikosta Monster High'n koulussa. Jaksossa kuullaan Allison Irahetan kaksi kappaletta: "Scars" ja "Friday I'll Be Over U".

Televisiossa näytetyt erikoisjaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Special # Jakson nimi englanniksi Jakson nimi suomeksi Esitetty Usa:ssa Esitetty Suomessa
1 New Ghoul @ School Uusi tulokas 31. lokakuuta 2010 3. joulukuuta 2011
2 Fright On! Vampyyrit vastaan ihmissudet 30. lokakuuta 2011 26. joulukuuta 2011
3 Why Do Ghouls Fall In Love? Yliluonnollinen ystävänpäivä 12. helmikuuta 2012 -
4 Escape From Skull Shores Pako kallosaarelta 13. huhtikuuta 2012 -
5 Friday Night Frights Perjanti-illan kauhua 13. heinäkuuta 2012 -
6 Ghouls Rule! Monsterit määrää 12. lokakuuta 2012 -

Suomessa julkaistut DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Julkaisupäivä Suomessa
Monster High: Monsterit määrää
Monster High: Ghouls Rule!
24. lokakuuta 2012
Monster High Tupla: Perjantai-illan kauhua & Yliluonnollinen ystävänpäivä
Monster High Double Feature: Friday Night Frights and Why Do Ghouls Fall in Love?
24. huhtikuuta 2013
Monster High: Scaris - Kauhujen kaupunki
Monster High - Scaris: City of Frights
10. heinäkuuta 2013
Monster High: 13 Toivetta *
Monster High: 13 Wishes
23. lokakuuta 2013
Monster High: Valot, kamera, kauhistus! *
Monster High: Frights, Camera, Action!
2. huhtikuuta 2014
Monster High Sähäkkä tuplajulkaisu: Vampyyrit vastaan ihmissudet & Pako kallosaarelta *
Monster High: Clawesome Double Feature - Escape From Skull Shores & Fright On
23. heinäkuuta 2014
Monster High: Kaksin aina kauheampi **
Monster High: Freaky Fusion
15. syyskuuta 2014
Monster High Monster Box: Monsterit määrää & 13 Toivetta & Valot, kamera, kauhistus!
Monster High Collection (3 Films) - 3-Disc Box Set ( Monster High: 13 Wishes & Monster High: Ghouls Rule! & Monster High: Frights, Camera, Action!)
15. lokakuuta 2014
Monster High: Vain kummituksille **
Monster High: Haunted
30. maaliskuuta 2015
Monster High: Boo York, Boo York **
Monster High: Boo York, Boo York
19. lokakuuta 2015
Monster High - Kauhistuttava Tuplaseikkailu: Uusi tulokas ja Kauhukausi
Monster High: Ghoulicious Double Feature
16. marraskuuta 2015
Monster High: Iso Kalloriutta **
Monster High: Great Scarrier Reef
21. maaliskuuta 2016
Tervetuloa Monster Highin: Syntytarina **
Monster High: Welcome To Monster High
29. syyskuuta 2016
Monster High: Sähköistetty **
Monster High: Electrified
27. maaliskuuta 2017
Monster High: The Movie **
Monster High: Elokuva
6. lokakuuta 2022

* Saatavilla myös Blu-ray
** Saatavilla myös Blu-ray ja Digitaalinen HD

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]