Mörkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo mörköhahmoista yleensä, muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Mörkö
Ominaisuudet
Tuntomerkit Voi ottaa vaatteiden, varjojen tai kauhistuttavien hirviöiden muodon
Esiintyminen Kaikkialla, missä lapset nukkuvat
Voimat Kyky ottaa eri esineiden ja asioiden muodon
Kansanperinne
Kansanperinteen
alkuperä
Eurooppalainen ja amerikkalainen kansanperinne
Samanlaiset
olennot
Kummitus
Slender Man
Suhteet

Mörkö on pelottava satuolento, joka esiintyy lapsille kerrottavissa tarinoissa. Usein sen ajatellaan asustavan esimerkiksi sängyn alla tai kaapissa. Monissa tarinoissa mörkö on outo karvainen olento/olio.lähde?

Mörkö eri kulttuureissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja etenkin Yhdysvalloissa möröt tunnetaan nimellä "boogeyman" (nimestä on eri kirjoitusasuja). Boogeyman kuvataan usein suurena ihmismäisenä, känsäisenä peikkona, jolla on pitkät kynnet ja isot silmät. Skotlannissa näitä petollisia peikkoja on kutsuttu myös nimillä "bogle", "bogey" ja "boggart". Myös boogeyman-nimitys on todennäköisesti peräisin Skotlannista. Jotkut vanhemmat käyttävät mörköä (boogeyman) kasvatuskeinona. He uhkaavat mörön vievän lapsen, jos tämä ei ole kiltti ja tottele vanhempiaan (vrt. suomalainen perinne). Bogeyman on saanut myös poliittisen sivumerkityksen: sitä käytetään vakoojista ja muista yhteiskunnan vihollisista.lähde?
  • Venäjän Pakkasukon tarinaan kuuluu mörkö.
  • Suomalaisessa kansanperinteessä möröstä on joitakin mainintoja nimeltä jo 1800-luvulta. Möröillä on toisinaan peloteltu tuhmia lapsia olemaan kunnolla ja kiltisti, eivätkä ne olleet mytologisia olentoja, joihin olisi uskottu. Lapsia on peloteltu myös kouolla, näkillä, peikolla, tontulla ja monella muulla, joista osa on ollut joskus myyttisiäkin olentoja.

Mörköjä kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muumi-tarinoissa Mörkö on hyytävä olento, joka jäädyttää kaiken mihin se koskee. Valo houkuttelee sitä suuresti. Mörkö ei ole pahaluonteinen, mutta se on yksinäinen pelottavuutensa ja tahattoman vaarallisuutensa vuoksi. Mörkö asustelee Yksinäisillä vuorilla.
  • Marjatta Pokela on säveltänyt ja sanoittanut Mörköooppera-nimisen suositun musiikkiteoksen, jossa esiintyy ystävällinen mörkö. Teoksesta tunnetaan varsinkin laulu "Mörkö se lähti piiriin".
  • Hämähäkkimies-sarjassa esiintyy Mörkö-niminen superroisto.
  • Harry Potter -tarinoissa mörkö on olio, joka muuttuu aina näkijänsä pahimman pelon hahmoon ja torjutaan "Naurretavus" -loitsulla. Kukaan ei tiedä miltä mörkö näyttää yksin ollessaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.