Masters of the Universe

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee leluja. Hawkwindin vuoden 1977 kokoelmasta sekä leluihin perustuvasta vuoden 1987 elokuvasta on omat artikkelinsa.
Masters of the Universe

1980-luvun alkuperäisen lelusarjan logo.
1980-luvun alkuperäisen lelusarjan logo.

Ensiesiintyminen 1982
Luojat Mattel

Masters of the Universe (lyh. MOTU, tunnettu myös nimellä He-Man päähahmon mukaan) on yhdysvaltalaisen leluja valmistavan Mattel-yhtiön alun perin vuonna 1982 lanseeraama lelusarja. Alkuperäisen lelusarjan pohjalta on tuotettu muun muassa lukuisia sarjakuvajulkaisuja, kirjoja,[1] lauta- ja videopelejä,[2] neljä animaatiosarjaa sekä elokuva.[3] Masters of the Universen tapahtumien keskipisteessä ovat päähahmo He-Man ja tämän vastustaja Skeletor, joiden välillä käydään keskinäistä taistelua hyvän ja pahan välillä.

Mattel valmisti alkuperäisen Masters of the Universen leluja vuosina 1982-1988.[4] Yhtiö palkkasi muun muassa käsikirjoittaja Donald F. Glutin ja piirtäjä Earl Noremin luomaan lelusarjan hahmojen ympärille ensimmäiset tarinat ja hahmot sekä tapahtumapaikaksi Eternian planeetan kohteineen.[5] Filmation-yhtiö aloitti vuonna 1983 lelusarjan rinnalle luodun animaatiosarjan He-Man and the Masters of the Universe,[6] jonka myötä lelusarjasta tuli yksi 1980-luvun keskeisimmistä ilmiöistä.[6] Lelusarjan myynti ja suosio laskivat vuosikymmenen puolivälin jälkeen.[3] Mattel toivoi vuonna 1987 ensi-iltansa saaneen Masters of the Universe -elokuvan palauttavan myös lelusarjan suosion, mutta se sai kielteisen vastaanoton eikä menestynyt taloudellisesti.

Vuonna 1989 Mattel palautti Masters of the Universen markkinoille uuden lelu- ja animaatiosarjan turvin.[7][8] Uusi lelusarja sai kuitenkin laimean vastaanoton, eikä se saavuttanut edeltäjänsä kaltaista menestystä, jota Mattel oli tavoitellut.[7] 2000-luvun alussa Mattel toi markkinoille alkuperäisiä leluja mukailleen lelusarjan,[9] joka ei lupaavasta alustaan huolimatta saavuttanut kaivattua menestystä. Sittemmin Masters of the Universe on tehnyt paluun lelumarkkinoille, kun 1980-luvun lelusarjan mukaisia figuureja on alettu valmistaa uudelleen keräilijöiden ja uusien fanien iloksi.[10]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mattel toi Masters of the Universen ensimmäisen lelusarjan markkinoille vuoden 1981 lopulla ja ensimmäinen, Filmationin tuottama animaatiosarja He-Man and the Masters of the Universe sai ensiesityksensä Yhdysvalloissa vuonna 1983. Sarjaa tuotettiin kahden vuoden aikana yhteensä 130 jaksoa, minkä jälkeen seurasi spin-off-sarja She-Ra: Princess of Power He-Manin kaksoissisaren She-Ran seikkailuista.

Vuonna 1987 ensi-iltansa saaneessa Masters of the Universe -elokuvassa He-Mania näytteli Dolph Lundgren ja Skeletoria Frank Langella. Mattel toivoi elokuvan lisäävän lelujen laskuun kääntyneitä myyntilukemia, mutta sitä vastoin elokuva ei juurikaan tuonut leluille tai sarjakuvajulkaisuille lisää näkyvyyttä. Elokuvalle käsikirjoitettiin myös jatko-osa mutta tuotantoyhtiö Cannon Films oli taloudellisissa ongelmissa eikä voinut maksaa Mattelille tarvittavia maksuja hahmojen käyttämisestä uudessa elokuvassa.

Suomessa Satellite-sarjakuvakustantamo julkaisi 1980-luvun lopulla myös suomen kielelle käännettyä Masters of the Universe -sarjakuvalehteä.

1990-luvun alussa tuotettiin uusi, 65 jakson mittainen animaatiosarja The New Adventures of He-Man, joka siirsi He-Manin ja Skeletorin futuristiseen ympäristöön ja uuteen maailmaan nimeltä Primus. Sekä animaatiosarja että sen pohjalta tuotettu uusi lelusarja epäonnistuivat taloudellisissa tavoitteissaan uusia He-Man and the Masters of the Universen menestys. Myös 2000-luvun samanniminen animaatiosarja He-Man and the Masters of the Universe jäi vajaan kahden vuoden ja 39 jakson mittaiseksi.

Keskeisimmät henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Prinssi Adam eli He-Man. Prinssi Adam kuningas Randorin sekä kuningatar Marlenan ainoa lapsi ja kruununperijä. Eterniassa sijaitsevan Pääkallolinnan vartija Velhotar antaa prinssi Adamille kyvyn muuttua maailmankaikkeuden vahvimmaksi mieheksi, jotta hän voi suojella Pääkallolinnaa Skeletorin johtamilta Pahuuden sotureilta. Prinssi Adam omistaa pelokkaan lemmikkitiikerin nimeltä Cringer, joka Adamin muuttuessa He-Manin muotoon saa myös kyvyn vaihtaa muotonsa rohkeaksi ja haarniskoiduksi taistelutiikeriksi.
 • Duncan eli Aseenkantaja on Eternian kuningasperheen läheinen tuttava ja yksi Eternian armeijan tärkeimmistä johtajista. Hän rakentaa He-Manin ja Eternian sotilaiden käyttöön erilaisia apuvälineitä ja aseita. Hän on Velhottaren ohella yksi harvoja henkilöitä, joka tietää prinssi Adamin olevan He-Man. Duncan on myös kasvattanut prinssi Adamin parhaimman ystävän Teelan.
 • Teela on Duncanin adoptiotytär ja prinssi Adamin paras ystävä. Hän on Eternian kuninkaallisen palatsin vartijoiden kapteeni ja vastuussa prinssi Adamin taistelukoulutuksesta, mutta ei tiedä Adamin olevan He-Man ja pitää Adamia toisinaan laiskanpuoleisena pelkurina joka ei piittaa harjoittelusta. Teela sortuu usein uhkarohkeisiin ratkaisuihin ja joutuu tämän vuoksi ajoittain vaaraan koska haluaa todistaa kyvykkyytensä Duncanille.
 • Velhotar on Teelan biologinen äiti ja yksi Pääkallolinnan suojelijoista. Hän hallitsee lukuisia magiikan lajeja ja kykenee myös muuttumaan kotkan muotoon.
 • Skeletor on Eternian sisarplaneetta Infinitalta saapunut humanoidi ja He-Manin ja Eternian puolustajien päävastustaja. Hän on Pahuuden soturien johtaja ja Käärmevuoren hallitsija ja tavoittelee alati sekä Pääkallolinnan että Eternian valtaamista.

Muita sarjassa esiintyneitä hahmoja olivat muun muassa Skeletorin johtamiin Pahuuden sotureihin lukeutuneet Evil-Lyn, Stinkor, Petomies, Mer-Man, Webstor, Jitsu, Whiplash ja Tri-Klops. Muihin He-Manin vastustajiin Pahuuden sotureiden ohella lukeutuivat myös kuningas Hissin johtamat Käärmemiehet ja Hordakin johtamat Kauhujoukot. He-Manin ja eternialaisten liittolaisia olivat esimerkiksi Stratos, Ram Man, Man-E-Faces, Wind Raider, Buzz-Off, Orko ja Mekaneck.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Publishing he-man.org. he-man.org -fanisivusto. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)
 2. Games he-man.org. he-man.org -fanisivusto. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)
 3. a b Masters of the Universe - The Movie - 1987 he-man.org. he-man.org -fanisivusto. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)
 4. Masters of the Universe - The Original Series he-man.org. he-man.org -fanisivusto. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)
 5. Jozwiak, Matt: DONALD F. GLUT Masters of the Universe Interview donaldfglut.com. 14-16.12.2001. Donald F. Glutin verkkosivusto. Viitattu 8.10.2008. (englanniksi)
 6. a b He-Man and the Masters of the Universe - 1983-85 Series Info he-man.org. he-man.org -fanisivusto. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)
 7. a b He-Man he-man.org. he-man.org -fanisivusto. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)
 8. The New Adventures of He-Man 1990-91 he-man.org. he-man.org -fanisivusto. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)
 9. Masters of the Universe - Modern Series he-man.org. he-man.org -fanisivusto. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)
 10. Toys he-man.org. he-man.org -fanisivusto. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)