Adam West

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Adam West
Adam West vuonna 2011.
Adam West vuonna 2011.
Syntymäaika 19. syyskuuta 1928 (ikä 88)
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu Walla Walla, Washington
Aktiivisena 1954–
Oikea nimi William West Anderson
Muut nimet William Anderson
Will West
Merkittävät roolit Batman
(Batman)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Palkinnot
  • TV Land Award (2004)
Ehdokkuudet
  • Golden Laurel (1967)

William West Anderson eli Adam West (s. 19. syyskuuta 1928 Walla Walla, Washington) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja ääninäyttelijä, joka tunnetaan parhaiten roolistaan ns. ”vanhan ajan” Batmanina, eli ”Lepakkomiehenä”.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

West syntyi Walla Wallassa, Washingtonissa. Hänen vanhempansa olivat Otto West Anderson ja Audrey V. Speer. Sarjakuvakiinnostus alkoi Westillä kymmenvuotiaana ja erityisen suuren vaikutuksen häneen teki Batman, jota hän sai myöhemmin esittää Batman-televisiosarjassa. West kävi koulua Lakeside-koulussa, jonka jälkeen hän siirtyi Whitmanin yliopistoon, josta hän sai arvosanat kirjallisuudesta ja psykologiasta. West meni viimeisenä lukuvuotenaan myös naimisiin Billie Lou Yeagerin kanssa. Kuusi vuotta myöhemmin he kuitenkin erosivat. Vuosi tämän jälkeen West meni naimisiin tahitilaisen Ngatokoruaimatauaia Frisbie Dawsonin kanssa, josta hän puolestaan erosi vuonna 1962. Nykyisin West on naimisissa kolmannen vaimonsa Marcelle Learin kanssa vuodesta 1970 lähtien.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen näyttelijäuraansa West työskenteli DJ:nä paikallisella radioasemalla. Tullessaan Hollywoodiin hän otti taiteilijanimekseen Adam West ja teki useita vierailevia rooleja koko 1950-luvun. Myös 1960-luvun alussa hän esitti pieniä rooleja sellaisissa sarjoissa kuin Bronco, Colt .45, 77 Sunset Strip, Maverick, Bonanza ja Vaimoni on noita. Muutaman vuoden jälkeen hän vuonna 1966 sai tunnetuimman ja samalla suosikkiroolinsa Batmanina Batman-televisiosarjassa. Sarja kesti aina vuoteen 1968 ja siitä lähtien West on muistettu Batmanina huolimatta siitä, että hän on esiintynyt yli 60 elokuvassa ja televisiosarjoissa.
Nykyisin West on toiminut ääninäyttelijänä ja on tehnyt rooleja muun muassa animaatioihin Family Guy, The Batman, Batman ja videopeleihin. Cameoroolit West teki yhdessä Batman-televisiosarjassa vastanäyttelijänä toimineen Burt Wardin kanssa animaatiosarjoissa Simpsonit ja Paavo Pesusieni.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]