Oopperan kummitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo romaanista. Romaaniin pohjautuvia teoksia on täsmennyssivulla.
Pariisin oopperan kummitus
Le Fantôme de l’Opéra
André Castaigne Fantôme Opéra1.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Gaston Leroux
Kieli ranska
Genre goottilainen kauhuromaani
Suomennos
Kustantaja Minerva
Julkaistu 1926
Sivumäärä 250
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Oopperan kummitus (ransk. Le Fantôme de l’Opéra) on ranskalaisen Gaston Leroux’n kirjoittama goottilainen kauhuromaani, joka ilmestyi vuonna 1910. Kirjan ensimmäinen suomennos ilmestyi 1926 nimellä Pariisin oopperan kummitus ja toinen vuonna 1990 nimellä Oopperan kummitus.

Romaanin pohjalta on tehty lukuisia sovituksia – tunnetuimpia ovat Lon Chaneyn tähdittämä mykkäelokuva Suuren oopperan kummitus (1925) ja Andrew Lloyd Webberin musikaali The Phantom of the Opera (1986) sekä siihen perustuva elokuva (2004).[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperan kummitus on koskettava ja opettavainen tarina pakkomielteisestä, mutta aidosta rakkaudesta ja sen menetyksestä sekä siitä, kuinka ulkoinen ja sisäinen kauneus eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Tarinan nimikkohahmo Oopperan kummitus on kuolevainen mies nimeltään Erik, jonka kasvot ovat olleet kammottavasti epämuodostuneet jo hänen syntymästään asti. Sisimmältään kaunista Erikiä ei ole koskaan arvostettu, vaikka hän on lahjakas niin musiikissa kuin monessa muussakin taiteessa. Ihmiset, pojan oma äiti mukaan luettuna, ovat pelänneet ja inhonneet tätä. Kukaan ei ole koskaan rakastanut Erikiä (lukuun ottamatta hänen äitiään), eikä hän ole oppinut erottamaan oikeaa väärästä.

Erik asettuu elämään Pariisin oopperatalon kellareiden alapuolelle. Monipuolisilla taidoillaan hän saa muut ihmiset uskomaan, että oopperassa kummittelee. Myöhemmin Erik rakastuu orpotyttö Christineen, jota Erik alkaa opettaa laulamaan. Pian tyttö laulaakin ”kuin yksi Jumalan enkeleistä”. Mutta kun Christinen lapsuudenystävä ja ihastus astuu kuvaan, hän on vaikean päätöksen edessä.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lontoon Her Majesty’s Theatre, jossa musikaalia on esitetty vuodesta 1986

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen elokuvasovitus kirjasta tehtiin vuonna 1916, mutta tämä on julistettu kadonneeksi tai jopa tuhotuksi. Romaanin pohjalta on silti tehty muita lukuisia elokuvia. Muutamia niistä ovat:

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperan kummituksesta on tehty lukuisia näytelmä- ja musikaaliversioita. Tunnetuimpia niistä on Andrew Lloyd Webberin musikaali The Phantom of the Opera, joka sai ensi-iltansa 1986.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Susan Kayn kirjoittama romaani Phantom ilmestyi vuonna 1991. Se kertoo Gaston Leroux’n tarinan uudelleen, mutta keskittyy kertomaan myös aiheista, joihin Leroux on vain viitannut. Se on tavallaan Oopperan kummituksen elämäkerta kehdosta hautaan. Kirja viittaa myös Andrew Lloyd Webberin musikaaliin ja vuoden 1925 elokuvaan. Kirjasta tuli tavattoman suosittu. Koska siitä ei otettu painoksia vuosiin, varsinkin englanninkielisistä kappaleista tuli kysyttyjä harvinaisuuksia, joista maksettiin jopa yli 300 euroa. Vuonna 2005 pieni kirjakustantamo painatti teoksesta kaksi uutta painosta.

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperan kummitus on suomennettu kaksi kertaa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salminen, Kari: Kummitus ei saa rauhaa Turun Sanomat. 23.9.2005. Viitattu 5.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta: