Battle B-Daman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Battle B-Daman
B-伝説 バトルビーダマン
(Bī-Densetsu! Batoru Bīdaman)
Genre Seikkailu, komedia
Manga
Tekijä Eiji Inuki
Julkaisija Japani Shogakukan
Sarjajulkaisulehti CoroCoro Comic
Ensimmäinen painatus Huhtikuu 2002 – marraskuu 2005
Kirjojen lukumäärä 8
TV-anime
Ohjaaja Mitsuo Hashimoto
Studio Nippon Animedia
Lähetyskanavat Japani TV Tokyo

Yhdysvallat Cartoon Network, G4

Alkuperäinen lähetyskierros 5. tammikuuta 200427. joulukuuta 2004
Jaksojen määrä 52

Battle B-Daman on japanilainen animesarja, jonka idea pyörii B-Damanien, kuulia laukovien laitteiden, ympärillä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Poika nimeltä Yamato Delgado saa haltuunsa legendaarisen B-Damanin nimeltä Cobalt Blade. Hän joutuu käyttämään sitä taistellakseen yhdessä ystäviensä kanssa puolustaakseen ihmisten, antropomorfisten eläinten ja robottien asuttamaa B-Maailmaa Varjoliiton pahuudelta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Yamato Delgado

Sarjan päähenkilö, jonka kissat kasvattivat siihen asti, kun hän oli 5-vuotias. Hän saa alussa Cobalt Bladen, voimakkaan B-Damanin. Cobalt Blade kuitenkin tuhoutuu, kun Cain McDonnell haastaa Yamaton ja tuhoaa sen. Armada auttaa Yamatoa rakentamaan uuden B-Damanin, Cobalt Saberin, ensimmäisen ydinjärjestelmällä toimivan B-Damanin. Hänestä tulee lopulta B-mestari.

 • Gray Michael Vincent

B-peluri, jonka sisko Rienna (englanninkielisessä versiossa Liena) joutui Varjoliiton vangiksi. Tämän avulla hänet kiristettiin liittymään Varjoliittoon ja kukistamaan Yamato. Mutta ystävystyttyään Yamaton kanssa, hän kääntyi näitä vastaan ja sai Yamaton, Terryn ja Bullin avulla siskonsa vapautettua. Grayn B-Daman on Chrome Zephyr, mutta taistelussa Texas-veljeksiä vastaan, hän saa Armadalta ja Bullilta uuden B-Damanin nimeltä Chrome Raven.

 • Bull Borgine

Bullilla on kolme persoonaa: rauhallinen ja vähän törppö, mikä hän normaalisti on, toinen hieman älykkäämpi ja itsevarmempi puoli ja sitten villi ja riehakas persoona. Hänen B-Damaninsa on Helio Breaker. Mestaruusturnauksen jälkeen ja Texas-veljesten tuhottua Helio Breaker, hän päätti ryhtyä B-Daman -mekaanikoksi. Hän ei koskaan rakentanut itselleen omaa B-Damania, mutta Armada lainasi hänell oman B-Damaninsa Armada Specialin puolustamaan Neon Cityä Uusvarjon hyökkäykseltä.

 • Terry McScotty

Terry esiintyy ensimmäisen kerran jaksossa 1 pelurina, joka pelastaa Yamaton pulasta. Myöhemmin Yamato ja Terry tapaavat jälleen metsässä, jossa he tappelevat hedelmästä. Selviää, että molemmat etsivät Armadaa ja he jatkavat matkaa yhdessä. Terry ja Yamato tappelevat usein, mutta ovat silti hyviä ystäviä. Terryn B-Daman on Wing Ninja, joka kuitenkin tuhoutuu taistelussa Enjyuta vastaan, mutta Terry rakentaa Armadan lähettämästä rungosta sekä kyläänsä piilotetuista legendaarisista osista uuden B-Damanin nimeltä Wing Sword.

 • Armada

Iso vaaleaturkkinen antropomorfinen kissa, joka on B-Maailman suurin keksijä sekä Yamaton ja Terryn mentori. Hän kehitti nollajärjestelmän, johon Cobalt Blade ja Lightning Kahn perustuvat. Myöhemmin hän kehitti ydinjärjestelmän, johon Cobalt Saber, Blazing Kahn, Chrome Raven, sekä osittain myös King Bakuso, King Rekuso ja Wing Sword perustuvat.

 • B-DaMage

Sarjan kertojana toimiva sininen olento.

Varjoliitto ja Uusvarjo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Marda B

Henki, joka on Varjoliiton (engl. Shadow Alliance) ja myöhemmin Uusvarjon (engl. Neo Shadow Alliance) johtaja. Hän oli alun perin ensimmäinen B-mestari ja heistä historian suurin, kunnes pyysi hengiltä kuolemattomuutta jatkaakseen ikuisesti voittamattomana. Rangaistakseen Marda B:tä tämän ahneudesta hänestä tehtiin henki ilman ruumista, joka ristiriitaisten tunteittensa vuoksi jakautui kahtia. Paha Marda B perusti Varjoliiton, mutta erotettuaan Ababan ja myöhemmin myös Texas-veljekset, hän näyttäytyi Yamatolle ja perusti Varjoliiton tilalle Uusvarjon. Koska Marda B ei itse voinut käydä B-taisteluita, hän loi ruumiilliseksi olomuodoksi pojan nimeltä Biarce, joka käyttää muilta B-pelureilta viedyllä energialla tehostettua automaattisesti toimivaa B-Damania nimeltä Mega Diabros. Sarjan lopussa paha Marda B yhdisti itsensä ja Biarcen hahmoksi nimeltä Marda Biarce käydäkseen pitkään odottamansa viimeisen taistelun Yamatoa vastaan. Hyvä Marda B oli muodostunut B-energiaksi, ainoaksi asiaksi, mikä voisi yhdistää molemmat Marda B:n puoliskot jälleen yhdeksi.

 • Ababa

Lyhyt ruskeaturkkinen antropomorfinen lyhytkasvuinen kissa, jolla on kolmas silmä ja sen antama erikoiskyky aivopestä muita olentoja. Hän esiintyi ensimmäisen jakson lopussa yhdessä Wenin ja Lin kanssa kun hän katsoi Grayn häviön Yamatolle. Hän myös sai Enjyun liittymään Varjoliittoon. Hän yritti kolmannen silmänsä avulla järjestää mestaruusottelun sääntöjä ja ottelutuloksia Varjoliiton eduksi, kunnes Li, Wen ja Enjyu kääntyivät häntä vastaan. Mestaruusturnauksen jälkeen poliisi etsintäkuulutti Ababan eikä Marda B:llä ei ollut enää käyttöä hänelle, joten Marda B poisti hänen kolmannen silmänsä ja palautti hänet todelliseen olomuotoonsa: pitkäkasvuisemmaksi kissaksi, jolla oli pitkät violetit hiukset ja joka ei muistanut mitään ajastaan Varjoliiton jäsenenä.

 • Enjyu

Yksi Varjoliiton parhaista B-pelureista sekä yksi Varjoliiton johtokunnan jäsenistä. Enjyu hävisi B-Daman taisteluitaan saadakseen rahaa isälleen. Mutta sitten lähti turnaukseen ja pääsi finaaliin. Häntä yritettiin lahjoa häviämään, mutta hänen vastustajansa väitti häntä huijariksi ja hänen oli pakko lähteä takaisin kotiin. Katkerana Enjyu haastoi isänsä B-taisteluun. Hän aloitti matkan pahuuden tiellä ja hyökkäsi hänet voittaneen kimppuun, joka pyysi anteeksi, mutta Enjyu hyökkäsi silti. Hän liittyi myöhemmin Varjoliittoon ja otti B-Damanikseen Cobalt Bladen parin, jonka hän nimesi Lightning Kahniksi. Myöhemmin Marda B päivitti sen Cobalt Saberista varastetuilla tiedoilla Blazing Kahniksi ja Enjyu kohtasi Yamaton mestaruusturnauksen loppuottelussa. Ottelun aikana Enjyu kuitenkin muisti menneisyytensä ja halusi voittaa Yamaton ilman Varjoliiton apua. Ja noustuaan avoimesti Ababaa vastaan, ihmiset alkoivat ensimmäistä kertaa aidosti hurrata hänelle. Myöhemmin auttoi Yamatoa salaa taistelussa Uusvarjoa vastaan ja soluttautui Uusvarjoon, uskottellen Yamatolle pettäneensä hänet ja tämän ystävät, mutta vain löytääkseen keinon tuhota Marda B. Hän pyysi apua Liltä, mutta Marda B aivopesi Lin ja myöhemmin myös Enjyun, joka palautui lopuksi normaaliksi, kun Terry voitti hänet.

 • Wen Yong Fa

Lin isoveli. Oli alun perin Varjoliiton jäsen, mutta päätti erota, kun mestaruusturnauksessa Enjyu oli valmis käyttämään häntä kohtaan likaisia keinoja, vaikka he molemmat kuuluivat Varjoliittoon. Tämän jälkeen Wen ja Li liittyivät Yamaton porukkaan. Marda B kuitenkin aivopesi Lin Uusvarjon, Varjoliiton seuraajan, jäseneksi. Veljekset taistelivat keskenään, mutta Wen voitti ja Li palautui normaaliksi. Wenin B-Daman on Bakuso, jonka Bull päivitti myöhemmin King Bakusoksi.

 • Li Yong Fa

Wenin pikkuveli. Oli myös Varjoliiton jäsen, mutta alkoi epäröidä, kun Yamaton adoptioäiti Mie luuli häntä yhdeksi Yamaton ystävistä. Lin ja Wenin molempien pudottua mestaruusturnauksesta ja ymmärrettyä miten kieroja Ababa ja Enjyu todella olivat, he liittyivät Yamaton porukkaan. Varjoliitton seuraajaan, Uusvarjoon, soluttautunut Enjyu pyysi Liltä apua Marda B:n voittamiseen ja tämän pitäisi liittyä Uusvarjoon. Li suostui ja kävi veljensä kanssa B-Daman taistelun, jotta hän näyttäisi kuin todella olisi vaihtanut puolta. Lin aivopesi Marda B, joten Enjyun täytyi taistella yksin Marda B:tä vastaan kun tilanne olisi sopiva. Li kuitenkin palasi entiselleen hävittyään taistelun Wenille. Lin B-Daman on Rekuso, jonka Bull päivitti myöhemmin King Rekusoksi.

 • Nouz ja Sauz

Texas-veljeksinä (englanninkielisessä versiossa Longhorn-veljekset) tunnettuja B-Damaneita pyssymiesten tavoin käyttäviä Varjoliiton jäseniä. Viimeiset Varjoliiton jäsenet, jotka Yamato ystävineen kohtasi ennen Uusvarjon syntymistä, ja ainoat, jotka he kohtasivat Ababan erottamisen jälkeen. He olivat myös vastuussa Wintunen, Greyn ja Riennan kotikaupungin, tuhosta.

 • Uusvarjon sotilaita

Robotteja, joita Varjoliiton jäännöksistä perustettu Uusvarjo käyttää tuhotakseen monia B-pelureita. Nämä käyttävät myös B-Damaneita ja tuhosivat monia kyliä.

Viiden Kentän Haaste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Cain McDonnell

Alun perin Viiden Kentän Haasteen paras B-peluri sekä vastustajana Miekkakentällä. Hän teeskenteli aluksi olevansa Yamaton ystävä, kunnes päätti kostoksi häviöstään tuhota Cobalt Bladen. Liittyi Ababan kukistuttua Uusvarjoon ja oli yksi harvoja sen jäseniä, joita ei aivopesty. Cainin isä oli odottanut Cainilta paljon ja Cain halusi näin todistaa olevansa sen arvoinen. Hän käytti aluksi B-Damania Knight Cavalry, mutta tuhosi sen tarkoituksella ja korvasi sen B-Damanilla Black Knight. Liityttyään Uusvarjoon hän tuhosi Black Knightin ja otti käyttöön B-Damanin nimeltä Lord Cavalry.

 • Joshua

Viiden Kentän Haasten neljännen kentän, Lohikäärmekentän, vastustaja. Hän oli jo lapsuudestaan asti Cainin palvelija ja liittyi myöhemmin Uusvarjoon isäntänsä mukana. Vaikka Joshua halusi nähdä itsensä Cainin ystävänä, Cain ei koskaan ajatellut hänestä samoin. Tajuttuaan Cainin kasvavan vallanhimon, Joshua katui hänen auttamistaan. Hänen B-Damaninsa on Dragogale.

 • Assado

Viiden Kentän Haasten ensimmäisen kentän, Leijonakentän, vastustaja. Hänen B-Damaninsa on Accel Leon.

 • Joe

Viiden Kentän Haasteen toisen kentän, Feenikskentän, vastustaja. Hän on kotoisin samasta kylästä kuin Terry. Hänen B-Damaninsa on Samurai Phoenix.

 • Sly

Viiden Kentän Haasteen kolmannen kentän, Porttikentän, vastustaja. Hänen B-Damaninsa on Shield Giga.

 • Marilyn

Viiden Kentän Haasteen kenttätuomari.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vinnie V

Mestaruusturnauksen kommentaattori.

 • Castillo

Luchador-naamiota käyttävä B-peluri, jonka voittamalla Yamato pääsi 16 finalistin joukkoon. Hänen B-Damaninsa on Iron Eater.

 • Berkhart

Köyhä poika ja Yamaton ystävä, jolla on neljä pikkuveljeä. Hän osallistui mestaruusturnaukseen, mutta hävisi Enjyulle.

 • Sigma

Punaista asua käyttävä naamioitunut B-peluri, jonka Ababa järjesti pois mestaruusturnauksesta ja asetti tämän tilalle aivopestyn Riennan. Hänen B-Damaninsa on Scope General.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brian Beacock  Yamato Delgado, Joshua  
 Dave Wittenberg  Gray Michael Vincent  
 Mary Elizabeth McGlynn  Terry McScotty (jaksot 1-6), sivuäänet  
 Barbara Goodson  Terry McScotty (jaksot 7-52)  
 Mona Marshall  Bull Borgnine  
 Brad MacDonald  Weng Yong Fa  
 Derek Stephen Prince  Li Yong Fa  
 Steve Staley  Enjyu  
 Peggy O’Neal  Rienna Grace Vincent  
 Philece Sampler  Mie Delgado, neiti Karaatti  
 Paul St. Peter  Armada, Marda B  
 Mari Devon  B-DaMage  
 Steve Blum  Ababa, Cain McDonnell  
 Beau Billingslea  Nouz  
 Kirk Thornton  Sauz  
 Doug Erholtz  Biarce, Joe  
 Michael Sorich  Vinnie V  
 Yuri Lowenthal  Berkhart, Sigma, sivuäänet  
 Brianne Siddall  Berkhartin veljet  
 Jamieson Price  Sly  
 Colleen O’Shaughnessey  Assado  
 Michelle Ruff  Marilyn  

Suomenkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kari Tamminen  tunnuslaulu, otsikot, Ababa, herra Watt, Nouz, sivuäänet  
 Saska Pulkkinen  Yamato Delgado (jaksot 1-16)  
 Amira Khalifa  Yamato Delgado (jaksot 17-52)  
 Aksu Palmén  Gray Michael Vincent, Biarce, sivuäänet  
 Joakim Geitel  Terry McScotty, Assado  
 Jenni Laakso  Bull Borgnine (ensimmäinen ja toinen persoona)  
 Petri Hanttu  Bull Borgnine (kolmas persoona), Wen Yong Fa, Marda B, Sly, Sauz, sivuäänet  
 Jon-Jon Geitel  Li Yong Fa, Cain McDonnell (jaksot 37-52), Sigma  
 Samuel Harjanne  Enjyu, Vinnie V, Joshua, Cain McDonnell (jaksot 19-25)  
 Sini Ravander  Rienna Grace Vincent  
 Johanna Matila  Mie Delgado, sivuäänet  
 Jukka Voutilainen  Armada, sivuäänet  
 Rinna Paatso  B-DaMage, sivuäänet  
 Petteri Halmela  Joe  
 Ralf Öhberg  sivuäänet  
 Vaula Hyry    
 Miia Karppinen    
 Hannele Karppinen    

[1]

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Cobalt Blade
 2. Kaksintaistelu
 3. Korppi kynittävänä
 4. Lohikäärmeveljekset
 5. Hurricane Gray
 6. Yamaton ja Terryn mahtava seikkailu
 7. Kourallinen B-kuulia
 8. Yamaton tulikoe
 9. B-peluri Bull
 10. Operaatio Varjo
 11. Apinan raivolla
 12. Vain yksi B-kuula
 13. Huijari
 14. Hädässä ystävä tunnetaan
 15. Hyvät; pahat; ja B-pelurit
 16. Nälän tuoksu
 17. B-pelurin sipulikeitto
 18. Yhden Karaatin pulma
 19. Sähköä ilmassa
 20. Ystävyyden voima
 21. Palavat B-kuulat
 22. Voima vastaan nopeus
 23. Kuka kukin on
 24. Pikkusisko
 25. Lainsuojattomat
 26. Cobalt Saber
 27. Vain Muutaman B-kuulan Tähden
 28. Korkein panoksin
 29. Vauhtia ja seis
 30. Enjyun tarina
 31. Ja voittaja on...
 32. B-Pelurin paluu
 33. Bull areenalla
 34. Kapinaa ilman B-Damania
 35. Hyvät, pahat ja B-Damanit
 36. Yamato vastaan kivikasvo
 37. Leijonanluola
 38. Taistelu ruuasta
 39. Yli synkän virran
 40. Muutoksen tuulet

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sarjan tekijätekstit