Static

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Static
Static vuonna 2008 Terror Titans sarjakuvassa.
Static vuonna 2008 Terror Titans sarjakuvassa.
Luoja(t) Dwayne McDuffie
John Paul Leon
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen "Static" (kesäkuu 1993)
Henkilötiedot
Oikea nimi Virgil Ovid Hawkins
Status aktiivinen
Pituus 170 cm
Paino 64 kg
Ryhmäsidokset Teinititaanit
Edelliset ryhmäsidokset Shadow Cabinet
Henkilöllisyydet Virg
Voimat Sähkömagnetismi
Suhteet
Sukulaiset Robert Hawkins (isä)
Jean Hawkins (äiti)
Sharon Hawkins (sisko)
Homer Hawkins (isoisä)

Static, siviilinimeltään Virgil Hawkins, on Milestone Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari. Dwayne McDuffien ja John Paul Leonin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1993 Static -sarjakuvalehden ensimmäisessä numerossa. Hahmo on toiminut Teinititaanien avustavana jäsenenä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon luonut McDuffie on kertonut, että alun perin oli tarkoitus kehittää Static Marvel Comicsille, mutta lopulta siitä tuli hänen ja Denys Cowanin, Michael Davisin, sekä Derek T. Dinglen perustaman Milestone Median keulahahmo. Staticin luomisessa suurena vaikuttajana oli Hämähäkkimies, joka vaikutti myös osittain siihen, että Static luotiin teini-ikäiseksi sankariksi.[1] Hahmosta tuli ensi esiintymisensä jälkeen Milestone Comicsin menestynein hahmo, joka oli osittain DC Comicsin omistuksessa. Static näytti kuitenkin tulevan finaaliinsa vuonna 1997, kun vuonna 1993 aloitettu sarjakuva Static lopetettiin 45 numeron jälkeen. Kolme vuotta myöhemmin Kids' WB:llä esitetty piirrossarja Static Shock nosti hahmon takaisin julkisuuteen, jonka ansiosta hahmosta tehtiin vuonna 2001 lyhytsarjakuvasarja Static Shock: Rebirth of the Cool.

Hahmosta luotiin uusi versio vuonna 2020 Milestone Returns sarjakuvatarinassa, joka sijoittuu fiktiiviseen Maa-M universumiin.

Voimat ja kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Staticista tuli mutantti-ihminen hänen jouduttuaan kyynelkaasun ja mutaatiokemikaalin sekoituksen altistumaksi. Tämän myötä hän sai kyvykseen manipuloida ja hallita sähkömagneettisia Ilmiöitä.

Staticin keho kykenee tuottamaan raakaa sähkömagneettista energiaa, jota hän on oppinut manipuloimaan, hallitsemaan, aistimaan sähkömagneettisia energialähteitä ja hallitsemaan eri etäisyyksiä vaativia hyökkäyksiä. Static kykenee myös kuuntelemaan radioaaltoja, jonka avulla hän voi muun muassa kuunnella poliisien yksityisradiota tai eri radioasemia.

 • Sähkömagneettinen voimasalama: Static voi ampua sähkömagneettista energiaa käsistään, käyttäen sitä esimerkiksi aseena tai sähköistämään esineitä. Lisäksi hän luoda kyvyllänsä suojia ja esteitä.
 • Sähkömagneettinen kenttä: Static voi tuottaa samantapaisen sähkömagneettisen kentän, kuten maaplaneetta ja aurinko.
 • Sähkömagneettinen leijunta: Static voi lennättää eri kohteita, joista metallia sisältävät kohteet ovat helpoimpia, kun taas vaikeimpia ovat puuta.
 • Staattinen tartuvuus: Static voi takerruttaa tällä kyvyllä ihmisiä tai esineitä maahan, lisäksi hän voi magnetisoida maaperää.
 • Sähkötainnutinisku: Sähköinen isku on useimmiten käytössä lähikamppailuissa, jonka avulla se voi heittää vastustajan kauemmaksi.
 • Pallosalama: Sähkömagneettinen energia tiivistettynä suureksi palloksi, jota Static useimmiten käyttää taistelujen aikana vihollisiin.
 • Novapurkaus: Static käyttää kyseistä voimaa harvemmin, jonka hän luo johdosta. Johdon räjähtäessä se luo kirkkaan valon, joka useimmiten sokaisee vihollisen.
 • Sähkömagneettinen pulssi: Tämä kyky auttaa oikosulkemaan kaiken elektroniset laitteet.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Static Shock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon luoneen Dwayne McDuffien myötä Static sai ensimmäinen televisiosarjansa, jonka ensiesitys oli 23. syyskuuta 2000. Sarjaa esitettiin Yhdysvalloissa Kids' WB -kanavalla vuosien 2000-2004 aikana. Sarjasta tuotettiin yhteensä 52 jaksoa, jossa päähahmoa esitti Phil LaMarr.

Static.

Sarjan sisältöä piti hieman muokata lapsille sopivammaksi, jotta se myös tavoittaisi laajemman yleisön. Se keskittyi kuitenkin pääosin Virgilin teinielämään. Hahmo sai voimansa mutageneettisen kaasun räjähdyksestä, joka lopulta levisi pitkin lähiympäristöä ja aiheutti useille lähettyvillä oleville erinäisiä kykyjä. Sarjassa räjähdystä kutsuttiin nimellä "Big Bang" ja vaikutuksen saaneita ihmisiä "Bang Babies". Virgilille se aiheuttaa sarjakuvaversionsa tavoin sähkömagneettisia voimia, jonka seurauksena 14-vuotias Virgil yrittää salailla voimiaan yhdessä parhaan ystävänsä Richien kanssa. Kaveri ehtottaa myös Virgille supersankarin roolia, jonka myötä Virgil nimeää itsensä Static:iksi. Etsiessään itselleen sopivaa asua se kokeilee muun muassa Black Lightningin asua, joka on eräällä tavalla sarjan sisäpiiri vitsi, koska kyseillä hahmolla on samankaltaiset supervoimat. Virgil on myös osoittanut sarjan aikana olevansa kiinnostunut suuresti sarjakuvista ja sci-fi kirjallisuudesta. Toisin kuin sarjakuvissa, animaatiosarjassa Virgil asuu isänsä ja siskonsa kanssa. Hänen äitinsä kuoli muutama vuosi ennen sarjan alkanutta ajankohtaa, Hän joutui ammutuksi eräässä mellakkassa, jonka vuoksi Virgil ei pidä minkäänlaisista aseista. Sarjassa viitattiin myös Virgilin sukujuuria olevan peräisin Ghanasta.[2]

Toimiessaan sankarina Static:in apuna on hänen paraskaverinsa Richie Foley, joka käyttää tekniikan tietämystään hyväksi luokseen itselleen mahdollisuuden taistella supervoimia omaavia rikollisia vastaan. Sarjan aikana Static tekee myös yhteistyötä useiden muiden DC:n supersankarien kanssa, kuten Teräsmiehen, Batmanin ja Vihreän Lyhdyn.

Justice League Unlimited[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Static teki yhden jakson mittaisen vierasesiintymisen Justice League Unlimitedin jaksossa "The Once and Future Thing, Part 2: Time Warped" vuonna 2005. Hahmo esiintyi jo kaksiosaisen jakson ensimmäisen osan lopulla, mutta vain hetkellisesti. Tarina sijoittui tulevaisuuteen, jossa hahmo oli jo ikääntynyt 65-vuotias supersankari ja oli yksi Oikeuden Puolustajien jäsenistä. Static kuitenkin mainitsee jaksossa sen aikaisen lääketeknologian tehneen hänelle ihmeitä tuntiessaan olevansa 30-vuotias. Static taisteli jaksossa Jokerz nimistä jengiä vastaan, mutta putosi vahingossa satunnaiseen aikaportaaliin. Hän kuitenkin palasi takaisin, kun muut sankarit onnistuivat korjaamaan sekaisin menneen historian. Hahmon äänenä toimi Static Shock sarjan tapaan Phil LaMarr.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Static esiintyi Young Justice -animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Bryton James.

Justice League: War[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Static teki cameo-roolin animaatioelokuvassa Justice League: War, jossa hänellä ei ollut puheroolia.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Static esiintyy ladattavana bonushahmona pelin Injustice: Gods Among Us mobiiliversiossa.
 • Static esiintyy ladattavana bonushahmona pelissä DC Universe Online, jossa hänet esitetään Teinititaanien jäsenenä.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2000–2005 Phil LaMarr Static Shock
Justice League Unlimited

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Dwayne McDuffie Interview DC Animated. Viitattu 21.3.2023. (englanniksi)
 2. Static Shockin jakso "Static in Africa" Viitattu 1.12.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]