Keryneian kauris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herkules pyydystää Keryneian kauriin, Adolf Schmidt.

Keryneian kauris oli kreikkalaisessa mytologiassa suurikokoinen kauris, joka oli pyhitetty Artemiille, siveälle metsästyksen ja kuun jumalattarelle. Sillä oli kultaiset sarvet ja sorkat pronssia, ja sen kerrottiin pystyvän juoksemaan metsästäjän nuolta nopeammin.

Artemiin ollessa lapsi hän löysi viisi komeaa kaurista laiduntamassa Thessaliassa, ja pyydysti niistä neljä vetämään vaunujaan. Viides pakeni kuitenkin joen yli Keryneian vuorelle Akhaian ja Arkadian rajalle.

Herakleen kolmas urotyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herakleen kolmas urotyö sai alkunsa, kun Eurystheus – suuttuneena siitä, että Herakles oli onnistunut välttämään kuoleman kahden edellisen tehtävän kohdalla – päätti harkita tarkemmin kolmatta tehtävää syöstäkseen sankarin turmioon. Siksi kolmas tehtävä ei sisältänyt pedon tappamista; Herakles oli jo osoittanut, että hän pystyisi voittamaan pelottavimmatkin vastustajat, vaan Eurystheus päätti lähettää hänet sieppaamaan jäljelle jääneen Keryneian kauriin laskien sen varaan, että tämä ajautuisi vähintään ristiriitaan Artemiin kanssa vaikka saisikin kauriin kiinni.

Herakles jahtasi kaurista kokonaisen vuoden, ja kun kauris väsyneenä takaa-ajosta oli pakenemassa vuorille Ladon-joen ylitse, Herakles sai ammuttua sitä nuolella ja sai siepattua lamaantuneen eläimen harteilleen. Vaihtoehtoisesti hänen on esitetty myös pyydystäneen kauriin verkolla tai siepanneen sen sen nukkuessa.[1]

Arkadiassa häntä vastaan tuli kuitenkin Artemis Apollon seurassaan. Tämä olisi riistänyt kauriin ja nuhdellut häntä yrityksestä tappaa hänen pyhä eläimensä, mutta Herakles vetosi kuitenkin teon välttämättömyyteen ja vieritti syyn Eurystheuksen niskaan. Tämä lepytti jumalattaren vihan ja Herakles sai tuotua kauriin Eurystheukselle.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diodoros Sisilialainen: Historian kirjasto 4.13.1 (engl. käännös).
  2. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 2.5.3 (engl. käännös).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]