Ambush Bug

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ambush Bug oikealta nimeltään Irwin Schwab on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä supersankari. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran DC Comics Presents #52 tarinassa joulukuussa 1982 ja hänet loivat Keith Giffen ja Paul Kupperberg. Hahmo on toiminut satunnaisena Oikeuden Puolustajien liittolaisena ja Suicide Squadin jäsenenä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ambush Bug on mielenterveysongelmista kärsivä henkilö, joka kuvittelee olevansa sankari. Aluksi Ambush Bug suunniteltiin antagonistiksi ja hän oli konna, joka nimettiin erään hyönteistyypin mukaan ja jolla oli vihreä, ihon kokonaan peittävä tiivis puku, jossa oli kaksi oranssia antennia, jotka sisälsivät miniatyyrirobotteja, joiden avulla hän kykeni telesiirtymiseen. Hyökkättyään Teräsmiestä ja muita sankareita vastaan ​​Ambush Bug päättää olla myös supersankari. Hän myös kuvittelee olevansa Teräsmiehen ystävä, mikä vain ärsyttää sankaria vielä enemmän kuin hänen varhainen konnana olemisensa. Puku kiinnittyy sitten pysyvästi hänen vartaloonsa, ja hän saa voiman teleportaatioon kyeten siirtää itseään paikasta toiseen. Yrittäessään korjata yhtä pienoisvirheistä se räjähtää aiheuttaen ketjureaktion ja räjähdyksen, joka tuhoaa kaikki virheet ja sävyttää Ambush Bugin asun väliaikaisesti mustaksi; hän pystyy sitten teleportoimaan jopa ilman vikoja (lyhyesti harkiten hänen nimimerkkinsä vaihtamista Black Beetleksi).

Ambush Bugista tuli tarpeeksi suosittu esiintyäkseen kahdessa sarjakuvasarjassa ja useissa erikoistarjouksissa, joiden piirtäjä ja kuvittaja on Keith Giffen ja käsikirjoittanut Robert Loren Fleming. Sarja sisältää monia sarjakuvaharrastajia ja DC:n vitsejä ja satiiria; Sarjan toimittaja Julius Schwartz on myös kirjan hahmo.

Ambush Bugia pidetään suurelta osin absurdina hahmona, ja muut kirjoittajat käyttävät sitä harvoin, vaikka hän on edelleen olemassa DC-universumissa ja esiintyy joskus edelleen joissakin DC-sarjakuvissa. Hänen suosionsa tekijöiden keskuudessa on johtanut moniin "kameoihin", joissa joskus jopa hänen antennejaan on näkyvissä. Vuonna 2006 hän esiintyi osana Firestormin lyhytaikaista Justice League of Americaa vuonna 52 #24 (sarjakuva, jonka Giffen teki ulkoasun). Hänen voimansa esiintyivät valtakirjana Countdown to Final Crisis #32:ssa. Jimmy Olsen saa hetkeksi Ambush Bugin ilmeen ja käyttää alitajuisesti "Dumb Luck" -voimaansa löytääkseen Foragerin.

DC:n koordinoivan toimittajan Jann Jonesin puolustamana uusi kuuden numeron Ambush Bug -minisarja, Ambush Bug: Year None, debytoi vuonna 2008, Giffenin piirtäjä ja piirtäjä ja Flemingin kirjoittama, ja Jones itse toimii toimittajana. Viimeinen numero julkaistiin lähes vuosi sarjan muun osan jälkeen. Dan DiDio väittää menettäneensä numeron 6 ja sen sijaan he ohittivat sen päättääkseen numeron 7.

Ambush Bug nähtiin uudessa Doom Patrol -sarjassa vuonna 2010 numeron 9 lopussa, ja se saapui matkatavaroidensa ja Cheeksin kanssa. Hän esiintyi puolisäännöllisesti sarjan päättymiseen asti. Ambush Bug ilmestyi jälleen numerossa 46 tavallisen DC-jatkuvuuden Tiny Titans -sarjan ulkopuolelta.

Vuoden 2011 The New 52 -aloitteella, joka käynnisti uudelleen DC Comicsin kuukausittaisen sarjakuvasarjan jatkuvuuden, Ambush Bug on esitetty uutistoimittajana "Channel 52" -ominaisuudesta, joka näkyy kaikkien New 52 -julkaisujen takaosassa, jossa hahmot toimivat kirjeenvaihtajina tiivistäen viimeaikaiset tapahtumat universumin tyyliin. Ambush Bug on kuitenkin ainoa hahmo, joka esiintyy puvussa ja, kuten hänen esiintymiselleen on tyypillistä hänen luomisestaan ​​lähtien, näyttää ymmärtävän olevansa sarjakuvassa.

Ambush Bugin ensisijainen voima on teleportaatio. Aluksi tämä oli hänen pukunsa funktio; hän rajoittui teleportoimaan sinne, missä pienet vastaanotinvirheet sijaitsivat. Myöhemmin, räjähdyksen jälkeen, Ambush Bug sisäisti tämän voiman. DC Comics Presents #81:ssä kävi ilmi, että Bugin täytyi sanoa "Simon sanoo" teleportoidakseen, mutta se ei ole enää välttämätöntä. Ambush Bug on myös tietoinen fiktiivisyydestään ja muiden kustantajien sarjakuvien tapahtumista. Kerran hänen osoitettiin pystyvän seuraamaan sisäistä vuoropuhelua Firestormin komponenttipersoonallisuuksien välillä. Ambush Bug osoittaa myös yllättävää ketteryyttä ja taitoa aseettomissa taisteluissa, kuten naarmuttamalla häntä takaapäin hyökkäävien vihollisten silmiä tai lyömällä syrjään yhdellä iskulla Legion of Substitute Heroes -jäseniä. Hänen epätavallinen ajattelutapansa on myös suuri etu ja antaa hänelle usein mahdollisuuden arvailla vastustajien taktiikoita ja ohittaa niitä, nöyryyttäen heitä samalla.

Kaikesta tästä huolimatta Ambush Bug on yksinkertaisesti laiha mies asussa, ja naurettavammat hahmot voivat voittaa hänet yllättävän helposti. Vakavilla vihollisilla, kuten Batmanilla tai Teräsmiehellä, on suuria vaikeuksia käsitellä häntä, mutta muut hullut voivat myös käsitellä häntä helposti. Ambush Bug on ollut myös hoidettavana hulluutensa takia Arkhamin mielisairaalassa. Hänellä on myös joskus ollut poikkeuksellisen hyvää moukan tuuria erinäisissä tilanteissa.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ambush Bug esiintyy animaatiosarjan Batman: The Brave and the Bold sarjan päätösjaksossa "Mitefall!", jossa häntä ääninäyttelee Henry Winkler. Hän yrittää estää Bat-Miten yritykset saada esitys jatkumaan ja pakottaa sen lopettamaan samalla kun hän auttaa Batmania ja Vesimiestä taistelussa Gorilla Groddia vastaan. Vaikka Bat-Mite onnistuu ja sarja on korvattu Batgirl-sarjalla, Ambush Bug paljastaa, että siinä on synkempi sävy eikä siinä ole Bat-Mitea ennen kuin hän järjestää Batman: The Brave and the Bold -sarjan jäsenten wrap-juhlan.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]