Vartija (Teräsmies-sarjakuvat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vartija (eng. Guardian) oikealta nimeltään James Jacob "Jim" Harper on DC Comicsin supersankari, jonka kirjailija/taiteilija Joe Simon ja taiteilija Jack Kirby esittelivät huhtikuussa 1942 Star-Spangled Comics #7 lehdessä. Vartija muistuttaa aikaisempaa Kirbyn ja Simonin hahmoa Kapteeni Amerikkaa, koska hänellä ei ollut yli-inhimillisiä voimia ja hänellä oli mukanaan tuhoutumaton kilpi. Hahmo on tullut tunnetuksi Teräsmiehen liittolaisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jim Harper on poliisi Metropolisin Itsemurhaslummissa, joka ryhtyy vigilantiksi ottaakseen kiinni roistoja, joita laki ei voi tuomita. Hän kuvailee itseään Vartijaksi, joka suojelee yhteiskuntaa rikollisilta. Entinen nyrkkeilijä Joe Morgan (sama mies, joka koulutti kaksi muuta mysteerimiestä, Villikissan ja ensimmäisen Atomin) koulutti hänet taistelukuntoon. Hänellä ei ole yli-inhimillisiä voimia, mutta hänellä on luodinkestävä kilpi.

Häntä auttaa joukko poikia, jotka tunnetaan nimellä Newsboy Legion, joille hän on kirjaimellisesti holhooja, joka on vapaaehtoisesti ottanut heidät mukaan sen sijaan, että olisi antanut heidän joutua vankilaan; hän tekee niin sillä perusteella, että he ovat pohjimmiltaan hyviä lapsia, jotka tarvitsivat vain mahdollisuuden. Legioona kasvaa Cadmus-projektin johtajiksi, mikä myöhemmin pelastaa Harperin hengen siirtämällä hänen mielensä hänen vanhasta, kuolevasta ruumiistaan ​​nuorempaan omaan klooniin.

Myöhemmin paljastettiin, että Jim Harper on Roy Harperin isosetä, josta tulee Vihreän Nuolen apulainen nimellä "Speedy". Muita sukulaisia ​​ovat hänen veljentytär Roberta "Famous Bobby" Harper, joka on hetken toisen Newsboy Legionin jäsen, ja Jamie Harper, hänen tyttärentytär, joka työskentelee Gotham Cityn poliisilaitoksella. Hän työskentelee Robinin henkilökohtaisena yhteyshenkilönä GCPD:ssä, samalla tavalla kuin komisario James Gordon Batmanille. Autettuaan Robinia ja Jason Bardia paljastamaan kaksi likaista poliisia GCPD:ssä, Jamie Harper ylennetään etsiväasiantuntijaksi ja hänet siirretään Metropolis Science Policen palvelukseen.

Superman's Pal Jimmy Olsen #135 (tammikuu 1971) Jack Kirby esittelee uudelleen nyt aikuisen Newsboy Legionin pojat sivuhahmoina, jotka liittyvät DNA-projektiin (myöhemmin Project Cadmus), genetiikan tutkimuslaboratorioon. Yksi projektin kokeiluista on edesmenneen Jim Harperin klooni, joka ottaa edeltäjänsä roolin ja josta tulee projektin turvallisuuspäällikkö kultaisena Vartijana. Kriisin jälkeinen hahmo tunnetaan yksinkertaisesti Guardianina.

Harper pysyy Cadmuksen turvallisuuspäällikkönä entisten Newsboysin lähtemisen jälkeenkin. Lopulta hänetkin tapetaan, vaikka toinen klooni luodaan ja vanhenee nopeasti aikuisuuteen säilyttäen kaikki edeltäjänsä muistot. Tämä Vartija katoaa muun Cadmuksen kanssa kiistan jälkeen Amanda Wallerin ja presidentti Lex Luthorin kanssa, eikä hänen olinpaikkaansa tiedetä.

Infinite Crisis -tapahtuman jälkeen Guardianin kloonin taustatarina tutkittiin uudelleen. Kuten Dubbilex selittää Jimmy Olsenille, Jim Harperia ei tapettu virkatehtävissä, vaan Cadmuksen ensimmäinen turvapäällikkö Jonathan Drew ampui hänet havaitessaan, että klooni oli jo luotu.

On myös paljastunut, että alkuperäinen Guardian-klooni oli lähtenyt Cadmuksesta varhain ja asui nyt Warpathin kaupungissa Meksikon rajalla, missä hän avusti sheriffi Greg Saundersia eli Vigilantea. Vartijan myöhemmät esiintymiset olivat olleet uusia klooneja, joista jokainen kuoli vuoden sisällä.

Alkuperäinen Guardian-klooni on päättänyt muuttaa Metropolisin Gwenin, adoptoidun tyttärensä (itse asiassa pelastamansa teini-ikäisen naiskloonin) kanssa New Kryptonin tarinan aikana.

Tiedepoliisiryhmän johtajat DuBarry ja Daniels sekä useat vanginvartijat kuolevat New Kryptonin tapahtumien aikana, kun komentaja Gorin johtama kandorialaisryhmä hyökkää Strykerin saarelle ja vaatii Parasiitin säilöönottoa. Science Police Controlin johtaja "Rachel" antaa Vartijan toimia yhdyshenkilönä Metropolin poliisilaitoksen ja supersankariliiton välillä tuodakseen oikeutta kaatuneille tiedepoliiseille ja vanginvartijoille. Kandorilaisten poistuttua maapallolta Vartija nimitetään tiedepoliisin kenttäkomentajaksi DuBarryn ja Danielsin tilalle, mikä johtuu osittain hänen kloonatuista muistoistaan ​​Jim Harperista poliisina ja Guardianista supersankarina. Teräsmies pyytää häntä auttamaan Mon-Eliä tarjoamalla hänelle työtä Science Policessa ja ohjaamaan häntä sankariksi tulemisessa.

Detective Comicsin numerot, jotka julkaistiin One Year Later -tapahtuman aikana, paljastavat, että Harperilla on veljentytär Jamie , joka oli entinen Gotham Cityn poliisilaitoksen etsivä ja Robin III:n kumppani.

Vartija matkustaa myöhemmin JLA:n Vartiotorniin varoittamaan Oikeuden Puolustajia löydettyään teleportaatiolaitteen Metropolisista. Vartiotornissa ollessaan sankareita vastaan ​​hyökkää Prometheus, joka sokaisee Vartijan. Hyökkäyksen jälkeen Kimiyo Hoshi (kolmas Tohtori Valo) värvää Vartijan ja Mon-Elin liittymään Justice Leagueen. Ensimmäisellä ja ainoalla tehtävässään joukkueen kanssa Vartija auttaa taistelemaan Tohtori Impossiblen roistoja vastaan. Vain kolmen numeron jälkeen Guardian poistettiin kirjasta, koska kirjailija James Robinson halusi työskennellä pienemmän ryhmän kanssa.

War of the Supermenin tapahtumien jälkeen Harper luopuu Vartijan roolistaan ​​ja vie Jamien (joka on raskaana odottaen Mon-Elin lasta) tuntemattomaan määränpäähän.

Myöhemmin Teen Titans #44:ssä (marraskuu 1976) aiemmin pukeutumaton Teinititaanien jäsen Mal Duncan ottaa Vartijan nimen, pukeutuen alkuperäisen asuun ja eksoskeletoniin, jolla on voimaa lisääviä kykyjä. Kaksi suojelijaa tapaavat vihdoin Superman-perheessä 191-193 (78. syyskuuta - 79. helmikuuta), kun Mal auttaa pelastamaan Harper-kloonin Adamilta, pahalta kloonilta, joka on luotu käyttämällä sekä Harperin että Dubbilexin geneettistä materiaalia, jotka ovat ottaneet DNA:n hallintaansa. Projekti.

The Crisis on Infinite Earths poistaa Duncanin uran Guardianina, vaikka hän esiintyykin hetken Guardian-asussaan itse kriisin aikana.

Vuonna 2005 Grant Morrisonin Seven Soldiers -megasarja esitteli uuden alkuperäiseen Guardianiin perustuvan hahmon, Jake Jordanin Manhattan Guardianin.

Alkuperäisellä Vartijalla on poikkeukselliset taistelu- ja taktiset taidot. Hän oli koulutettu moniin taistelumuotoihin, ja hän oli erinomainen voimistelussa, nopeassa ajattelussa jaloillaan ja päättelyssä. Hänen ainoat aseensa ovat kultainen kypärä ja kilpi. Vartija käytti usein räätälöityä moottoripyörää, joka oli varustettu autopilotilla ja videokameroilla, jotka kuvaavat eri näkökulmista ja tallensivat videolevylle.

Harper-kloonilla on parannettua voimaa ja refleksejä sekä nopeutettu paranemistekijä. Harper-kloonin tarkkaa voimatasoa ei tunneta, mutta se on osoittanut kykynsä satuttaa Superboyta (jonka hän harjoitteli käsitaistelussa) ja kryptonlaisia ​​Kandorista. Cadmuksen agenttina Jim Harperilla on myös pääsy ihmeelliseen Whiz Wagoniin. The Hairies (huippukehittynyt teknovelhojen heimo, alun perin Cadmuksesta lähteneen Donovanin geneettinen luomus) rakensivat Whiz Wagonin selviytymään kaikista tilanteista. Se voi mukautua kaikkiin maastoihin, lentää ja jopa mennä veden alle. Vaunua voidaan kauko-ohjata tai esiohjelmoida, ja se on varustettu sarjalla tehokkaita aseita ja erilaisia ​​vempaimia.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • James Harperin versio Vartijasta esiintyi Supergirl televisiosarjan jaksossa "Manhunter", jossa häntä esitti Eddie McClintock. Tämä versio on eversti Yhdysvaltain merijalkaväessä. Myöhemmin Winn Schottin avulla James Olsenista (esittäjänä Mehcad Brooks) tuli supersankari nimeltä Guardian. Myöhemmin sarjan kuudennella kaudella James Olsenin sisaresta Kelly Olsenista (esittäjänä Azie Tesfai) tulee uusi Guardian.
  • Vartijaan perustuva hahmo nimeltä eversti Nathan Hardy esiintyy Man of Steelissa, jota esittää Christopher Meloni. Hän on Yhdysvaltain ilmavoimien jäsen, joka kulkee kutsutunnuksella "Guardian".