Mörkö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo mörköhahmoista yleensä, muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Mörkö on tarinoissa esiintyvä, useimmiten pelottava satuolento. Usein sen ajatellaan asustavan esimerkiksi sängyn alla tai kaapissa. Monissa tarinoissa mörkö on outo karvainen olio.

Mörkö eri kulttuureissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muumi-kirjoissa Mörkö on hyytävä jääkuutiomainen olento. Mörkö jäädyttää kaiken mihin se koskee, ja valo houkuttelee mörköä suuresti. Mörkö ei ole pahaluonteinen. Mörkö on yksinäinen pelottavuutensa vuoksi, ja kaikki pakenevat sitä koska se yrittää halata muita koska mörkö itse ei koskaan saa tuntea rakkautta. Mörkö asustelee Yksinäisillä vuorilla, ja on kovin yksinäinen.
  • Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja etenkin Yhdysvalloissa mörkö tunnetaan nimellä "boogeyman". Boogeyman kuvataan usein suurena ihmismäisenä, känsäisenä peikkona, jolla on pitkät kynnet ja isot silmät. Skotlannissa näitä petollisia peikkoja on kutsuttu myös nimillä "bogle", "bogey" ja "boggart". Myös boogeyman-nimitys on todennäköisesti peräisin Skotlannista. Jotkut vanhemmat käyttävät boogeymania kasvatuskeinona. He uhkaavat boogeymanin vievän lapsen, jos tämä ei ole kiltti ja tottele vanhempiaan (vrt. suomalainen perinne, jossa lapsia pelotellaan esimerkiksi Näkillä. Bogeyman on saanut myös poliittisen sivumerkityksen: sitä käytetään vakoojista ja muista ''yhteiskunnan vihollisista''.
  • Venäjän pakkasukon tarinaan kuuluu mörkö.
  • Suomalaisessa kansanperinteessä möröstä on joitakin mainintoja nimeltä jo 1800-luvulta. Nykyään suomalaisessa kulttuurissa tunnetuin mörkö lienee Muumit-kirjoissa ja -piirrossarjassa esiintyvä Mörkö. Möröillä on toisinaan peloteltu tuhmia lapsia olemaan kunnolla ja kiltisti, eivätkä ne olleet mytologisia olentoja, joihin olisi uskottu. Lapsia on peloteltu myös kouolla, näkillä, peikolla, tontulla ja monella muulla, joista osa on ollut joskus myyttisiäkin olentoja.
  • Hämähäkkimies-sarjassa esiintyy Mörkö-niminen superroisto.
  • Harry Potter -tarinoissa mörkö on olio, joka muuttuu aina näkijänsä pahimman pelon hahmoon ja torjutaan "Naurretavus" -loitsulla. Kukaan ei tiedä miltä mörkö näyttää yksin ollessaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.