Adam West

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adam West
Adam West vuonna 2011.
Adam West vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi William West Anderson
Syntynyt19. syyskuuta 1928
Yhdysvallat Walla Walla, Washington
Kuollut9. kesäkuuta 2017 (88 vuotta)
Los Angeles
Näyttelijä
Taiteilijanimet William Anderson
Will West
Aktiivisena 1954–2017
Merkittävät roolit Batman
(Batman)
Palkinnot

TV Land

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

William West Anderson eli Adam West (19. syyskuuta 1928 Walla Walla, Washington9. kesäkuuta 2017 Los Angeles, Kalifornia)[1] oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja ääninäyttelijä, joka tunnetaan parhaiten roolistaan niin sanottuna ”vanhan ajan” Batmanina eli Lepakkomiehenä.

West syntyi Walla Wallassa, Washingtonissa. Hänen vanhempansa olivat Otto West Anderson ja Audrey V. Speer. Sarjakuvakiinnostus alkoi Westillä kymmenvuotiaana, ja erityisen suuren vaikutuksen häneen teki Batman, jota hän sai myöhemmin esittää Batman-televisiosarjassa. West kävi koulua Lakeside-koulussa, jonka jälkeen hän siirtyi Whitmanin yliopistoon, josta hän sai arvosanat kirjallisuudesta ja psykologiasta. West meni viimeisenä lukuvuotenaan myös naimisiin Billie Lou Yeagerin kanssa. Kuusi vuotta myöhemmin he kuitenkin erosivat. Vuosi tämän jälkeen West meni naimisiin tahitilaisen Ngatokoruaimatauaia Frisbie Dawsonin kanssa, josta hän puolestaan erosi vuonna 1962. West oli naimisissa kolmannen vaimonsa Marcelle Learin kanssa vuodesta 1970 lähtien kuolemaansa saakka.

Ennen näyttelijäuraansa West työskenteli DJ:nä paikallisella radioasemalla. Tullessaan Hollywoodiin hän otti taiteilijanimekseen Adam West ja teki useita vierailevia rooleja koko 1950-luvun. Myös 1960-luvun alussa hän esitti pieniä rooleja sellaisissa sarjoissa kuin Bronco, Colt .45, 77 Sunset Strip, Maverick, Bonanza ja Vaimoni on noita. Muutaman vuoden jälkeen hän vuonna 1966 sai tunnetuimman ja samalla suosikkiroolinsa Batmanina Batman-televisiosarjassa. Sarja kesti aina vuoteen 1968, ja siitä lähtien West on muistettu Batmanina huolimatta siitä, että hän on esiintynyt yli 60 elokuvassa ja televisiosarjoissa.

West toimi myös ääninäyttelijänä ja teki rooleja muun muassa animaatioihin Family Guy, The Batman, Batman ja videopeleihin. Cameoroolit West teki yhdessä Batman-televisiosarjassa vastanäyttelijänä toimineen Burt Wardin kanssa animaatiosarjoissa Simpsonit ja Paavo Pesusieni.[2][3]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]