DeSaad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

DeSaad on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Forever People #2 tarinassa toukokuussa 1971 ja hänet loi Jack Kirby[1]. DeSaad on yksi Darkseidin seuraajista Apokolips-planeetalla Jack Kirbyn kirjoittamassa Fourth World metasarjassa ja hän kuuluu Uusiin Jumaliin ja Darkseidin Eliittiin[2]. Koska DeSaad toimii Darkseidin mestarikiduttajana, hänen nimensä viittaa Markiisi de Sadeen. DeSaadilla oli yhdessä vaiheessa Justeen niminen avustaja, jonka nimi viittasi de Saden romaaniin Justine, vaikka hahmo ei juurikaan muistuttanut nimihenkilöä. DeSaad on toiminut Oikeuden Puolustajien vihollisena ja on taistellut useasti heitä vastaan. DeSaadilla on Bernadeth niminen sisar, joka on Female Furies-ryhmän jäsen.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DeSaad syntyi alunperin New Genesis planeetalla ja hänen ensimmäinen kirjattu esiintyminen DC-universumin historiassa kertoi hänen olleen Draxin, Apokolipsin perillisen puolella ollut kannattaja. Hän oli jo ottanut itselleen "jumalannimensä", jonka hän väitti ottavansa kunnianosoituksena tulevaisuuden olennolle, "joka on opettanut minulle paljon valitsemallani alalla".

DeSaadin alkuperä paljastettiin Darkseidin ja Eclipson väisen shakkipelin aikana. Kun Eclipso kertoi Darkseidille, kuinka hän oli aiheuttanut Raamatun suuren tulvan, Darkseid kertoi kuinka hän oli turmellut viattoman nuoren pojan huijaamalla hänet uskomaan, että tämän kissa oli tappanut hänen toisen lemmikkinsä, linnun. Darkseid yllytti pojan kostamaan linnun kuoleman ja tämän manipuloimana DeSaad hautasi kissan elävältä. Tämän jälkeen lintu palasi takaisin ja paljastui, että se oli vain lentänyt tiehensä ja DeSaad raivostuneena tappoi linnun ja lähti pois New Genesisistä seuraten Darkseidiä Apokolipsiin ryhtyen tämän lakeijaksi[3].

Kun Darkseidin äiti, Apokolipsin ilkeä kuningatar Heggra, uhkasi häntä, DeSaad joutui myrkyttämään Darkseidin rakkaan, prinsessa Sulin. Heggran suunnitelmana oli, että Darkseid menisi naimisiin sivuvaimon Tigran kanssa. Kun Darkseid sai tietää mitä tapahtui, hän pakotti DeSaadin myrkyttämään Heggran kostoksi. Siitä päivästä lähtien DeSaad on ollut Darkseidin pääkätyri.

DeSaad näytti auttavan Draxia hänen yrittäessä hallita Omega Forcea. Hän todellisuudessa juonitteli yhdessä Draxin veljen Uxasin kanssa. Tämän seurauksena Draxin oletettiin kuolleen ja Uxas hallitsi Omega Forcea ottamalla itselleen jumalanimensä Darkseid. DeSaad jatkoi tämän palvelijana toimien Darkseidin mestarikiduttajana.

DeSaad on luonteeltaan rasisti ja pelkuri ja luonnostaan petollinen, mutta pelkää Darkseidia tarpeeksi paljon, jotta hän ei käänny isäntäänsä vastaan, ellei joku muu ota johtoa (ja todennäköisesti vaihtaa puolta uudelleen, jos he näyttävät epäonnistuvan). Hän vietti jonkin aikaa esittäen Darkseidia pitääkseen Intergangin toiminnassa. Vaikka Darkseid oli ollut osittain tekemisissä Intergangin kanssa tämän etsiessä antielämäyhtälöä, DeSaad halusi yksinkertaisesti aiheuttaa kärsimystä.

DeSaad silminnähden kuoli Darkseidin yrittäessä tunkeutua Lähteeseen. Myöhemmin hänen todettiin "sitoutuneen" Orioniin, mikä sai Orionin muuttumaan julmaksi ja manipuloivaksi. Heidät myöhemmin erotettiin toisistaan. DeSaadin ollessa kateissa hänen kakkosjohtajansa Justeen juonitteli suunnitelman kaataakseen DeSaadin aseman ja tullakseen lähemmäksi Darkseidia, jota hän rakasti[4].

Superman/Batman tarinassa "Torment" Darkseid antoi DeSaadille tehtäväksi noutaa Highfatherin sauvan Lähteen Muurilta ja käyttää sitä palauttamaan Darkseidin heikkenevät voimat. Toimittuaan yhdessä Batmanin vihollisen Linnunpelättimen kanssa hän aivopesee Teräsmiehen auttamaan häntä. DeSaad kuitenkin petti Darkseidin ja yritti ottaa vallan itselleen, kun sauvaa piti käyttää kanavana Omega Realmiin Darkseidin voimien lataamiseksi. Omega-ilmiö sisälsi kuitenkin kauhua, jota edes DeSaad ei kestänyt ja Darkseid yksenkertaisesti poisti hänen energiansa[5].

Countdown to Final Crisis #25 tarinan lopussa DeSaad, joka oli onnistunut vangitsemaan ja kiduttamaan professori Martin Steinia pystyi ottamaan Firestormin viitan ja voimat itselleen. Atomic Knights onnistuivat voittamaan hänet ja erottamaan tämän Firestorm Matrixista, mutta DeSaad pakeni, ennen kuin hänet saatiin vengittua[6].

Tarinassa JLA: Rock of Ages vaihtoehtoisessa tulevaisuudessa DeSaad onnistui vangitsemaan Batmanin ja monia muitakin sankareita, mutta Batmanin tahto kuitenkin lopulta voitti, ja hän esiintyi DeSaadina aikoessaan syrjäyttää Darkseidin[7].

Myöhemmin DeSaad keskeytti Darkseidin ja Mary Marvelin välisen taistelun ja antoi Darkseidille yhdisteen, jota käytettiin epäonnistuneesti elämänvastaisen yhtälön saavuttamiseen. DeSaad vapautettin tämän jälkeen Darkseidin palveluksesta, mutta hän kuljetti Pillipiiparin Apokolipsiin Brother Eyen saapuessa[8]. DeSaad väitti Pillipiiparin kykenevän kanavoimaan elämänvastaisen yhtälön ja voivan hallita planeettaa. Ennen tätä Brother Eye ehti saada loppuun sulautumisensa Apokolipsin kanssa[9]. Toipuessaan tapahtumasta DeSaad tunnusti olleensa Tricksterin ja Pillipiiparin koettelemusten takana ollut taho ja järjestäjä. Tämän jälkeen OMAC hyökkäsi heidän kimppuunsa ja Pillipiipari vangittiin. DeSaad jatkoi Pillipiiparin jahtaamista ja vakuutti tämän vihdoinkin toimimaan, mutta Pillipiipari yritti ensitöikseen tappaa DeSaadin ja onnistui tappamaan hänet soittamalla huiluaan tuhoten samalla Brother Eyen[10].

Detective Comics #837:n Countdownin aikana paljastetaan, että DeSaad toimittaa Amazonin naisten turvakodeille erityisiä lääkkeitä Apokolipsilta.

Salvation Run tarinan aikana DeSaad valvoi Apokolipsien Uusien Jumalien koulutusta planeetalla, jolle Amanda Wallerin johtama Suicide Squad oli jättänyt mmaanpaossa olevat roistot. Löydettyään heidät kyseiseltä planeetalta hän järjesti Parademonit eliminoimaan vähiten voimakkaimmat roistot, jotta hän voi kouluttaa vahvempia tuntemattomaan päämäärään. Lopulta roistot onnistuivat pakenemaan takaisin maahan[11].

Death of New Gods tarinan tapahtumien seurauksena monet kukistuneet Apokolipsin jumalat ottivat ihmismuodot. DeSaad otti tohtori Dezard-nimisen terapeutin henkilöllisyyden viettäen kolme vuotta Shilo Normanin psykiatrina yrittäen murentaa hänen itseluottamustaan[12]. Kun Darkseid otti haltuunsa Shilon emolaatikon, DeSaad yritti tutkia sitä, ennen kuin tajusi, että äitilaatikon henki oli piiloutunut itse Shiloon, ennen kuin Darkseid rankaisi DeSaadia epäonnistumisestaan iskemällä tämän maahan[13]. Myöhemmin DeSaad, joka esiintyi "tohtori Bud Fogelina" herätti yleisön Lex Luthorin Everyman-kokeita vastaan ja lopulta onnistui vangitsemaan Infinity Inc.n ansaan[14]. Tämä versio DeSaadista nähtiin Terror Titans minisarjassa valmentamassa Infinoreja taistelemaan Dark Side Clubin metainhimillisissä turnauksissa. Kun aivopestyt superihmiset irtautuvat elämänvastaisesta yhtälöstä ja alkavat tuhota areenaa, DeSaad sähköistettiin ja Static vangitsi hänet.

Final Crisis 6:ssa DeSaad on saanut Mary Marvelin hallintaansa. Ei ole tiedossa mitä DeSaadille tapahtui Freddy Freemanin jälkeen, kun uusi Shazam muutti Maryn normaaliksi samassa numerossa. Final Crisis: Secret Files tarinassa paljastettiin, että DeSaad oli se, joka toi Libran takaisin yhteenkuuluvuuteen sen jälkeen, kun Transmortifier laite oli hajottanut roiston ruumiin.

Kun The New 52 oli uudelleenkäynnistänyt DC:n universumin, Darkseidin ensimmäisen maahanhyökkäyksensä aikana DeSaad nähtiin Apokolipsissa keskustelemassa Steppenwolfin kanssa vangitun ja kidutetun Teräsmiehen DNA:n kloonaamisesta uutta Parademonirotua varten[15]. Viisi vuotta myöhemmin DeSaad esiintyi Michael Holtina yrittäessään vangita Power Girlin[16].

Kingdom Come tarinassa ikääntynyt DeSaad nähtiin uuden mestarinsa Orionin palvelijana[17].

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • DeSaad esiintyi Smallville -televisiosarjan kymmenennellä kaudella, jossa häntä esitti Steve Byers[19]. Tämä versio oli Darkseidin kätyri, joka omisti useita fetissikerhoja, jotka tunnetaan nimellä "Club DeSaad". Sarjan päätösjaksossa Oliver Queen eli Vihreä Nuoli kukisti DeSaadin ampumalla tätä erikoisnuolella.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 88
  2. Wallace, Dan (2008). "Demons Three". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. New York: Dorling Kindersley. p. 98
  3. Eclipso #10
  4. Orion #1 (kesäkuu 2000)
  5. Superman/Batman #37 - #42
  6. Countdown to Final Crisis #25
  7. JLA: Rock of Ages
  8. Countdown to Final Crisis #12
  9. Countdown to Final Crisis #8
  10. Countdown to Final Crisis #9
  11. Salvation Run #1-7 (Marraskuu 2007 – Kesäkuu 2008)
  12. Seven Soldiers: Mister Miracle
  13. Seven Soldiers of Victory (2006-2007)
  14. Infinity, Inc. (vol. 2)
  15. Justice League (vol. 2) #6 (Huhtikuu 2012)
  16. Worlds' Finest #11 (Kesäkuu 2013)
  17. Kingdom Come #2
  18. a b c d e f g "Desaad Voices (Superman) - Behind The Voice Actors"
  19. Steve Byers: Desaad
  20. "Justice League: DeSaad Revealed in Snyder Cut Trailer"
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:DeSaad