Granny Goodness

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Granny Goodness on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Mister Miracle #2 tarinassa toukokuussa 1971 ja hänet loi Jack Kirby.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Granny Goodness on yksi Uusista Jumalista ja Darkseidin luutnantti ja Female Furies ryhmän kenttäkomentaja ja päällikkö. Hän on myös osa Darkseidin eliittiä ja johtaa ja kouluttaa tämän parademoniarmeijaa. Granny Goodness ei aloittanut Apokolipsin ylemmän tason asukkaina, vaan oli sen sijaan yksi "Lowliesista" – julmasti sorretusta talonpoikaisluokasta. Hänet erotettiin vanhemmistaan ja koulutettiin yhdeksi Darkseidin "koirista" (hänen eliittisotilaistaan). Yksi osa heidän koulutustaan ​​oli koiransa kouluttaminen; Goodness antoi hänelle nimen Mercy. Taistelun ja koulutuksen kautta he sitoutuivat toisiinsa. Viimeisenä askeleena hänen aloittaessaan elämänsä eliittisotilaana, häntä käskettiin tappamaan rakas lemmikkinsä. Sen sijaan hän tappoi valmentajansa tämän käskynsä vuoksi. Kun Darkseid kysyi miksi, hän vastasi, että "toisin toimiminen olisi ryöstänyt herrani arvokkaimman omaisuuden", kertoen hänelle, että Mercy tottelee häntä ensin, mutta ennen kaikkea myös Darkseidia. Testaamalla tätä Darkseid käski Mercyn tappaa Goodnessin. Mercy hyökkäsi Goodnessin kimppuun ja pakotti Goodnessin tappamaan lemmikkinsä. Darkseid oli vaikuttunut ja kertoi Goodnessille tämän valmistuneen kunniallisin arvosanoin. "Olet kouluttanut Mercyä niin hyvin minun nimessäni, että ehkä sinä osaat myös kouluttaa muita, joiden sokeaa tottelevaisuutta jonain päivänä vaadin." Darkseid käski Goodnessin johtamaan eliittisotilaidensa koulutuskeskusta, jossa hän käytti aivopesua ja kidutusta julmassa lastenhoidon parodiassa muuttaakseen viattomia fanaattisiksi sotureiksi, jotka ovat valmiita tappamaan tai kuolemaan Darkseidin kunniaksi. Siitä lähtien, kun Apokolipsin ja New Genesiksen välinen sota siirtyi ensimmäisen kerran maan päälle, Granny Goodness on usein johtanut maallisia orpokoteja etsiessään potentiaalisia sotureita Darkseidille.

Granny johtaa "orpokotia" Apokolipsilla ja kasvatti myös Scott Freen, New Genesiksen Highfatherin pojan, joka oli vaihdettu Darkseidin poikaan Orioniin osana rauhansopimusta. Scott Free (alias Mister Miracle) oli ensimmäinen lapsi, joka onnistui pakenemaan tämän orpokodistaan. Granny Goodnessia on kuvattu "hirviömäisen feminiinisyyden" symboliksi, joka "rikkoo perinteisiä äitiyden ja naiseuden paradigmoja" pahuudellaan, toisin kuin perinteisemmät, vaalivat äitiyden kuvaukset fiktiossa.

Amazons Attack -minisarjan viimeisessä numerossa paljastettiin, että Granny Goodness on esiintynyt Athenana manipuloidakseen amatsonit sotaan. Hän kertoo Hippolytalle, että se oli testi, jossa amatsonit epäonnistuivat. Näyttää myös siltä, ​​että Goodness poseeraa Athenana Countdown-sarjassa käyttämällä Amazon-keskuksia uusien naistaistelijoiden värväämiseen. Hän pitää myös Olympuksen jumalia vankina. Kun Mary Marvel, Holly Robinson ja Harley Quinn ovat vapauttaneet jumalat Apokolitian kammiosta, Infinity-Man hyökkää Granny Goodnessin kimppuun ja tappaa hänet.

Hän kuitenkin reinkarnoituu maan päälle yhdessä muiden pahojen jumalien kanssa Boss Dark Siden jengin jäseneksi. Vaikka Black Alice tuhoaa tämän muodon Birds of Prey -lehden numerossa, "Final Crisis" -tarinassa, hän ottaa Kraken-nimellä tunnetun Alpha Lanternin ruumiin ja käyttää sitä hyökätessään John Stewartin kimppuun ja Hal Jordanin lavastamiseen syylliseksi hyökkäykseen. Kun Batman löytää hänet, hän voittaa hänet helposti ja tuo hänet takaisin Blüdhavenin alle sijaitsevaan Evil Factoryyn, jossa hänet suljetaan kidutuslaitteen sisään. Myöhemmin pastori Good eli Glorious Godfrey ilmoittaa, että Granny Goodness on valmis valloittamaan Oan sisältäpäin Darkseidin nimessä, mikä todennäköisesti palauttaisi hänet hänen suosikkikseen eliitin joukossa.

Grannyn hyökkäysyritys Oan voimarakenteeseen johtaa Universumin Vartijoiden loukkaantumiseen, Hal Jordanin nimen puhdistamiseen, Power Batteryn piilottamiseen ja Maahan lähetettyyn Green Lantern -hyökkäysjoukkoon. Kun Hal Jordan pysäyttää hänet, hänet viedään tarkastettavaksi. Hänen kohtalonsa "Final Crisis" -tapahtuman jälkeen on jätetty tuntemattomaksi.

Granny Goodness on toiminnallisesti kuolematon, hänellä on yli-inhimillistä voimaa ja kestävyyttä. Hän on ikänsä huomioon ottaen yllättävän vankka: hän voi silti nostaa useita tonneja helposti ja kestää useimpia fyysisiä hyökkäyksiä. Hän on myös melko hyvä käsitaistelussa. Nuoruudessaan hän oli yksi parhaista ja uskollisimmista sotureista Darkseidin palveluksessa. Darkseidin eliitin jäsenenä Granny Goodnessilla on pääsy erittäin kehittyneisiin aseisiin; taisteluissa hän yleensä käyttää mega-sauvaa. Lisäksi hän on loistava johtaja ja sotilasstrategi, joka komentaa orpokodeissaan koulutettuja sotilaita, mukaan lukien lentojoukot, jotka ratsastavat lentävillä aero-levyillä; panssaroitua jalkaväkeä; ja erikoisvoimien jäseniä, jotka käyttävät tappavia aseita ja joilla on monissa tapauksissa erityisiä voimia. Hänen merkittävimpiä oppilaitaan ovat olleet mm Mister Miracle, Big Barda, Kanto, Virman Vundabar ja Female Furies.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Granny Goodness esiintyi Teräsmies animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Ed Asner.
  • Granny Goodness esiintyi Justice League Unlimited -sarjan jaksossa "The Ties That Bind", jossa häntä ääninäytteli Ed Asner.
  • Granny Goodness esiintyi cameo-roolissa Legion of Super Heroes sarjan jaksossa "Unnatural Alliances".
  • Granny Goodness esiintyi vuoden 2015 nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäytteli April Stewart. Sarjassa hänet nähtiin naamioituneena Supersankareiden koulun kirjastonhoitajaksi. Animaatioelokuvassa DC Super Hero Girls: Super Hero High hän kutsui Female Furies ryhmän Boom Tuben kautta auttamaan valtaamaan koulun ja aikeenaan helpottaa Darkseidin maailmanvalloitusta. Sankarit onnistuvat kuitenkin kukistamaan Granny Goodnessin ja Female Furiesit ja heidät lähetetään Belle Reven vankilaan.
  • Granny Goodness esiintyi Justice League Action animaatiosarjan jaksossa "Superman's Pal, Sid Sharp", jossa häntä ääninäytteli Cloris Leachman.
  • Granny Goodness esiintyi Young Justice animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Deborah Strang. Sarjassa hän toimi Gretchen Gooden salanimellä ja hänen yrityksensä myy VR-laseja, joilla testattiin lasten metageeniä. Jos lapsen testitulos on positiivinen, hänet kuljetetaan Apokolipsiin Darkseidille.
  • Granny Goodness esiintyi Harley Quinn animaatiosarjan jaksossa "Inner (Para) Demons", jossa häntä ääninäytteli Jessica Walter. Kun Harley Quinn ja tämän ryhmä saapuu Apokolipsiin saadakseen Parademonien armeijan taistelemaan GCPD:tä vastaan, Granny Goodness taistelee Darkseidin käskystä Harley Quinnia vastaan osana testiä, mutta Tohtori Psycho tappaa hänet.
  • Granny Goodness esiintyi animaatioelokuvassa Superman/Batman: Apocalypse, jossa häntä ääninäytteli Ed Asner.
  • Granny Goodness esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: Gods and Monsters, jossa häntä ääninäytteli Khary Payton. Elokuvassa Granny Goodness kuoli New Genesisin joukkojen hyökätessä Orionin ja Bekkan häihin.
  • Granny Goodness esiintyi animaatioelokuvassa DC Super Hero Girls: Intergalactic Games, jossa häntä ääninäytteli April Stewart.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]