He-Man (vuoden 2002 animaatiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
He-Man
He-Man and the Masters of the Universe
Sarjan tunnus.
Sarjan tunnus.
Tyyli piirrossarja, seikkailu, toiminta
Kestoaika 22 min
Luoja(t) Donald F. Glut
Pääosissa
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Cartoon Network
Suomi MTV3
Esitetty 1. elokuuta 2002 – 10. tammikuuta 2004
Tuotantokausia 2
Jaksoja 39
Tuotanto
Tuottaja(t)
Ohjaaja(t) Gary Hartle
Käsikirjoittaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Mike Young Productions
Palkinnot
Voitetut Daytime Emmy (2004)
Ehdokkuudet Golden Reel (2003, 2004)
Annie (2004, 2005)
Aiheesta muualla
IMDb

He-Man (engl. He-Man and the Masters of the Universe) on Mike Young Productionsin tuottama Daytime Emmyllä palkittu animaatiosarja, joka on uudistettu versio 1980-luvun samannimisestä animaatiosarjasta. Tähän uuteen sarjaan oli myös otettu mukaan vanhan sarjan tekijöitä, kuten Michael Halperin, Larry DiTillio ja Michael Reaves.

Sarja keskittyy Prinssi Adamin ensimmäisiin seikkailuihin, jolloin hänestä tuli juuri Eternian valtakunnan voimakkain suojelija He-Man. Adamin täytyy opetella hallitsemaan uusia kykyjään Asemiehen avustuksella ja johtaa liittolaisiaan taistelussa Skeletoria vastaan, joka juonittelee omineen joukkoineen Eternian valloitusta. Sen esitys alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2002 ja siitä tuotettiin yhteensä 39 jaksoa, kahden tuotantokauden verran. Sarja päättyi vuonna 2004. Studio oli vain yhden käsikirjoituksen ehtinyt tehdä (jakso 40 "Captured"), joka olisi ollut toisen kauden 14. jakso. Kyseisestä tarinasta tehtiin myöhemmin sarjakuva-adaptaatio DVD-julkaisua varten.

Ensimmäinen tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Randor ja Universumin valtiaat (Asemies, Stratos, Oinasmies, Mekaneck ja Monikasvo) puolustivat Viisauden salia ja Eterniaa hallitsevaa neuvostoa ilkeältä Keldorilta ja tämän sotureilta (Evil-Lyn, Petomies, Tri-Klops, Whiplash, Rapumies ja Mer-Man). Taistelussa Keldor yritti tappaa Randorin hapon avulla, mutta Randor torjuu sen kilven ja roiskauttaa hapon Keldorin kasvoille. Keldor ja soturit pakenivat, mutta neuvosto katoaa ja nimittää sitä ennen Randorin koko Eternian kuninkaaksi.

Vuosia myöhemmin, Eterniassa vallitsi rauha, kun Keldor kätyreineen oleskeli Käärmevuorella, joka sijaitsi pimeällä pallonpuoliskolla.Keldor, jonka päästä oli jäljellä enää pääkallo ja joka nyt kutsui itseään Skeletoriksi, onnistuu murtamaan muurin, ja yrittää jälleen hyökätä valoisalle pallonpuoliskolle kostaakseen Randorille. Randorin 16-vuotias hemmoteltu poika, prinssi Adam, harjoittelee parhaan ystävänsä ja kuninkaallisen vartioston kapteenin, Teelan, kanssa taisteluliikkeitä. Teelan isä ja Randorin neuvonantaja, Asemies, Adamin tapaamaan Pääkallolinnan Velhotarta, joka kertoo linnan kätkevän sisäänsä neuvoston jälkeen jättämää suurta voimaa. Velhottaren mukaan Adamin olisi ryhdyttävä He-Maniksi, jonka tehtävä olisi suojella sekä Pääkallolinnaa että Eterniaa pahuudelta. Aluksi, Adam kieltäytyy, mutta sitten Sekeltorin joukot murtavat Suuren Muurin, hyökkäävät valoisalle pallonpuoliskolle, ja sieppaavat Randorin.

Adam juuri muuntautunut He-Maniksi.

Adam, Asemies ja Teela lähtevät sieppaajien perään metsään, mutta joutuvat väijytykseen. Adam päättää palata takaisin Pääkallolinnaan lemmikkitiikerinsä Cringerin sekä hovitaikuri Orkon kanssa, Teelan uskoessa Adamin vain pakenevan. Pääkallolinnassa Adam hyväksyy kohtalonsa ja saa voimamiekan, jonka avulla hän muuttuu He-Maniksi. Saman miekan voimalla, hän muuttaa Cringerin vahvaksi ja rohkeaksi Taistelutiikeriksi, jonka selässä hän voi tarvittaessa ratsastaa. Adam palaa He-Manina taistelukentälle ja pelastaa isänsä Skeletorilta. Koko ensimmäisen tuotantokauden ajan, Universumin valtiaat saavat uusia jäseniä ja pysäyttävät useita Skeletorin suunnitelmia. Velhotar paljastuu Teelan äidiksi, jonka myötä paljastuu myös, että Teelasta olisi aikoinaan tarkoitus tulla Velhottaren seuraaja. Skeletor tulee tietoiseksi Pääkallonlinnan voimista, ja yrittää useita kertoja hyökätä sinne. Kauden lopussa, Skeletor antaa sotureidensa joutua Valtiaiden vangeiksi, huiputtaakseen Randorin julistamaan valtakunnan hätätilan päättyneeksi. Hän kerää uusiksi kätyreikseen joukon muita He-Manin vihollisia (mukaan lukien kreivi Marzon ja Evilseedin) väijyttämään Vartijat ja vangitsemaan heidät. Adamin ja Teelan yrittäessä pelastaa Valtiaat, Teela joutuu itsekin vangiksi ja Adam joutuu eroon voimamiekastaan. Lisäksi Skeletor käyttää Oinaskiveä murtaakseen Pääkallolinnan puolustuksen ja päihittääkseen Velhottaren, jolloin Adam joutuu puolustamaan linnaa yksin.

Toinen tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kräämemiehiin kuuluva Kobra Khan oli vapauttanut Skeletorin soturit, jotka liittyvät avuksi Pääkallolinnan valtausyritykseen. Käärmemiesten vihollinen, Zodak, pelastaa Velhottaren, ja Orko löytää ja palauttaa Adamille voimamiekan. Lisäksi Rämemies vapauttaa Universumin valtiaat, jotka saapuvat auttamaan He-Mania Skeletorin pysäyttämisessä. Vastapalveluksena vapautumisestaan ja kostaakseen Skeletorin petoksen, Evil-Lyn auttaa Kobra Khania ja kenraali Rattloria vapauttamaan Käärmevuoren alla sijaitsevasta tyhjiöstä muut käärmemiehet sekä näiden hallitsijan, kuningas Hissin. Kauden aikana, Adam kuulee myös tarinan esi-isästään ja Pääkallolinnan alkuperäisestä hallitsijasta, kuningas Harmaakallosta, joka uhrasi itsensä karkottaakseen ilkeän sotavaltias Hordakin Eterniasta. Hordak, joka oli myös Käärmemiesten vihollinen ja vastuussa Keldorin tulemisesta Skeletoriksi, yrittää kahdesti jopa päästä takaisin Eterniaan. Mutta ensimmäisellä kerralla Skeletor pettää Hordakin, ja toisella kerralla He-Man estää Evil-Lyniä ja kreivi Marzoa vapauttamasta Hordakia. Kauden lopussa, Käärmevuori paljastuu käärmemiesten jumalana palvoman kolmipäisen jättiläiskäärmeen, Serposin, kivettyneeksi muodoksi.

Jaksoluettelo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
1. tuotantokausi 2. tuotantokausi
1. Alku, Osa 1 27. The Last Stand
2. Alku, Osa 2 28. To Walk With Dragons
3. Alku, Osa 3 29. Out of the Past
4. Adamin Rohkeus 30. Käärmemiesten nousu, Osa 1
5. Ilmasota 31. Käärmemiesten nousu, Osa 2
6. Hirviö Syvyyksistä 32. The Price of Deceit
7. Oppitunnit 33. Of Machines and Men
8. Seireenin Laulu 34. Second Skin
9. Verisiteet 35. The Power of Grayskull
10. Lohikäärmeen Jälkeläiset 36. Pahuuden verkko
11. Keikaukset 37. Rattle of the Snake
12. Mekaneckin Murhe 38. Historia
13. Varjopetojen Yö 39. Awaken the Serpent
14. Maanalainen Taistelu
15. Hirviö Sisälläni
16. Anwat Garin Salaisuus
17. Roboton Pelinavaus
18. Luottamus
19. Orkon Puutarha
20. Buzz-Offin Ylpeys
21. Käärmeluola
22. Saari
23. Voiton tuoksu
24. Erottaminen
25. Pahan Neuvosto, Osa 1
26. Pahan Neuvosto, Osa 2

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Cam Clarke  prinssi Adam / He-Man, kuningas Harmaakallo  
 Brian Dobson  Skeletor, Buzz-Off, Webstor, kuningas Hiss, Sssqueeze, kuningas Ceratus  
 Garry Chalk  Duncan / Asemies, Whiplash  
 Lisa Ann Beley  Teela  
 Kathleen Barr  Evil-Lyn  
 Scott McNeil  Stratos, Oinasmies, Petomies, Rapumies, Mer-Man, Kobra Khan  
 Paul Dobson  Tri-Klops, Monikasvo, Rautaleuka, Snake Face, päällikkö Carnivus  
 Richard Newman  kenraali Rattlor, Azdar, lordi Dactys, Kasvoton  
 Gabe Khouth  Orko, Mekaneck  
 Michael Donovan  kuningas Randor, kreivi Marzo, Roboto, Hordak, Tung Lashor  
 Nicole Oliver  Velhotar, kuningatar Marlena  
 Christopher Judge  Zodak  
 Brian Drummond  Tuvar, Stinkor, Belzar  
 Mark Acheson  Chadaz  

Suomenkieliset äänet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan suomenkielisestä jälkiäänityksestä vastasi Oy PVP Voice Ab.

 Arto Nieminen  He-Man, Petomies  
 Vesa Hämes  Skeletor, Roboto, Odiphus/Stinkor, kenraali Rattlor, Baddhra (jakso 24), Azdar, otsikot, päällikkö Carnivus, Vanhin 1  
 Samuel Harjanne  prinssi Adam, Orko  
 Peter Pihlström  Duncan / Asemies, Rapumies, Kobra Khan, Webstor, Tuvar (jakso 15)  
 Jenni Laakso  Teela, kuningatar Marlena  
 Anne Hedman  Evil-Lyn (jaksot 1–6)  
 Elise Langenoja  Evil-Lyn (jaksot 7–39), sivuäänet  
 Kustaa Kantelinen  Stratos, Oinasmies, Zodak, kuningas Ceratus, Hordak, sivuäänet  
 Pauli Virta  Mekaneck, Tri-Klops, kuningas Randor, kreivi Marzo, Sy-Klone, Rämemies, Tuvar (jakso 24), Baddhra (jakso 15), Chadaz, sivuäänet  
 Raine Heiskanen  Monikasvo, Buzz-Off, Rautaleuka, Whiplash, Mer-Man, kuningas Hiss, Kasvoton, Stingrad, lordi Dactys, Evilseed, Dekker, Vormus, sivuäänet  
 Hanna Savikko  Velhotar  
 Jukka Issakainen[1]  kapteeni Miro  
 • Annie[2]
  • 2005: Erinomaisia taustapiirroksia animaatiosarjassa, (Adam Van Wyk).
  • 2004: Erinomaisia taustapiirroksia animaatiosarjassa, (Tim Divar).
 • Golden Reel[2]
  • 2004: Paras äänieditointi animaatiosarjassa.
  • 2003: Paras äänieditointi animaatiosarjassa.

Sarjasta julkaistiin kaksi videopeliä vuosina 2002 ja 2005.

 1. http://web.archive.org/web/20040315183201/http://koti.mbnet.fi/motu_fin/extrat/dubbaaminen.html
 2. a b c imdb finnish.imdb.com. Viitattu 22.9.2008. (englanniksi)
 3. MobyGames mobygames.com. Viitattu 22.9.2008. (englanniksi)
 4. MobyGames mobygames.com. Viitattu 22.9.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 1. Matt Donnelly: ‘Masters of the Universe’ Movie Dead at Netflix After at Least $30 Million in Development; Mattel Shopping for New Buyer variety.com. 18.7.2023. (englanniksi)