Terra (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Terra on nimitys kolmelle hahmolle, jotka esiintyvät DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmon ensimmäinen variaatio esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa New Teen Titans #26 joulukuussa 1982 ja hänet loivat Marv Wolfman ja George Pérez[1]. Toinen Terra esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa New Titans #79 syyskuussa 1991 ja hänet loivat Marv Wolfman ja Tom Grummett. Kolmas Terra esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa Supergirl (vol. 5) #12 tammikuussa 2007 ja hänet loivat Jimmy Palmiotti, Justin Gray ja Amanda Conner[2]. Hahmon ensimmäinen variaatio on toiminut Teinititaanien jäsenenä, toinen variaatio oli alkuperäisen kopio ja kolmas variaatio oli Power Girlin apulainen.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Terra, Tara Markov, Brion Markovin (Geovoiman) sisarpuoli, oli Markovian kuninkaan Viktor Markovin avioton tytär. Markoviassa hän joutui tohtori Helga Jacen hoitoon ja kokeidensa kautta Terra sai Maan manipulointikykyjä – erityisesti kyvyn hallita kaikenlaisia ​​savimateriaaleja. Saatuaan nämä voimat hänen isänsä pyysi häntä lähtemään Markoviasta Yhdysvaltoihin estääkseen kuninkaan aviottoman tyttären skandaalia tulemasta julkisuuteen. Toisin kuin sankarillisemmalla veljellään Geovoimalla, Terralla oli syvään juurtuneita psykologisia ongelmia, mukaan lukien pahanlaatuinen narsismi, koska hän uskoi, että heidän voimillaan pitäisi hallita maapalloa sen sijaan, että he auttaisivat heikompia massoja.

Tämän uskomuksen seurauksena Terrasta tuli palkkamurhaaja, joka teki likaista työtä muille. Merkittävä asiakas oli Deathstroke the Terminator, jonka hän tapasi 15-vuotiaana ja jonka kanssa hänellä oli suhde. Hän liittyi Teinititaanien joukkoon huijaten heitä järjestämällä taistelun Deathstrokea vastaan. Sitten hän toimi Deathstroken vakoojana ja lopulta antoi hänelle tiedot, joita hän tarvitsi Titaanien sieppaamiseen, katumatta.

Lopulta vangittuja Titaaneja pidettiin Deathstroken urakoitsijoiden linnoituksessa, H.I.V.E.:ssä; Nightwing ja Deathstroken poika Joseph Wilson (Jericho) tekivät ratsian kompleksiin pelastaakseen heidät, mutta heidät vangittiin. Kun Jericho esiteltiin Deathstrokelle ja organisaatiolle yleisesti, hän valtasi hänen isänsä ruumiin ja vapautti Titaanit, jotka sitten hyökkäsivät H.I.V.E.a vastaan. Koska Terra ei tiennyt Jerichon voimista, hän uskoi Deathstroken kääntyneen häntä vastaan. Kostona hän meni sekaisin. Kun väärinkäsitys selvisi, hän oli edelleen murhanhimoisen raivoissaan Deathstrokelle, koska hän oli "pehmeä" rakkaudesta poikaansa kohtaan. Vaihdokas (tunnetaan paremmin nimellä Petopoika) yrittäessään pysäyttää riehumisen, muutti muotoaan pieneksi kärpäseksi ja lensi sitten hänen silmäänsä häiritäkseen häntä. Tämä työnsi hänet lopulta reunan yli, kun hän veti koko H.I.V.E.n kompleksin itsensä mukana yrittäessään tappaa Titaaneja[3]. Huolimatta siitä, että hänen todelliset aikeensa liittyä heihin paljastui, hänen patsas sijoitettiin Titans Toweriin muistomerkkinä. Hänen todellista toimintaansa ei koskaan julkistettu, ja hänen veljelleen kerrottiin vain hänen kuolleen taistelussa. Myöhemmin Batman paljasti hänelle totuuden Batman and the Outsiders -lehden numerossa, mikä sai Brionin vaihtamaan pukunsa vihreäksi ja kultaiseksi, koska hän piti alkuperäistä ruskeaa ja oranssia liian samanlaisena kuin sisarensa käyttämä asu.

DCU: Last Will and Testamentissa Deathstroke ottaa kunnian Terran hulluudesta väittämällä, että hän antoi hänelle samaa seerumia, jota hän käytti Cassandra Cainille ja hänen tyttärelleen Rose Wilsonille ja kertoi Geovoimalle, että "Terran ongelma oli, että odotimme liian kauan . Siihen mennessä psykoosi oli niin paha, että hän yritti tappaa meidät kaikki." Tämä on ristiriidassa hänen aikaisemman selvityksensä hänen elinikäisestä hulluudestaan ​​"The Judas Contractin" jälkeisissä Titans-tarinoissa, vaikka on mahdollista, että Terralla oli mielenterveysongelmia alusta alkaen ja että Deathstroken seerumi pahensi niitä siihen pisteeseen, jossa Terra sai psykoottisen murtumisensa, joka johti hänen kuolemaansa. Vuoden 2008 Terra-minisarjan tarkoituksena oli selittää, että Terra ajautui hulluksi Stratasta kerätyllä "quixium"-nimisellä alkuaineella, jota Markovian tiedemiehet olivat käyttäneet antaakseen hänelle maanpäällisiä Geo-kineettisiä voimia. Terra-minisarjan julkaisun ja DCU: Last Will and Testamentin välijulkaisun vuoden pituisella viivästymisellä tämä juoni hylättiin kokonaan.

Blackest Night -tarinassa Terran ruumis elvytetään Mustaksi Lyhdyksi, joka viettelee Petopojan käyttämällä Lilithin luomaa illuusiota naamioimaan hänen rappeutunutta ulkonäköään[4]. Black Lantern Titansin taistelun aikana heidät vallattiin. Hawk (Holly Granger) upottaa kätensä Dawnin rintaan. Dawn yhtäkkiä säteilee valkoista energiaa, joka tuhoaa kokonaan Hollyn ruumiin ja sormuksen. Dawn kääntää sitten valon muihin mustiin lyhtyihin tuhoten kaikki muut paitsi Hank Hallin, Tempestin ja Terran, jotka vetäytyvät nopeasti[5].

Terra matkustaa sitten Ulkopuolisten tukikohtaan tapaamaan veljeään. Hän väittää vapautuneensa kaikesta voimasta, joka hallitsi häntä Mustana Lyhtynä, ja pyytää Geovoimaa ja muita ulkopuolisia tappamaan hänet[6]. Myöhemmin tämä kuitenkin paljastettiin huijaukseksi, tavaksi saada Geovoima näyttämään voimakkaimpia mahdollisia tunteita. Enimmäkseen yksipuolisen taistelun jälkeen Geovoima muuttaa Terran ruumiin kiveksi ja Halo tuhoaa hänen sormuksensa[7].

Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Terra/Tara vakiinnutetaan uudelleen blondiksi maata hallitsevia voimia omaavaksi sankarittareksi, joka on osa Caitlin Fairchildin Ravagers-tiimiä. Tiimiin kuuluvat myös Petopoika, Thunder ja Lightning sekä uusi hahmo: Ridge[8]. Ravagers on joukko yli-inhimillisiä voimia omaavia teini-ikäisiä, jotka ovat paenneet The Cullingin Harvestin suunnitelmia. Ryhmä syntyi sen jälkeen, kun Harvest sieppasi Teinititaanit ja nykypäivään juuttuneet Legioonalaiset, jotka myöhemmin pysäyttivät konnan ja pakenivat[9].

Terra ja Petopoika luovat vahvan siteen toisiinsa, joka sai alkunsa The Colony -nimisestä paikasta, jossa Harvest-niminen olento riisti voimia omaavilta teini-ikäisiltä heidän alkuperänsä ja perheensä ja piti heitä vankeina. Siellä he kärsivät kidutuksesta, kokeiluista ja taistelevat keskenään pysyäkseen hengissä. Harvest sai käyttää vain vahvimpia teini-ikäisiä palvellakseen tarkoitustaan. Tässä paikassa Terra puolustaa Petopoikaa muiden voimia omaavien vankien hyökkäyksiä vastaan. Hän teki tälle palveluksen, kun hän myöhemmin pelasti Terran vaaralta[10]. Sarjan edetessä Terra ja Petopoika alkavat kehittää romanttisia tunteita toisiaan kohtaan. Myöhemmin Terra paljastaa tunteensa Petopoikaa kohtaan kiusoittelemalla häntä: "Miksi ihmeessä et ole vielä yrittänyt suudella minua?" Suudeltuaan toisiaan heistä tulee pari[11].

DC Rebirthissä Tara nähtiin Deathstroken uuden Defiance-tiimin jäsenenä[12]. Myöhemmin Doomsday Clock -tarinassa hänet nähtiin Markovian Outsiders ryhmän jäsenenä[13].

Toinen Terra nimeä käyttänyt hahmo esiteltiin nuorena tytönä 2000-luvun alkupuolelta, joka oli altistunut DNA-virukselle, jonka tarkoituksena oli muuttaa hänet alkuperäisen Terran geneettiseksi kaksoiskappaleeksi. Osana Team Titans -tiimiä Terra meni ajassa taaksepäin vuoteen 1992 pysäyttääkseen Teinititaani Donna Troyn esikoisen syntymän, josta tulisi tyrannimainen Lord Chaos[14].

Terralla oli molemminpuolinen vetovoima Teinititaanien jäseneen Vaihdokkaaseen. Valitettavasti heidän vetovoimastaan ​​huolimatta Vaihdokas oli avoimesti vihamielinen Terra II:ta kohtaan omien emotionaalisten arpiensa vuoksi, joita alkuperäinen Terra käytti.

Kun New Titans peruttiin, Terra pysyi limbossa Teen Titansin elpymiseen vuoden 1998 asti. Vuoden 1999 Titans Secret Files -erikoissarjassa Terra vierailee Geovoiman luona ja käy läpi geneettisiä testejä henkilöllisyytensä määrittämiseksi. Kun hän ilmaisee pelkonsa siitä, että hän on alkuperäinen Terra, Geovoima (joka huomaa, että testitulokset vahvistavat vain sen, mikä oli aiemmin tiedossa, että hän oli geneettinen vastine hänen siskolleen) ilmoittaa hänelle, että tämä ei ole hänen sisarensa ja tuhoaa testitulokset. Myöhemmin, olosuhteissa, joita ei ole vielä selitetty, Terra liittyy myös Ulkopuolisiin[15].

Terra on yksi monista Titaaneista, jotka vastaavat kutsuun auttaa Conner Kentiä voittamaan Superboy-Primen Infinite Crisis #4:ssä. Hän työskentelee Sandin kanssa iskien Primea maamassalla yrittäessään pysäyttää hänet[16].

Terra on Petopojan johtaman Teen Titans -ryhmän jäsen, joka taistelee Mustan Adamin kanssa kolmannen maailmansodan tarinan aikana. Heidän toisessa kohtaamisessaan hullun Marvelin kanssa hän saa Mustan Adamin kiinni murskaamalla hänet kahden massiivisen kiven väliin. Vaikka tämä liike satuttaa Adamia, se ei tee häntä toimintakyvyttömäksi, ja vihankohussa hän iskee nyrkkinsä hänen rintansa läpi ja tappaa tämän välittömästi. Sen sijaan, että muut Titaanit jahtaavat Mustaa Adamia, he jäävät taakse hautaamaan kaatuneen toverinsa[17].

Toisen Terran alkuperän mysteeriä käsiteltiin vuoden 2008 Terra-minisarjassa. Hän oli syntynyt Strata-nimiseen maanalaiseen maailmaan, jonka jäsenet lähettivät hänet luomaan suhteita pintamaailmaan. Hän antoi Stratanien muuttaa hänet kirurgisesti muistuttamaan alkuperäistä Terraa, uskoen pinta-asukkaiden hyväksyvän hänet helpommin, jos hän muistuttaisi heitä omasta. He käyttivät "quixium"-nimistä elementtiä antamaan hänelle edeltäjänsä kaltaisia ​​maanpäällisiä voimia, prosessi, jolla yhdistettynä alkuperäiseen Terran DNA:han oli valitettava sivuvaikutus, täydellinen muistin menetys[18].

Kolmas Terra nimeltä Atlee ilmestyi Supergirl vol. 5 #12 tarinassa tammikuussa 2007, uudella asulla ja hänellä oli mustat hiukset. Hän ilmestyy lähelle juhlia, joihin Terästyttö osallistuu, taistellen maan pinnan alla olevaa sivilisaatiota vastaan. Vaikka Terästyttö ilmaisee halveksuntaa hänen henkilökohtaista elämäänsä häiritseviä supersankaritoimintoja kohtaan, Terra vastustaa sanomalla, että supersankarina oleminen on yksinkertaisesti oikein; hän ei ymmärrä Terästytön valituksia. Yhdessä he kukistavat hirviön romahduttamalla maan sen alta, jonka jälkeen Terra lähtee omille teilleen. Terra-minisarja paljasti, että hän on Stratans-nimisen muukalaisrodun jäsen, joka asuu maanpinnan alapuolella massiivisessa Strata-luolassa, joka on itse asiassa kauan kuolleen kosmisen avaruusolennon tyhjä avaruuspuku[19] ja hänellä on harvinainen mutaatio, jonka ainutlaatuinen malmi nimeltä "quixium", antaa hänelle hänen hallussaan olevat maavoimat[20].

Final Crisis crossover-tarinassa paljastui, että Atlee joutui Terror Titans ryhmän vangiksi Dark Side Clubille taistelemaan muita metaihmisiä vastaan, kunnes Miss Martian, Rose Wilson ja Static vapauttivat hänet[21]. Hänen ollessa toipumassa Titaanien tornissa San Franciscossa, Ihmetyttö tarjosi hänelle Teinititaanien jäsenyyttä, mutta Atlee kieltäytyi sanoen haluavansa etääntyä kahden edellisen Terra-identiteetin kantajan jäsenyyteen liittyvästä tragediasta[22]. Atleen persoonallisuus on spektrin vastakkaisessa päässä alkuperäisestä Tarasta. Koska Tara piilotti enimmäkseen mietiskelevän, synkän persoonallisuuden, Atleen todellinen minä näyttää olevan iloinen, pirteä ja järjetön nuori, joka on täysin viaton pintaelämästä ja joka on kotoisin yhteiskunnasta, joka ilmeisesti karkotti pahuuden ja inhimillisen ahneuden elämäntavoistaan. Tämän seurauksena hän kunnioittaa Power Girlia varhaisessa vaiheessa jättäen harvoin hänen puolensa[23]. Hän osoittaa myös syvää himoa inhimilliseen "popkulttuuriin". Vuoden 2009 Power Girl -sarjan pysyvä osa on Atlee, joka kommentoi koomisesti ja yrittää jäljitellä fiktiivisiä hahmoja eri elokuvista. Atlee palasi myöhemmin Power Girlin apulaiseksi auttaen häntä pelastamaan Manhattanin Ultra-Humaniitilta[24].

The New 52 jatkumossa Atlee nähtiin Starfire #3 -tarinassa[25]. Hän on esiintynyt myös Harley Quinn's Rebirth -sarjassa ystävystyessään Harleyn kanssa ja auttaen häntä ja Power Girlia kaatamaan muukalaisherran. Useimmiten hän ja Harley katselivat, kuinka Power Girl vastahakoisesti suostui menemään treffeille hänen kanssaan, suuttuen ja lyöden häntä, kuten hän on tehnyt vastaavissa tilanteissa aiemmin. He olivat juuri päättämässä, mitä tehdä hänen kanssaan, sillä hänet oli aiemmin haudattu koteloon, kun hän vaelsi pois ja joutui kuorma-auton alle. Atlee ja Harley päättivät sitten mennä kaupunkiin muutamien Harleyn ystävien kanssa.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tara Markovin versio Terrasta esiintyi Teen Titans -animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Ashley Johnson. Tämä versio on sympaattinen ja traagisempi kuin hänen sarjakuvan vastineensa ja näyttää aluksi vain vähän voimiaan. Jälkimmäinen piirre on hänelle häpeän lähde. Paetessaan voimiensa vuoksi hän kohtaa Teinititaanit, jonka aikana hän uskoo Petopojalle pelkonsa voimiensa hallinnan menettämisestä ja tämä ihastuu häneen, sekä Sladen, joka väittää tietävänsä hänestä kaiken ja tarjoaa hänelle apuaan. Ollessaan Sladen kanssa samaa mieltä hän jättää Titaanit väliaikaisesti opiskelemaan tämän johdolla ennen kuin palaa kaksoisagenttina ja seurustelee Petopojan kanssa, kunnes tämä eroaa hänestä, kun tämä paljastaa todellisen uskollisuutensa. Hän auttaa Sladea ottamaan Jump Cityn hallintaansa ja näennäisesti tappaa Titaanit, mutta saa toisenlaisia ​​ajatuksia. Kun Slade pettää hänet, hän voittaa hänen hallinnan, tappaa hänet ja uhrautuu pelastaakseen Jump Cityn, muuttuen samalla kiveksi. Joskus myöhemmin Petopoika huomaa Terran kadonneen ja tapaa häntä muistuttavan tytön, jolla ei ole voimia tai muistikuvia tapahtuneesta.
  • Tara Markovin versio Terrasta esiintyy Teen Titans Go! animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Ashley Johnson. Tämä versio on Teinititaanien toistuva vihollinen ja Ravenin ja Tähtitulen ystävä.
  • Tara Markovin versio Terrasta esiintyi Young Justice -animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Tara Strong. Tämä versio on Markovian prinsessa sekä Gregor ja Brion Markovin nuorempi sisar, joka sai voimansa Paroni Bedlamin metaihmiskaupparenkaan kokeista. Tämän jälkeen hänet värvättiin Varjoliigaan Deathstroken alaisena ja hän työskenteli heille (ja sitä kautta myös Valolle) salamurhaajana kaksi vuotta ennen kuin antoi Ulkopuolisten pelastaa hänet ja toimia kaksoisagenttina heidän riveissään. Kun Artemis Crock vetoaa hänen parempaan luonteeseensa, Tara loikkaa Ulkopuolisten puolelle. Mutta samalla tämä paljastus saa Brionin kääntymään Taraa ja muita Ulkopuolisia vastaan, teloittamaan Bedlamin, sekä julistautumaan Markovian uudeksi kuninkaaksi. Kansainvälinen tuomioistuin tuomitsee Taran yhdyskuntapalveluun, jonka suorittamiseksi Tara liittyy Ulkopuolisiin viralliseksi jäseneksi samaan aikaan Foragerin ja Teräspojan kanssa.
  • Tara Markovin versio Terrasta esiintyi animaatioelokuvassa Teen Titans: The Judas Contract, jossa häntä ääninäytteli Christina Ricci. Tämä versio leimattiin noidaksi sen jälkeen, kun hänen voimansa ilmaantuivat hänen lapsuudessaan, vaikka hänen tuleva aikuinen rakastajansa Deathstroke pelasti hänet. Nykyajassa hän soluttautui Teinititaaneihin kaksoisagenttina. Aluksi hän oli kylmä ja etäinen, mutta lopulta hän lämpenee heille ja suutelee Petopoikaa. Heihin liittymisensä yhden vuoden vuosipäivänä hän ja Deathstroke vangitsevat suurimman osan Titaaneista ja tuovat ne Brother Bloodille. Kun Deathstroke pettää hänet, Nightwing pelastaa hänet ja Titaanit ennen kuin Terra hyökkää ja näennäisesti tappaa Deathstroken. Häpeänä teoistaan hän kaataa Bloodin linnoituksen itsensä päälle ja kuolee myöhemmin Petopojan käsivarsille.
  • Tara Markovin versio Terrasta esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvissa Justice League vs. Teen Titans ja Teen Titans Go! Vs. Teen Titans.
  • Atleen versio Terrasta esiintyi Harley Quinn animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Kerry Knuppe. Tämä versio on Tuomion Legioonan jäsen Natural Disasters -alaryhmän ja Myrkkymuratin mentoroinnin kautta.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tara Markovin versio Terrasta esiintyi ladattavana pelattavana hahmona Teen Titans -pelissä, jossa häntä ääninäytteli Ashley Johnson.
  • Tara Markovin versio Terrasta esiintyi pomovastuksena DC Universe Online -pelin "Teen Titans: The Judas Contract" kentässä.
  • Tara Markovin versio Terrasta esiintyi ladattavana pelattavana hahmona Lego Batman 3: Beyond Gotham -pelissä.
  • Tara Markovin versio Terrasta esiintyi pelattavana hahmona Lego DC Super-Villains -pelissä, jossa häntä ääninäytteli Laura Bailey.
  • Tara Markovin Teen Titans Go! versio Terrasta esiintyi pomovastuksena Lego Dimensions -pelissä, jossa häntä ääninäytteli Ashley Johnson.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 305
  2. "Supergirl #12 To Feature The Debut Of The All-New Terra (press release)"
  3. Tales of the Teen Titans Annual #3
  4. Blackest Night: Titans #1 (Elokuu 2009)
  5. Blackest Night: Titans #3 (Lokakuu 2009)
  6. Outsiders vol. 4 #24 (Tammikuu 2010)
  7. Outsiders vol. 4 #25 (Helmikuu 2010)
  8. Teen Titans vol. 4 Annual #1
  9. The Ravagers #1
  10. The Ravagers #0
  11. The Ravagers #10
  12. Deathstroke vol.4 #21
  13. Doomsday Clock #12
  14. New Titans #79
  15. Day of Judgment #3-4
  16. Infinite Crisis #4
  17. World War III #3 (Kesäkuu 2007)
  18. Terra #4
  19. Terra III
  20. Terra #1-3 (2008–2009)
  21. Terror Titans #1-6 (2008–2009)
  22. Teen Titans vol. 3 #69 (2009)
  23. Terra #1-4 (2009)
  24. Power Girl vol. 2 #1-3 (2009)
  25. Starfire vol. 2 #3 (October 2015)