Masters of the Universe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Masters of the Universe on yhdysvaltalaisen leluja valmistavan Mattel-yhtiön alun perin vuonna 1981 lanseeraama lelusarja.

Masters of the Universen pohjalta on tuotettu lukuisia toimintafiguureja, neljä animaatiosarjaa, lukuisia sarjakuvajulkaisuja ja vuonna 1987 valmistunut samanniminen elokuva. Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle planeetalle nimeltä Eternia, jossa sarjan päähenkilö He-Manin ja tämän vastustaja Skeletorin välillä käydään keskenäistä taistelua hyvän ja pahan välillä. Donald F. Glut loi lelusarjalle ensimmäiset tarinat ja hahmot, sekä Eternian ja siihen liittyvät kohteet.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mattel toi Masters of the Universen ensimmäisen lelusarjan markkinoille vuoden 1981 lopulla ja ensimmäinen, Filmationin tuottama animaatiosarja He-Man and the Masters of the Universe sai ensiesityksensä Yhdysvalloissa vuonna 1983. Sarjaa tuotettiin kahden vuoden aikana yhteensä 130 jaksoa jonka jälkeen sitä seurasi spin-off-sarja She-Ra: Princess of Power jossa seurattiin He-Manin kaksoissisar She-Ran seikkailuja.

Vuonna 1987 ensi-iltansa saaneessa Masters of the Universe-elokuvassa He-Mania näytteli Dolph Lundgren ja Skeletoria Frank Langella. Mattel toivoi elokuvan lisäävän lelujen laskuun kääntyneitä myyntilukemia, mutta sitä vastoin elokuva ei juurikaan tuonut leluille tai sarjakuvajulkaisuille lisää näkyvyyttä. Elokuvalle käsikirjoitettiin myös jatko-osa mutta tuotantoyhtiö Cannon Films oli taloudellisissa ongelmissa eikä voinut maksaa Mattelille tarvittavia maksuja hahmojen käyttämisestä uudessa elokuvassa.

Suomessa Satellite-sarjakuvakustantamo julkaisi 1980-luvun lopulla myös suomen kielelle käännettyä Masters of the Universe-sarjakuvalehteä.

1990-luvun alussa tuotettiin uusi, 65 jakson mittainen animaatiosarja The New Adventures of He-Man joka siirsi He-Manin ja Skeletorin futuristiseen ympäristöön ja uuteen maailmaan nimeltä Primus. Sekä animaatiosarja että sen pohjalta tuotettu uusi lelusarja epäonnistuivat taloudellisissa tavoitteissaan uusia He-Man and the Masters of the Universen menestys. Myös 2000-luvun samanniminen animaatiosarja He-Man and the Masters of the Universe jäi vajaan kahden vuoden ja 39 jakson mittaiseksi.

Keskeisimmät henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Prinssi Adam eli He-Man. Prinssi Adam kuningas Randorin sekä kuningatar Marlenan ainoa lapsi ja kruununperijä. Eterniassa sijaitsevan Pääkallolinnan vartija Velhotar antaa prinssi Adamille kyvyn muuttua maailmankaikkeuden vahvimmaksi mieheksi, jotta hän voi suojella Pääkallolinnaa Skeletorin johtamilta Pahuuden sotureilta. Prinssi Adam omistaa pelokkaan lemmikkitiikerin nimeltä Cringer, joka Adamin muuttuessa He-Manin muotoon saa myös kyvyn vaihtaa muotonsa rohkeaksi ja haarniskoiduksi taistelutiikeriksi.
  • Duncan eli Aseenkantaja on Eternian kuningasperheen läheinen tuttava ja yksi Eternian armeijan tärkeimmistä johtajista. Hän rakentaa He-Manin ja Eternian sotilaiden käyttöön erilaisia apuvälineitä ja aseita. Hän on Velhottaren ohella yksi harvoja henkilöitä, joka tietää prinssi Adamin olevan He-Man. Duncan on myös kasvattanut prinssi Adamin parhaimman ystävän Teelan.
  • Teela on Duncanin adoptiotytär ja prinssi Adamin paras ystävä. Hän on Eternian kuninkaallisen palatsin vartijoiden kapteeni ja vastuussa prinssi Adamin taistelukoulutuksesta, mutta ei tiedä Adamin olevan He-Man ja pitää Adamia toisinaan laiskanpuoleisena pelkurina joka ei piittaa harjoittelusta. Teela sortuu usein uhkarohkeisiin ratkaisuihin ja joutuu tämän vuoksi ajoittain vaaraan koska haluaa todistaa kyvykkyytensä Duncanille.
  • Velhotar on Teelan biologinen äiti ja yksi Pääkallolinnan suojelijoista. Hän hallitsee lukuisia magiikan lajeja ja kykenee myös muuttumaan kotkan muotoon.
  • Skeletor on Eternian sisarplaneetta Infinitalta saapunut humanoidi ja He-Manin ja Eternian puolustajien päävastustaja. Hän on Pahuuden soturien johtaja ja Käärmevuoren hallitsija ja tavoittelee alati sekä Pääkallolinnan että Eternian valtaamista.

Muita sarjassa esiintyneitä hahmoja olivat muun muassa Skeletorin johtamiin Pahuuden sotureihin lukeutuneet Evil-Lyn, Stinkor, Petomies, Mer-Man, Webstor, Jitsu, Whiplash ja Tri-Klops. Muihin He-Manin vastustajiin Pahuuden sotureiden ohella lukeutuivat myös kuningas Hissin johtamat Käärmemiehet ja Hordakin johtamat Kauhujoukot. He-Manin ja eternialaisten liittolaisia olivat esimerkiksi Stratos, Ram Man, Man-E-Faces, Wind Raider, Buzz-Off, Orko ja Mekaneck.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matt Jozwiak: DONALD F. GLUT Masters of the Universe Interview 14.-16.12.2001. Viitattu 8.10.2008. (englanniksi)