Debi Derryberry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Debi Derryberry
Henkilötiedot
Syntynyt1967 (ikä 55–56)
Indio, Kalifornia, Yhdysvallat
Näyttelijä
Taiteilijanimet Debbie Derryberry
Debby Derryberry
Aktiivisena Näyttelijänä 1990–
Ääninäyttelijänä 1995–
Merkittävät roolit Roni Neutroni
(Roni Neutroni)
Zatch Bell
(Zatch Bell!)
Palkinnot

American Anime (2007)

Aiheesta muualla
Debi Derryberry
IMDb

Debi Derryberry (s. 1967 Indio, Kalifornia) on yhdysvaltalainen ääninäyttelijä, joka tunnetaan parhaiten ääniroolistaan Roni Neutronina.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Derryberry kasvoi hiljaisessa yhteiskunnassa Indiossa, Kaliforniassa vuonna 1967. Hän kiinnostui nuorena musiikista ja sai yhdeksänvuotiaana ensimmäisen kitaransa, jonka myötä hän aloitti harjoittelemaan itse soittamista ja lauluntekemistä. High schoolissa hän oli muun muassa koulunsa voimistelujoukkueen kapteeni ja kuului oppilashallitukseen. Myöhemmin valmistuttuaan UCLA:sta Derryberry hankki itselleen kiinteistönvälittäjän lisenssin. Hän muutti Nashvilleen etsiäkseen itselleen uusia haasteita ja ryhtyi viemään musiikin harrastustaan enemmän esiintymisen pariin. Vietettyään kolme vuotta Nashvillessä Derryberry palasi takaisin Los Angelesiin, jolloin hänen agenttinsa otti yhteyttä ja kysyi Derryberryltä kiinnostusta ääninäyttelemisestä.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisiä äänirooleja Derryberry teki videopeliin Ys: Book 1&2 ja animaatiosarjaan Pilipalipilotit vuonna 1990. Tämän jälkeen hän teki myös dubbauksia animeen ennen kuin sai uransa merkittävämmän roolin vuonna 2001 Nickelodeonin tuottamassa Oscar-ehdokkuuden saaneessa elokuvassa Roni Neutroni. Vuotta myöhemmin hän jatkoi roolissaan muun muassa Anniella ja Golden Reelillä palkitussa Roni Neutroni -animaatiosarjassa. Lisäksi hän oli äänenä Yhdysvalloissa Cartoon Networkilla esitetyssä Zatch Bell -animesarjassa, josta Derryberry palkittiin American Anime -palkinnolla parhaasta dubbauksesta komediassa. Hän oli myös Uteliaassa Vilissä Gnocchi-kissan äänenä, sekä Nergal Jr. The Grim Adventures of Billy & Mandyssä. Hän on ääninäytellyt myös vuoden 2008 animaatioelokuvassa Horton ja useassa Crash Bandicoot -sarjan pelissä Coco Bandicootia.

Laulajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttelemisen ohella Derryberry on toiminut laulajana ja lauluntekijänä perustamassaan country-yhtyeessä Honey Pig, jotka ovat muun muassa esiintyneet NBA otteluiden yhteydessä. Yhtyeen viimeisin levy julkaistiin helmikuussa 2008.

Perhe-elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Derryberry on naimisissa Harvey Jordanin kanssa ja heillä on yksi lapsi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]