Isojalka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kryptidistä. Isojalat on myös kanalintujen suku ja isojalka siihen kuuluva laji.
Taiteilijan näkemys isojalan ulkonäöstä

Isojalka (engl. Bigfoot) eli Sasquatch[1] on tuntematonta lajia edustavaksi väitetty olento, joita väitetään asuvan Pohjois-Amerikassa. Isojalkaa kuvaillaan usein ihmistä pidemmäksi, noin 2,5-metriseksi apinamaiseksi olennoksi, jolla on pitkä turkki. Sen väitetään elävän erämaissa etenkin Kalliovuorten ja Isojenjärvien alueella.

Nimi isojalka tulee valtavista, ihmismäisistä jalanjäljistä, joita on toisinaan väitetty löytyneen. Lumimiehen ohella isojalka on yksi kryptozoologian tunnetuimmista hahmoista.

Väitettyjä havaintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isojalkahavainnoista ehkä kuuluisin on niin kutsuttu Patterson-Gimlin filmi, jonka bigfoot-harrastaja Roger Patterson ja hänen ystävänsä Robert Gimlin kuvasivat lokakuussa 1967 Six Riversin kansallispuistossa, Luoteis-Kaliforniassa. Noin 50 sekunnin mittaisella videolla näkyy kahdella jalalla kulkeva, gorillaa muistuttava olento, joka kävelee kuvaajasta poispäin. Monien asiantuntijoiden mielestä videolla esiintyy todellisuudessa gorillapukuinen ihminen. Muutamat tutkijat pitävät kuitenkin videolla olevaa hahmoa aitona.[1] He perustavat näkemyksenä siihen, että hahmo liikkuu ruuminrakenteeseensa ja kokoonsa nähden luontevasti, eivätkä usko puvussa olevan ihmisen kykenevän samanlaiseen liikkumiseen. Videolla uskotaan näkyvän myös hahmon lihakset, joiden näkymistä puvun alta ei pidetä teknisesti mahdollisena. Videoa aitona pitävät perustelevat aitoutta sillä, että heidän mukaansa videolla näkyvän hahmon kaltaista pukua ei ole pystytty tekemään edes nykytekniikalla, vaikka moni on tätä yrittänyt.

Isojalkahavaintojen jakautuminen Pohjois-Amerikassa. Tummilla alueilla on tehty paljon ja vaaleilla alueilla vähän havaintoja.

Isojalan väitettyjä jalanjälkiä on löydetty tuhansittain, joista suurimmat ovat olleet 60 cm pitkiä ja 20 cm leveitä, ja joitakin on voitu seurata kilometrikaupalla. Jalkapohjien kaarre, huokoset ja kulumat ovat saaneet jotkut tutkijat vakuuttumaan siitä, että jälkien polkija on ollut jokin ihmisapinaa muistuttava otus. Ensimmäiset jalanjäljet kuvaili kanadalais-englantilainen tutkimusmatkailija David Thompson vuonna 1811. Tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että tutkittujen jälkien koko ja muut niistä mitatut suureet ovat vaihdelleet. Tämän katsotaan viittaavan siihen, että kyseessä on ns. luonnollinen tilastollinen jakauma tai vaihteluväli, eikä esim. suunniteltu väärennösten sarja.

Albert Ostman raportoi vuonna 1924 joutuneensa makuupussistaan isojalkojen luolaan. Ostmanin mukaan urospuolinen isojalka oli pitänyt häntä vankinaan nelihenkisen perheensä luona, kunnes hän oli tarjonnut isojalalle nuuskaa ja paennut tämän alkaessa voida pahoin.

Havainnoista huomattava osa (yli 400) on ilmoitettu Pohjois-Amerikan länsiosasta Kalifornian, Oregonin, Washingtonin, ja Kanadan Brittiläisen Kolumbian alueilta.

Järjestöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa on monia isojalkahavaintoja tutkivia järjestöjä. Vanhin ja suurin niistä on BFRO (Bigfoot Field Research Organization). Järjestön kotisivuilla on lukuisia raportteja väitetyistä havainnoista ympäri Pohjois-Amerikkaa.

Isojalan etsinnöistä on tehty TV-sarja "Isojalan jäljillä".

Isojalka elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isojalka on suosittu hahmo populaarikulttuurissa.[1] Isojalka esiintyy myös monissa elokuvissa, joita ovat esimerkiksi Abominable, Sasquatch Mountain, The Wild Man of the Navidad, The Legend of Grassman, ja Bigfoot ja Hendersonit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.