Brian De Palma

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Brian de Palma)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brian De Palma
Brian De Palma Venetsiassa vuonna 2007.
Brian De Palma Venetsiassa vuonna 2007.
Syntynyt 11. syyskuuta 1940 (ikä 76)[1]
Newark, New Jersey[1]
Ammatti elokuvaohjaaja
Siviilisääty eronnut (ollut kolmesti naimisissa)
Lapset kaksi tytärtä, Lolita ja Piper

Brian Russell De Palma (s. 11. syyskuuta 1940 Newark, New Jersey)[1] on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

De Palma aloitti uransa nuorena amatöörien lyhytelokuvilla Colombian yliopistossa. Hän sai stipendin, jonka turvin syntyi ensimmäinen kokopitkä elokuva; se kuvattiin vuosina 1962–1964, mutta sai ensi-iltansa vasta 1969. Vuonna 1968 de Palman elokuvia pääsi jo elokuvateatterilevitykseen. Varhaisvaiheen elokuvissa esiintyi Robert De Niro.[2]

Vuonna 1976 De Palma ohjasi Stephen Kingin romaaniin pohjautuvan Carrie-kauhuelokuvan.

Melko pian De Palma alettiin tuntea Alfred Hitchcockin ohjaustyylin seuraajana. Hän onkin tunnustautunut Hitchcockin ihailijaksi ja pitää tätä esikuvanaan. De Palma on ennen muuta jännityselokuvan ohjaaja, ja nimenomaan niissä Alfred Hitchcockin vaikutukset näkyvätkin. Tappava tunnustus (1980) lainaa paljon Psykoa, ja Kuolema tulee kahdesti (1984) on yhdistelmä Takaikkunaa ja Vertigoa.

Hitchcockin lisäksi italialaisen Michelangelo Antonionin arvoituksellinen draama Blow Up – erään suudelman jälkeen inspiroi De Palmaa trilleriin Blow Out – viimeinen todistaja (1981). Myös trillerissä Kahdet kasvot (1992) näkyy suoria viitteitä Psykoon. De Palma muistetaan myös rikoselokuvien Arpinaaman (1983) uudelleenfilmatisoinnista sekä Lahjomattomien (1987) ohjaajana. Lahjomattomat oli ehdolla neljään Oscar-palkintoon, joista se sai yhden, kun Sean Connery palkittiin parhaasta miessivuosasta. 1960-luvun tv-sarjan Vaarallinen tehtävä pohjalta De Palma teki kokoillan elokuvan vuonna 1996.

Vuonna 1986 De Palma ohjasi komedian Wise Guys, mutta se sai huonot arvostelut. Vietnam-draamaa Sodan arvet (1989) pidetään taas yhtenä parhaimmista Vietnam-kuvauksista. Elokuvallaan Femme Fatale (2002) De Palma ikään kuin palasi 20 vuotta taaksepäin, Hitchcock-tyyppisten trillereiden pariin.

Vuonna 2006 ensi-iltansa saanut Musta dahlia elokuva sai kriitikoilta kehnot arvostelut, eikä sen menestyskään ollut hyvä. Palman ohjausta kuvailtiin kuivaksi ja innottomaksi.

Vuoden 2007 elokuva Redacted, joka kertoo Irakin sodasta, sai kriitikoiden kehut mutta suuri yleisö ei löytänyt sitä.[2]

Aikoinaan De Palmaa pidettiin lupaavana nuorena ohjaajana, mutta myöhempinä vuosina hänen on sanottu jatkuvasti jäävän valtaisien odotusten alle.kenen mukaan?

Ohjaustyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brian De Palma nauttii tekniikan käytöstä, lähinnä kuvauksen ja leikkauksen tyylittelystä. Tietokoneella tuotettuja erikoistehosteita hän käyttää yleensä varoen, mutta kerran hän omistautui niille: tieteiselokuva Operaatio Mars (2000) oli silkkaa erikoistehostetta.kenen mukaan?

Yksi De Palman erikoispiirre on nuorten, melko tuntemattomien tai juuri pinnalle päässeiden näyttelijöiden kokeilu elokuvissaan. Esimerkiksi John Travolta oli juuri päässyt Saturday Night Feverin huumasta, kun hänet kiinnitettiin Blow Outiin. Melko tuntematon nuori näyttelijä Carla Gugino valittiin Snake Eyesin (1998) naispääosaan, kuten myös Rebecca Romijn-Stamos Femme Fatalen pääosaan.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. tammikuuta 1979 Brian avioitui näyttelijä Nancy Allenin kanssa. Pari erosi vuonna 1984. 20. heinäkuuta 1991 De Palma meni naimisiin näyttelijä Gale Anne Hurdyn kanssa. Parille syntyi 19. syyskuuta 1991 lapsi, Lolita. Pari erosi myöhemmin. 11. lokakuuta 1995 De Palma avioitui näyttelijä Darnell Gregorio-De Palman kanssa. Heille syntyi tytär Piper. Pari erosi 18. huhtikuuta 1997.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 255. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 29.5.2015).
  2. a b Brian De Palma Allmoviessa (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]