Tuomiopäivä (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuomiopäivä
Luoja(t) Dan Jurgens
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Superman: The Man of Steel nro 17 (marraskuu 1992)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ultimate
Status aktiivinen
Pituus 269 cm
Paino 416 kg
Henkilöllisyydet The Ultimate Lifeform
The One who kill Superman
Suhteet
Sukulaiset Bertron (luoja)

Tuomiopäivä (engl. Doomsday) on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supervoimakas hirviö. Dan Jurgensin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1992 Superman: The Man of Steel -sarjakuvalehden numerossa 17.[1]

Tuomiopäivä on ensisijaisesti Teräsmiehen vihollinen ja maineeseen hän nousikin oltuaan ensimmäinen olento, joka tappoi (DC Comicsin virallisessa sarjakuvajatkumossa) Teräsmiehen. Teräsmies ei tietenkään pitkään pysynyt kuolleena (itse asiassa tuli takaisin jo pari kuukautta kuolemansa jälkeen), mutta tapahtumana Teräsmiehen kuolema (Death of Superman -sarjakuvatrilogia 19921993) oli niin suuri, että se huomioitiin myös monien maiden medioissa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC Extended Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomiopäivä esiintyi vuonna 2016 näytellyssä elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice.[2] Lex Luthor loi hänet heittämällä kenraali Zodin ruumiin Man of Steel -elokuvan lopussa pakkolaskun tehneen kryptonilaisaluksen syntykammioon ja sekoittamalla sinne myös omaa vertaan. Tuomiopäivä oli "kryptonilainen epäsikiö", jollaisen luominen oli julistettu Kryptonilla laittomaksi. Olennolla oli myös kyky kehittyä koko ajan. Se kasvatti itselleen luisia ulkonemia, sen lihasvoimat kasvoivat hetki hetkeltä, ja sillä oli kykyä imeä energiaa itseensä sekä ampua voimakkaita tulisäteitä silmistään ja suustaan. Se selvisi myös ydinohjuksesta ja sai kyvyn aiheuttaa voimakkaita sähköpurkauksia, kaataen useita rakennuksia yhdellä hyökkäyksellä. Vaikka Ihmenainen liittyy Teräsmiehen ja Batmanin avuksi taisteluun, hirviö on silti voimakas vastustaja, kunnes Batman tajuaa sen jakavan samat heikkoudet kuin kryptonilaiset. Lopulta Teräsmies lävisti sen rinnan kryptoniittikeihäällä. Tuomiopäivä itse kuitenkin ehti ennen kuolemaansa lävistää Teräsmiehen käteensä kasvaneella luisella ulkonemalla.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomiopäivä esiintyi animaatioelokuvassa Superman: Doomsday vuonna 2007. Elokuvassa hahmon alkuperä oli yksinkertaistettu, jossa Tuomiopäivä oli vain biomekaaninen supersotilas, jonka tehtävänä oli vain tuhota. Päästyään vapaaksi vankilastaan, hän lähti tappamaan kaiken vastaan tulevan kunnes päätyi Metropolisiin saakka. Paikalla hän joutui kohtaamaan Teräsmiehen, jonka kanssa pitkään kestänyt tappelu päättyi, kun vakavasti loukkaantunut Teräsmies kaappaa Tuomiopäivän syliinsä ja lentää avaruuteen, jonka jälkeen Teräsmies syöksyy Tuomiopäivän kanssa kaikella voimallaan kohti maata. Tuomiopäivä kuolee tämän seurauksena, jonka seurauksena myös Teräsmies näyttää kuolevan.
  • Tuomiopäivä esiintyi vuoden 2010 animaatioelokuvassa Superman/Batman: Apocalypse, jossa Darkseid oli teettänyt klooniarmeijan Tuomiopäivästä, jotka hyökkäsivät Themyscira-saarelle. He taistelivat Ihmenaista ja hänen armeijaansa vastaan, sekä Teräsmiestä ja Bardaa vastaan. Lopulta Teräsmies tuhosi koko klooniarmeijan lämpökatseellaan.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TV-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomiopäivä esiintyy 2018 alkaneessa Krypton-nimisessä TV-sarjassa, joka sijoittuu nimensä mukaisesti Krypton-planeetalle.
  • Sarjassa tuodaan esille Tuomiopäivän luonti apuna Kryptonin sisällissodassa kryptonilaisen Dax-Bronin uhrauksen kautta. Daxin DNA:ssa oleva Vara-geeni antoi mahdollisuuden tehdä hänelle satoja julmia kokeita, herättäen hänet aina eloon testin jälkeen, joiden tuloksena hän muuttui huomattavasti suuremmaksi, erittäin voimakkaaksi ja äärimmäisen kestäväksi hirviöksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Doomsday (comic book character) Comic Vine Viitattu 30.9.2010 (englanniksi)
  2. DOOMSDAY ARRIVES IN NEW "BATMAN V SUPERMAN" TRAILER Comic Book Resources. 3.12.2015. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)