Monster High

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Monster High on yhdysvaltalaisen Mattelin vuonna 2010 julkaisema muotinukkesarja. Hahmot ovat saaneet inspiraationsa hirviö- ja kauhuelokuvista sekä erilaisista taruolennoista, mikä erottaa ne useimmista muista muotinukeista. Nukkien luojia ovat inspiroineet muun muassa Dracula, Medusa, Frankensteinin hirviö, Oopperan kummitus, muumiot, ihmissudet, zombiet, vampyyrit ja merihirviöt. Pääsuunnittelijoina ovat toimineet Garrett Sanderin ja Kelly Riley.

Monster High -tuoteperheeseen kuuluu monenlaisia kulutustavaratuotteita kuten paperitarvikkeita, laukkuja, vaatteita, asusteita, erilaisia leluja, leikkisettejä, elektroniikkaa, videopelejä, TV-erikoisjaksoja, web-videosarja ja elokuvia.

Lisi Harrison (The Clique, Alphas) on kirjoittanut Monster High -kirjasarjan. Sarjan ensimmäinen romaani julkaistiin syksyllä 2010.

Nuket[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa nukeista, naispuoliset teini-ikäiset hahmot, ovat 27 senttimetriä pitkiä. Muita kokoluokkia ovat nuoremmat naispuoliset hahmot 25 senttimetriä, lyhyet miespuoliset hahmot ja aikuiset naispuoliset hahmot 29 senttimetriä sekä pidemmät miespuoliset hahmot 31 senttimetriä. Nukkien vartalo on valmistettu ABS-muovista ja pää pehmeämmästä PVC-muovista. Hiukset ovat saran- tai kanekalon-kuitua. Nukkien ihonvärit vivahtavat useisiin eri väreihin, esimerkiksi ruskeaan, siniseen, vihreään tai pinkkiin. Jokaisella nukella on yksilölliset kasvot sekä vartalonpiirteet, kuten esimerkiksi torahampaat, siivet, arvet, suden/kissan korvat, häntä, evät jne., liittyen hahmoon persoonaan. Kaikkien naispuolisten nukkien jalat on muotoiltu korkokenkiin sopiviksi. Nukeilla on valmiiksi päällä omat yksilölliset asut, jotka vaihtelevat julkaisuteemojen mukaan. Suurimmalla osalla nukeista on melko luonnollisesti taipuvat kaula-, olka-, kyynär-, ranne-, lonkka ja polvinivelet, jotka mahdollistavat nukkien liikuttelemisen lukuisiin eri asentoihin. Nukkien kädet voidaan irrottaa kyynär- ja rannenivelten kohdalta. CAM-nukeilta (Create a Monster) irtoavat kaikki osat. Nukkien mukana tulee teline, kampa sekä päiväkirja, jossa on kerrottuna hahmon tarina. Joidenkin nukkien mukana on myös hahmon lemmikki. Nuket valmistetaan Kiinassa ja Indonesiassa. Ensimmäiset nuket, Frankie Stein, Clawdeen Wolf, Draculaura, Lagoona Blue, Cleo de Nile, Deuce Gorgon, Ghoulia Yelps, Holt Hyde sekä Jackson Jekyll, julkaistiin 2010 vuoden loppupuolella.

Nettisivu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monster High’n kotisivut julkaistiin 5. maaliskuuta 2010. Nettisarjaa julkaistaan Monster High’n Youtube-kanavalla. Kotisivujen mainokset julkaistiin Yhdysvalloissa 5. elokuuta 2010 ja Suomessa kesällä 2011. Sivuilla on interaktiivista sisältöä kuten pelejä ja videoita. Saatavilla on myös mobiiliaplikaatio Ghouls & Jewels iOS- ja Android-laitteille.

Monster High -musiikkivideon voi ladata iTunesista.

Kirjasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monster High- kirjasarjan on kirjoittanut Lisi Harrison, joka tunnetaan myös suositusta Clique -kirjasarjasta. Mattel julkaisi ensimmäisen Monster High -romaanin 26. syyskuuta 2010. Suomeksi romaani on ilmestynyt saman nimisenä vuonna 2011 Buster Nordicin kustantamana, ja romaanin kääntäjänä toimi Sonja Lahdenranta. Kirjasarjan toisessa osassa nimeltä The Ghoul Next Door on pääosassa muumion tytär Cleo De Nile. Kirja julkaistiin maaliskuussa 2011. Suomeksi tämä toinen osa ilmestyi helmikuussa 2012 nimellä Salatut elävät. Kolmas kirja, jonka päähenkilönä on ihmissusi Clawdeen Wolf, julkaistiin 29. syyskuuta 2011 nimellä Where There's a Wolf, There's a Way. Suomeksi kolmas osa ilmestyi vuonna 2012 nimellä Ihmissusipäiväkirjat. Kirjasarjan neljäs osa, joka kertoo vampyyri Draculaurasta, julkaistiin 1. toukokuuta 2012 nimellä Back And Deader Than Ever. Suomeksi neljäs osa ilmestyi vuonna 2013 nimellä Elävän kuolleen koitokset. Monster High -päiväkirja julkaistiin englanniksi 30. lokakuuta 2011 ja sen on kirjoittanut Abaghoul Harris.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Frankie Stein - Frankie on Frankensteinin hirviön tytär. Hän oli sarjan alussa 15 päivää vanha. Hänen lemmikkieläimensä on erilaisista osista koottu, koiraa muistuttava eläin nimeltä Watzit, ja hänen lempiaineensa on historia. Frankien lempivärit ovat musta ja valkoinen. Hänen parhaimpina ystävinään tunnetaan Draculaura ja Clawdeen Wolf. Frankien englanninkielinen ääninäyttelijä on Kate Higgins.
 • Draculaura - Draculaura on Draculan tytär, mutta torahampaistaan huolimatta hän ei juo eikä syö verta, koska hän on vegaani. Hän on 1 600-vuotias. Hänellä on lemmikkilepakko nimeltä Count Fabulous. Hänen lempiaineensa on luova kirjoittaminen, koska hän tykkää kirjoittaa tarinoita ystävistään, kuten parhaimmista kavereistaan Frankie Steinista ja Clawdeen Wolfista. Pinkki on hänen lempivärinsä. Draculauran englanninkielinen ääninäyttelijä on Debi Derryberry.
 • Clawdeen Wolf - Clawdeen on 16-vuotias ihmissuden tytär. Clawdeenin lempiruoka on pihvi (raakana) ja lempiaine taloustiede. Hänellä on lemmikkikissa nimeltä Crescent, ja hänen lempivärinsä on kulta. Hänen parhaat ystävänsä ovat Draculaura ja Frankie Stein, joille hän on hyvin uskollinen. Clawdeenillä on paljon koruja ja upeita vaatteita, ja hän sonnustautuu niihin mielellään. Clawdeenin englanninkielinen ääninäyttelijä on Salli Saffioti.
 • Lagoona Blue - Lagoona Blue on 16-vuotias merihirviön tytär. Hän on kaikkien kaveri. Hänen lempivärinsä on merensininen ja lempiaine meribiologia. Hänellä on lemmikkipiraija nimeltä Neptuna. Lagoonan englanninkielinen ääninäyttelijä on Laura Bailey.
 • Cleo de Nile - Cleo de Nile on n. 5 842-vuotias muumion tytär, joten hän on aito egyptiläinen prinsessa, joka tosin pelkää pimeää. Hän rakastaa sadetta. Hänen lempivärinsä on kulta. Hänellä on poikaystävä nimeltä Deuce ja lemmikkikobra nimeltä Hisette. Cleolla on myös isosisko nimeltä Nefera. Hänen lempiaineensa on geometria. Cleon bestiksenä tunnetaan Ghoulia Yelps. Cleon englanninkielinen ääninäyttelijä on Salli Saffioti.
 • Ghoulia Yelps - Ghoulia on 16-vuotias zombien tytär. Hän pitää kaikista kouluaineista ja lukemisesta. Hän on viisain tyttö koko Monster High'ssa, mutta kuitenkin hyvin ujo. Hänellä on lemmikkipöllö nimeltä Sir Hoots A Lot, ja hänen paras ystävänsä on Cleo De Nile. Ghoulia puhuu vain zombieta. Hänen englanninkielinen ääninäyttelijänsä on nettisarjan tuottaja Audu Paden.
 • Deuce Gorgon - Deuce on Medusan 16-vuotias poika. Hänellä on tyttöystävä nimeltä Cleo de Nile. Deuce väittää vihaavansa kotitaloutta mutta todellisuudessa pitää siitä. Hänellä on kaksihäntäinen lemmikkirotta nimeltä Perseus. Deuce tykkää skeittaamisesta, ja hän on kiinnostunut ruoanlaitosta ja rakastaa urheilua. Deucen englanninkielinen ääninäyttelijä on Yuri Lowenthal.

Monster High oppilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Holt Hyde - Holt on herra ja rouva Hyden poika. Hänen lempivärinsä on oranssi, ja hänellä on lemmikkikameleontti nimeltä Crossfade. Holt Hyden ääninäyttelijänä toimii Cindy Robinson.
 • Jackson Jekyll - Jackson on ihminen ja Holt Hyden alter-ego. Hän on myös Heath Burnsin serkku. Hänen ääninäyttelijänsä on Cindy Robinson.
 • Heat Burns - Heat Burnsin ääninäyttelijänä toimi ensimmäisellä tuotantokaudella Yuri Lowenthal ja toisella tuotantokaudella Sam Clarke.
 • Clawd Wolf - Clawd on Clawdeenin isoveli, joka seurustelee Draculauran kanssa. Hänen ääninäyttelijänsä oli ensimmäisellä tuotantokaudella Yuri Lowenthal ja toisella tuotantokaudella Ogie Banks.
 • Nefera de Nile - Nefera on muumion tytär, joten pikkusiskonsa Cleon lailla hänkin on myös oikea prinsessa. Neferalla on lemmikkikuoriainen nimeltä Azura. Hänen ääninäyttelijänsä on Wendee Lee.
 • Abbey Bominable - Abbey on lumihirviö jetin tytär. Abbeylla on lemmikkinä pieni mammutti, jonka nimi on Shiver.
 • Operetta - Operetta on Oopperan kummituksen (engl.the Phantom of the Opera) tytär. Operettan lemmikkinä on hämähäkki nimeltä Memphis "Daddy O" Longlegs.
 • Spectra Vondergeist - Spectra on haamun tytär. Hänellä on lemmikkinä haamufretti nimeltä Rhuen. Hänen ääninäyttelijänsä on Erin Fitzgerald.
 • Venus McFlytrap - Venus on kasvihirviön tytär. Hänellä on lemmikkinään lihansyöjäkasvi. Venus rakastaa luonnonsuojelua.
 • Robecca Steam - Robecca on kyborgi, jonka mekaanisen lemmikkipingviinin nimi on Captain Penny. Robeccalla on todella huono ajantaju.
 • Rochelle Goyle - Rochelle on gargoilien tytär, ja hänellä on gargoilikotka nimeltä Roux.
 • Howleen Wolf - Howleen on ihmissusi ja sekä Clawdin että Clawdeen pikkusisko.
 • Catrine DeMew - Catrine on ihmiskissan tytär
 • Draculogan - Draculauran serkkupoika
 • Skelita Calaveras - värikäs luurankotyttö
 • Jinafire Long - kiinalainen lohikäärme
 • Toralei Stripe - ihmiskissa. Toralein parhaimmat ystävät ovat Meowlody ja Purrsephone. Toralei on luonteeltaan hieman töykeä ja hän pitää jekkujen tekemisestä. Hänellä on lemmikkinään sapelihammastiikeri nimeltään Sweet Fangs.
 • Meowlody ja Purrsephone - ihmiskissakaksoset ja Toralein parhaat ystävät. Purrsephonella on mustat hiukset, joissa on valkoinen raita, kun taas Meowlodylla on valkoiset hiukset mustalla raidalla.
 • Gillington Webber "Kidus" - makeanvedenhirviö, joka seurustelee Lagoona Bluen kanssa. Kiduksen vanhemmat eivät pidä tästä, sillä Lagoona on merihirviö.
 • Twyla - mörön tytär, jolla on lemmikkinä jänis nimeltä Dustin.
 • Gigi Grant - lampunhenki, joka voi toteuttaa 13 toivetta sille, joka vapauttaa hänet lampusta. Gigillä on lemmikkiskorpioni nimeltä Sultan Sting.
 • Catty Noir - yksi monsterimaailman kuuluisimmista pop-artisteista. Hänellä on pitkät pinkit hiukset ja musta iho. Catty on ihmiskissa.

Nettisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaan liittyy YouTubessa ja Monster High’n sivuilla julkaistava nettivideosarja, jossa seurataan teinimonstereiden elämää ja opiskelua Monster High-lukiossa. Sarjaa julkaistaan myös suomeksi Monster High Suomi-YouTube-kanavalla. Monster High -sarjan pilottijakso New Ghoul at School nähtiin Yhdysvalloissa Nickelodeonilla 31. lokakuuta 2010, ja se kestää noin 23 minuuttia. Jakso kertoo Frankie Steinin ensimmäisestä viikosta Monster High'n koulussa. Jaksossa kuullaan Allison Irahetan kaksi kappaletta: "Scars" ja "Friday I'll Be Over U".

Televisiossa näytetyt special jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Special # Jakson nimi englanniksi Jakson nimi suomeksi Esitetty Usa:ssa Esitetty Suomessa
1 New Ghoul @ School Uusi tulokas 31. lokakuuta 2010 3. joulukuuta 2011
2 Fright On! Vampyyrit vastaan ihmissudet 30. lokakuuta 2011 26. joulukuuta 2011
3 Why Do Ghouls Fall In Love? Yliluonnollinen ystävänpäivä 12. helmikuuta 2012 -
4 Escape From Skull Shores Pako kallosaarelta 13. huhtikuuta 2012 -
5 Friday Night Frights Perjanti-illan kauhua 13. heinäkuuta 2012 -
6 Ghouls Rule! Monsterit määrää 12. lokakuuta 2012 -

Suomessa julkaistut DVD-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Julkaisupäivä Suomessa
Monster High: Monsterit määrää
Monster High: Ghouls Rule!
24. lokakuuta 2012
Monster High Tupla: Perjantai-illan kauhua & Yliluonnollinen ystävänpäivä
Monster High Double Feature: Friday Night Frights and Why Do Ghouls Fall in Love?
24. huhtikuuta 2013
Monster High: Scaris - Kauhujen kaupunki
Monster High - Scaris: City of Frights
10. heinäkuuta 2013
Monster High: 13 Toivetta *
Monster High: 13 Wishes
23. lokakuuta 2013
Monster High: Valot, kamera, kauhistus! *
Monster High: Frights, Camera, Action!
2. huhtikuuta 2014
Monster High Sähäkkä tuplajulkaisu: Vampyyrit vastaan ihmissudet & Pako kallosaarelta *
Monster High: Clawesome Double Feature - Escape From Skull Shores & Fright On
23. heinäkuuta 2014
Monster High: Kaksin aina kauheampi **
Monster High: Freaky Fusion
15. syyskuuta 2014
Monster High Monster Box: Monsterit määrää & 13 Toivetta & Valot, kamera, kauhistus!
Monster High Collection (3 Films) - 3-Disc Box Set ( Monster High: 13 Wishes & Monster High: Ghouls Rule! & Monster High: Frights, Camera, Action!)
15. lokakuuta 2014
Monster High: Vain kummituksille **
Monster High: Haunted
30. maaliskuuta 2015
Monster High: Boo York, Boo York **
Monster High: Boo York, Boo York
19. lokakuuta 2015
Monster High - Kauhistuttava Tuplaseikkailu: Uusi tulokas ja Kauhukausi
Monster High: Ghoulicious Double Feature
16. marraskuuta 2015
Monster High: Iso Kalloriutta **
Monster High: Great Scarrier Reef
21. maaliskuuta 2016

* Saatavilla myös Blu-ray
** Saatavilla myös Blu-ray ja Digitaalinen HD

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]