Tohtori Manhattan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tohtori Manhattan (oikealta nimeltään Jonathan "Jon" Osterman) on kuvitteellinen DC Comicsin -hahmo, jonka ovat luoneet kirjailija Alan Moore ja taiteilija Dave Gibbons. Hän debytoi rajoitetun sarjan graafisessa romaanissa Watchmen syyskuussa 1986. Tohtori Manhattan esiintyi myöhemmin Before Watchmen -sarjakuvan esiosassa. Vuonna 2016 Manhattanista tuli DC-universumin päähenkilö osana DC Comicsin Rebirth-uudelleenjulkaisua. Paljastettiin, että hän oli vastuussa Flashpoint-tapahtumasta, joka loi samalla The New 52 -aikajanan/universumin, mikä poisti DC-hahmojen historiasta 10 vuotta. Tämän seurauksena hänestä tuli yksi Doomsday Clock -minisarjan päähenkilöistä, joka julkaistiin vuosina 2017–2019.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jon Osterman oli ydinfyysikko, joka laboratorio-onnettomuuden seurauksena sai itselleen kyvyn tarkkailla ja käsitellä ainetta subatomitasolla. Hän muuttui onnettomuuden myötä pitkäksi, lihaksikkaaksi, karvattomaksi, alastomaksi, sini-ihoiseksi mieheksi, joka hehkuu "ultraviolettia" säteilyä. Hän pystyy muuttamaan kokoaan tarpeidensa mukaan, esimerkiksi rakentamaan itsensä uudelleen paljon suuremmassa muodossa. Hän osaa heittää valtavia esineitä vaivattomasti käsillään. Hän ei myöskään pysty uuvuttamaan itseään. Jonilla on täydellinen tietoisuus atomi- ja subatomisista hiukkasista ja niiden hallinta. Hän on myös omnikineettinen. Hän ei tarvitse ilmaa, vettä, ruokaa tai unta, ja on kuolematon. Hän voi teleportata itsensä ja muut rajattomille etäisyyksille. Hän pystyy todelliseen lentoon, vaikka hän käyttää vain levitaatiota useimmissa esiintymisissään. Aikakäsityksensä ansiosta hän näkee menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden samanaikaisesti. Hän voi muunnella, luoda ja tuhota aineen sekä muuntaa kehonsa mille tahansa suureksi joukoksi alkuaineyhdisteitä ja muodostaa niitä tahtonsa mukaan. Hän voi muuttaa näiden elementtien muotoja ja koostumuksia ja yhdistää ne muodostamaan monimutkaisia ​​yhdisteitä. Lisäksi hän voi muotoilla kehonsa osia ja osia kokonaisuuden sijaan. Hän voi siirtää esineitä koskematta niihin fyysisesti (telekineesi), kääntää entropian, korjata mitä tahansa, olipa se kuinka vaurioitunut tahansa. Lisäksi hänellä on kyky luoda elämää, tai niin hän väittää. Hän myös todistaa käveleensä auringon pinnalla. Onnettomuuden jälkeen Jon lakkasi pitämästä vaatteita yllään, mutta hän yleensä muiden ihmisten seurassa pitää mustia housuja ja yleisissä tilaisuuksissa hän on pitänyt pukua.

Myöhemmin Yhdysvaltain hallitus antoi hänelle nimen Tohtori Manhattan hänen rajattomien tuhovoimiensa vuoksi. Tohtori Manhattan valitsee tunnuksekseen vetyatomin. Hän julistaa, että sen yksinkertaisuus herättää hänen kunnioituksensa; vastaavasti hän polttaa merkin kivuttomasti otsaansa. Kun hän tutkii voimiensa laajuutta, Jon etääntyy henkilökohtaisessa elämässään ja hänen ymmärryksessään ihmiskokemuksesta. Jonin de-inhimillistyminen hänen vastikään löydetyn kaikkivaltiuden funktiona on saanut monet vertaamaan häntä ihmisen jälkeiseen jumalaan. Media-analyytikot pitävät hänen luonnehdintojaan romaanissa keskeisenä tutkijana absoluuttisen vallan ja sen käytön moraalin välisestä jännitteestä sekä kommentin amerikkalaisesta poikkeuksellisuudesta maailmannäyttämöllä 1900-luvun lopulla.

Watchmen-maailmassa Tohtori Manhattanin avulla Yhdysvallat oli voittanut Vietnamin sodan ja Richard Nixon oli valittu viidelle peräkkäiselle presidenttikaudelle. Tarinan lopussa Manhattan päättää lähteä maasta uudelleen ja vihjaa, että hän haluaa löytää galaksin, joka on "vähemmän monimutkainen kuin tämä". Poistuttuaan Watchmen-universumista Manhattan tiesi, että DC-universumi oli täynnä toivoa ihmiskunnan sisällä, ja matkusti sinne löytääkseen paikan näiden ihmisten joukosta ja aloittaakseen uuden elämän. Mutta jossain vaiheessa hänen visionsa osoittivat hänelle kilpavarustelun metaihmisten kesken, mikä aiheutti tulevan "kolmannen maailmansodan", joka johti Manhattanin yhteenottoon Teräsmiehen kanssa, ja sitten hän ei nähnyt "mitään". Tämä paljastus johti Manhattanin muokkaamaan DC-universumin yleistä aikajanaa korjatakseen useiden Multiversumin-kriisien aiheuttamat halkeamat; tietämättä, että Perpetua aikoi vapauttaa itsensä Lähteen muurista. Nämä toimet eivät kuitenkaan tuottaisi odotettua tulosta ja johtaisivat The New 52:n luomiseen.

Flashpointin tapahtumien aikana Manhattan petkutti Pandoran vakuuttamaan Barry Allenin yhdistämään kolme erillistä aikajanaa (DC Universe, Wildstorm Universe ja tietyt Vertigo-nimet) luodakseen Prime Earthin. Fuusio antoi hänelle mahdollisuuden pyyhkiä pois kymmenen vuotta palautuneesta maailmankaikkeudesta, mikä paitsi käänsi sen asukkaiden ikää kymmenellä vuodella, myös aiheutti useiden kuolleiden hahmojen ylösnousemuksia.

Uudella aikajanalla Manhattan estää Ikuisuuden neuvoston viimeistä velhoa Shazamia paljastamasta Pandoralle, kuinka kallon muotoinen laatikko avataan, ja tappaa Owlmanin ja Metronin, kun edellinen yrittää päästä käsiksi universumin salaisuuksiin. Brainiacin ja Teloksen aiheuttama konvergenssi kuitenkin palautti Multiversumin tuoden takaisin Flashpointia edeltävän aikajanan.

Tohtori Manhattan käytti Abra Kadabraa vangitakseen Wally Westin Speed ​​Forcen sisälle, ja tämä aikajanan muutos johti myös muiden nopeusvoimaa hyödyntävien sankareiden Jesse Quickin, Bart Allenin, Jay Garrickin ja Max Mercuryn poistamiseen historiasta ja jäämään loukkuun Speed ​​Forceen. Barry kuitenkin pelasti Wally Westin, mikä aloitti DC Rebirth -tapahtumat. Tohtori Manhattan tappaa Pandoran, kun tämä vihdoin ymmärtää, että hän oli vastuussa kaikista synneistä, joista häntä oli syytetty. Barry ja Batman alkoivat myöhemmin tutkia näiden muutosten taustalla olevaa tuntematonta voimaa, kun hän oppi Lilith Claylta, että "Manhattan" oli merkittävä ajatus Kadabran mielessä, kun hän otti vastuun Wallyn poistamisesta historiasta.

Eobard Thawne hyökkää Batmanin kimppuun, kun hän tutkii vereen tahriintunutta hymiöpainiketta, joka on jätetty upotettuna Lepakkoluolan seinään. Kun Thawne ottaa painikkeen, hänet teleportoidaan hetkeksi pois ja palaa vasemman puoliskon vartalon hiiltyneenä luuksi. Juuri ennen kuolemaansa hän väittää nähneensä "Jumalan." Batman ja Barry löytävät Thawnen yrittäessään tavoittaa "Jumalan" käyttämällä kosmista juoksumattoa ajaakseen perässä painikkeen lähettämää säteilyä aikavirrassa. Saavuttuaan näkymättömän hahmon luo Thawne vahvisti kykyään olla olemassa paradoksina ennen kuin Manhattan höyrysti hänet, jättäen vain painikkeen taakse. Jonkin aikaa myöhemmin Manhattan poimi napin, kun hän muistelee vuoropuheluaan Laurien kanssa.

Manhattan saa Bruce Waynen kohtaamaan Flashpoint maailman Thomas Waynen, joka käskee poikaansa lopettamaan Batmanina olemisen ennen "kuolemaa" ja viimeisen Flashpoint-aikajanan tuhoutumista, jolloin Bruce ei vastaa Bat-Signaaliin seuraavana yönä. Manhattan myös pelastaa Jor-Elin Kryptonin tuholta ennen kuin hän ehtii näkemään vain ihmiskunnan pahimman osan. Jor-El omaksuu herra Ozin henkilöllisyyden ja yrittää saada poikansa Kal-Elin eli Teräsmiehen hylkäämään Maan. Kuitenkin, kun Jor-El alkaa ymmärtää, että hän on työstänyt poikaansa liian pitkälle, hänet vedetään pois. Teräsmies tunnustaa Jor-Elin varoitukset, vaikka hän torjuu hänen misantropiansa. Kaiken tämän tarkoituksena oli testata DC-universumien kahden suuren sankarin tahtoa ja toivoa.

Heroes in Crisis -tapahtuman aikana Batman epäilee, että Sanctuaryn verilöyly voisi liittyä Manhattanin toimintaan. Tämä teoria osoittautui myöhemmin osittain todeksi, kun Wally saa yhteyden Metronin Mobius-tuoliin, mikä antaa hänelle osan Manhattanin voimista.

Doomsday Clock tarinan tapahtumien aikana, seitsemän vuotta Watchmen-universumin tapahtumien jälkeen, Ozymandias (Adrian Veidt) on päättänyt löytää tohtori Manhattanin palauttamaan maailman kaaoksesta sen jälkeen, kun hänen aikaisempi maailmanrauhasuunnitelmansa paljastettiin Rorschachin päiväkirjassa. Veidt kertoo, että hän voi seurata tohtori Manhattania, koska tohtori Manhattan vuotaa elektroneja, koska hänen sisäinen kenttänsä riisuttiin hänen alkuperäisen onnettomuuden ja Veidtin aiheuttaman tapahtuman aikana. Käyttämällä Owlshipiä kvanttitunneliin, mukana Rorschach II, Marionette ja Mime, Veidt seuraa tohtori Manhattanin jättämää elektronipolkua DC-universumiin, jossa he laskeutuvat Gotham Cityyn. Myöhemmin paljastetaan, että tohtori Manhattan on vastuussa koomikon kuoleman estämisestä teleportoimalla hänet DC-universumiin. Tohtori Manhattan muistaa useita tapahtumia, joissa hän epäsuorasti tappoi Alan Scottin ja sai siten aikaan muutoksia aikajanalla.

Ozymandiasin löydettyä Manhattanin, Tohtori Manhattan siirtyy välittömästi kuljettamaan itsensä ja Watchmen-ryhmän pois ja erottamaan heidät Batmanista ja Jokerista. Hän kertoo Ozymandiasille, että hän ei ole palaamassa heidän maailmaansa, koska hän on keskellä jotain. Hän paljastaa, ettei hän tappanut Marionettea ryöstössä vuosia sitten, koska hän näki mitä hänen lapsensa tekisi ja että hän on jälleen raskaana. Hän paljastaa myös, että Ozymandias valehteli Rorschachille syövästä, joten Ozymandias myöntää Rorschachille pettäneensä häntä ja käyttäneen häntä apuun. Tohtori Manhattan kertoo sitten kaikille, että hän tuli DC-universumiin etsimään paikkaa heidän joukossaan, mutta että hän näki näyn "heidän joukossaan toiveikkaimmasta. Suuntana [häntä] kohti. Nyt toivotonta" eikä sen jälkeen enää mitään. Tohtori Manhattan palauttaa joukkueen huvipuistoon. Hän palaa Marsiin pohtien visiota, joka on asetettu yhden kuukauden tulevaisuuteen: yhteenotto Teräsmiehen kanssa, joka voi johtaa siihen, että Teräsmies tuhoaa tohtori Manhattanin tai tohtori Manhattan tuhoaa kaiken.

Kun DC Universumin sankarit kokoontuivat kohtaamaan Tohtori Manhattanin Marsissa, tämä helposti kukisti heidät kaikki voimillaan. Tohtori Manhattan todistaa useita muunnelmia Teräsmiehen sijaisvanhempien kuolemasta: Jonathan ja Martha Kent, Teräsmiehen alkuperä, ja myös kun nuori superpoika tapasi supersankarilegioonan. Tyydyttääkseen uteliaisuuttaan tohtori Manhattan siirtää vihreän lyhdyn pois Alan Scottista, mikä estää Green Lanternin luomisen ja JSA:n muodostumisen nähdäkseen kuinka muutokset vaikuttavat Teräsmieheen. Näin tehdessään tohtori Manhattan ymmärtää, että tämä universumi ei ole osa multiuniversumia, vaan se on metaversumi, jossa Multiversumi reagoi tämän universumin sisällä tapahtuviin muutoksiin (siksi on ollut loputtomasti rinnakkaisia ​​maailmoja, ei yhtään, 52 universumia ja Pimeä Multiversumi). Muutettuaan historiaa Metaversumissa, tohtori Manhattan loi uuden 52-universumin, ja nähdessään uuden 52-teräsmiehen ensimmäisen ilmestymisen hänet kohtaa Pre-Flashpoint-universumin Wally Westin, joka pakenee hetkeksi Speed ​​Forcesta varoittaakseen häntä että hän tietää mitä tohtori Manhattan teki ja että DC-universumin sankarit pysäyttävät hänet, ennen kuin hänet raahataan takaisin Speed ​​Forceen. Tohtori Manhattan vertaa Wallyn esiintymistä Metaversumiin, joka taistelee sille tehtyjä muutoksia vastaan, luontaiseen toivoon, joka taistelee takaisin pintaan. Hän palaa Carver Colmanin luo 8. kesäkuuta 1954, 10 sekuntia ennen kuin hänen äitinsä tappoi hänet, ja hän ajattelee tulevaisuutta näkevänsä missä Teräsmies hyökkää hänen kimppuunsa uskoen, että hän joko kuolee Teräsmiehen käsiin tai tuhoaa Metaversumin. Takaisin nykypäivässä, tohtori Manhattan palaa maan päälle ja pohtii olevansa toimeton olento törmäyskurssilla toiminnan miehen (Teräsmies) kanssa, ja tässä toivon universumissa hänestä on tullut konna.

Saavuttuaan maan päälle Manhattan tapaa Teräsmiehen henkilökohtaisesti Black Adamin hyökkäyksen aikana Valkoiseen taloon Ozymandiasin katsoessa. Manhattan todistaa Teräsmiehen taistelua Black Adamin ja Venäjän supersankaritiimin kanssa nimeltä People's Heroes. Lopulta hän paljastaa Teräsmiehelle, että hän on se, joka on peukaloinut todellisuutta ja että hän aiheutti myös Jonathan ja Martha Kentin kuoleman. Manhattan odottaa Teräsmiehen hyökkäävän hänen kimppuunsa, mutta Teräsmies sen sijaan suojelee häntä Pozharilta ja kertoo sitten hänelle, että hänen tulisi käyttää voimiaan hyvään. Manhattan sai inspiraationsa Teräsmiehen sankaruudesta ja hänen keskeisestä roolistaan ​​todellisuuden kudoksessa; hän kumoaa osan toimistaan ​​palauttaen suuren osan ennen uutta 52 aikajanaa. Monet hahmot tuodaan takaisin elämään, mukaan lukien Teräsmiehen vanhemmat. Manhattan palaa myös ajassa taaksepäin ja muuttaa Carver Colmanin tulevaisuuden parempaan suuntaan. Sitten hän palaa Watchmen-universumiin ja tuo mukanaan Rorschachin ja Ozymandian. Manhattan pelastaa maapallonsa poistamalla kaikki ydinaseet. Myöhemmin hän ottaa Mimen ja Marionetin poikalapsen mukaansa ja ryhtyy kasvattamaan häntä yksin, jotta hänestä tulee heidän planeettansa vastaava Teräsmies. Hänen viimeinen ajatuksensa vaeltelee siihen, mitä hänen elämänsä olisi voinut olla, jos hänestä ei olisi tullut tohtori Manhattania: Janey vakuuttaa hänet olemaan hakematta kelloa, jotta hän ei ole osallisena tapaukseen, joka olisi antanut hänelle voimansa; hän menee naimisiin Janeyn kanssa ja he perustavat yhteisen perheen, heillä on kaksi tytärtä ja poika, ja he elävät elämää ilman huolta ajasta. Hän hymyilee viimeisen kerran uskoen sen olevan mukava päiväunelma elää. Tohtori Manhattan pyyhkiytyy sitten pois olemassaolosta siirtäen elämänvoimansa planeetalle ja voimansa Mimen ja Marionetin pojalle. Hän jättää pojan – jolle hän on antanut nimeksi Clark – entisen Nite Owlin and Silk Spectren adoptoitavaksi.

Dark Nights: Death Metalin tapahtumien aikana Wally West paljastaa, että tohtori Manhattanin energia on Connective Energy, ja kun hän palautti DC-universumin ennalleen, Quintessencen jäsenet käyttivät samaa energiaa Perpetuaa vastaan. The Batman Who Laughs ottaa Wallyn vangiksi saadakseen Manhattanin voimat, mutta Ihmenainen ehdottaa sekä yhdistävän- että kriisienergian käyttämistä "Anti-Crisis" -ohjelman luomiseen. Tapahtumassa on myös "Final Bruce Wayne", yhdistetty versio Batmanista ja tohtori Manhattanista, joka syntyi, kun vaihtoehtoisen maailmankaikkeuden Batman luo uudelleen onnettomuuden, joka muutti hänet tohtori Manhattanin jumalan kaltaiseksi olennoksi. Batman Who Laughs pystyi vangitsemaan tämän vaihtoehdon ja poistamaan hänen aivonsa ennen kuin hän pystyi kunnolla valjastamaan voimansa, jolloin Batman Who Laughs sai siirrettyä itsensä tämän kehoon ja muuttui "The Darkest Knight" olennoksi luodakseen kaaoksesta koostuvan multiversumin.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]