Erin Fitzgerald

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erin Fitzgerald
Erin Fitzgerald vuonna 2016.
Erin Fitzgerald vuonna 2016.
Henkilötiedot
Syntynyt 21. syyskuuta 1972 (ikä 47)
Kanada Victoria, Brittiläinen Kolumbia
Näyttelijä
Aktiivisena 1994–
Merkittävät roolit Cherry
(Saber Marionette J)
Amanda
(Sabrina)
Nazz
(Ed, Edd n Eddy)
Chie Satonaka
(Persona 4: Golden)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Erin Fitzgerald (s. 21. syyskuuta 1972 Victoria, Brittiläinen Kolumbia, Kanada) on kanadalainen ääninäyttelijä, joka tunnetaan kenties parhaiten Nazzin ja May Kankerin äänirooleista animaatiosarjassa Ed, Edd n Eddy.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fitzgerald syntyi Victoriassa, Kanadassa vuonna 1972, mutta vietti lapsuutensa lähes jokaisessa Kanadan provinsissa. Hänen isänsä oli laivastokomentaja ja äiti oikeushoitaja. Lapsena Fitzgeraldin suosikkianimaatioihin kuuluivat Superystävät, Scooby-Doo, Fat Albert, Smurffit, He-Man, She-Ra: Mahdin prinsessa ja Strawberry Shortcake. High schoolin jälkeen hän siirtyi opiskelemaan näyttelemistä Victorian yliopistoon. Ensimmäisenä vuonna opiskelijoita oli 70, mutta heille laaditun ohjelman myötä opiskelijoita vähennettiin joka vuosi, ja neljäntenä vuonna Fitzgeraldin luokalla oli enää kahdeksan opiskelijaa.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fitzgerald aloitti näyttelemisen televisiossa 1990-luvulla tehden aluksi pieniä rooleja televisiosarjoissa kuten Madison, Salaiset kansiot, Verkkopeli ja Da Vincin murhatutkimukset. Sitä ennen hän oli jo kuitenkin tehnyt walla-ääniefektejä televisiosarjoihin ja elokuviin, kuten Lonesome Dove: The Series, Hyveen soturit, Koriskenttien koiratähti, Ninja Turtles: The Next Mutation ja Mortal Kombat 2 – hävitys. Tämän jälkeen Fitzgerald siirtyi tekemään äänirooleja animaatioiden ja videopelien pariin muutettuaan Yhdysvaltoihin, Van Nuysiin. Tunnetuksi hän nousi animaatiomaailmassa Saber Marionette J ja Saber Marionette R:n myötä ja erityisesti samana vuonnamilloin? esitetystä Ed, Edd n Eddy -piirrossarjasta. Animaatioiden ohella Fitzgerald tekee edelleen walla-ääniefektejä televisiosarjoihin. Vuosien aikana hän on ollut mukana muun muassa Shanghai Noonissa, First Wavessa ja Tähtiportissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. toonarific.com toonarific.com. 28.4.2005. Viitattu 9.9.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]