Skeletor

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skeletor
Skeletor Filmationin tekemässä animaatiosarjassa He-Man.
Skeletor Filmationin tekemässä animaatiosarjassa He-Man.
Luoja(t) Donald F. Glut
Näyttelijä(t) Alan Oppenheimer
Frank Langella
Campbell Lane
Brian Dobson
Ensiesiintyminen Leluna helmikuussa 1982
Kustantaja Mattel
Henkilötiedot
Asuinpaikka Eternia
Luonteenpiirteet Hallitsee mustaa taikuutta ja käyttää aseenaan tuhonsauvaa
Suhteet
Muut sukulaiset Kuningas Randor (velipuoli)
Tutut Evil-Lyn (tyttöystävä)
Mer-Man
Monikasvo
Rautaleuka
Petomies
Tri-Klops

Skeletor on Donald F. Glutin luoma kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy Mattelin Masters of the Universe -lelusarjassa sekä myöhemmin tähän pohjautuvissa televisiosarjoissa ja elokuvissa. Hän on He-Manin arkkivihollinen.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skeletor on lihaksikas sinertävä humanoidi, jolla on purppuran värinen huppu kellertävän pääkallon päällä. Skeletor on mustaa taikuutta käyttävä velho, ja hän kantaa mukanaan tuhonsauvaa, jonka kärjessä on pässinkallo. Ensimmäisissä tarinoissa He-Manin voimamiekka oli jaettu kahteen puoliskoon. Toisen piti hallussaan He-Man ja Skeletor etsi toista tai silloin tällöin piti hallussaan toista puoliskoa. Hän yritti epätoivoisesti saada haltuunsa molemmat puoliskot, jonka myötä Skeletor saisi mahtavia voimia hallitakseen Harmaakallolinnaa. Myöhemmissä tarinoissa käsitettä miekan kahden puoliskon voimasta jätettiin pois. (Samaa juonta käytettiin myös Filmationin vuonna 1981 aloittamassa sarjassa Blackstar). Skeletorin tavoitteena on myös valloittaa Harmaakallolinna, jotta saisi selville sen muinaiset salaisuudet, joiden avulla hänestä tulisi voittamaton. Harmaakallolinnan salaisuuksien avulla Skeletor voisi hallita koko Eterniaa. Alkuperäisessä sarjassa Skeletorin sanottiin olevan ilkeä demoni Infinita-nimiseltä Eternian sisarplaneetalta. Myöhemmin Mattel, yhdysvaltalainen leluvalmistaja, vihjaa, että Skeletor oli ennen Keldor-niminen mies ja Kuningas Randorin veli, kun taas vuonna 2002 tehdyssä He-Man ja Universumin valtiaat -uusioversiossa mainitaan, että Skeletor olisi Kuningas Randorin velipuoli. The Mike Young Productions -animaatiostudio vahvistaa, että Skeletor oli ennen Keldor-niminen mies, eikä hän ole minkäänlaista sukua Kuningas Randorille.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank Langellan esittämä Skeletor oli pääroisto vuoden 1987 Masters of the Universe elokuvassa. Hän oli roolia varten kysynyt lapsiltaan hahmosta ja katsonut alkuperäistä sarjaa.[1] Skeletor oli huomattavasti pelottavampi ja vähemmän koominen persoona, kuin 1980-luvun animaatiosarjassa. Juonessa Skeletor kaappaa pääkallolinnan ja vangitsee Velhottaren. Myöhemmin Skeletor omaksuu Suuren silman voiman itseensä ja muuntautuu kultaiseen haarniskaan sonnustautuneeksi soturiksi taistellakseen He-Mania vastaan. Elokuvassa Skeletorilla oli pukeutunut purppuran kaavun sijaan kokomustaan kaapuun

Skeletoria näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1983–1985 Alan Oppenheimer He-Man
She-Ra: Mahdin prinsessa
1987 Frank Langella Masters of the Universe
1990 Campbell Lane Super He-Man
2002–2005 Brian Dobson He-Man He-Man: Defender of Grayskull
2005–2007 Dan Milano Robot Chicken

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Film: He-Man Seeks Key nytimes.com 8.8.1987 Viitattu 7.4.2016 (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.