Tohtori Valo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tohtori Valo (engl. Doctor Light) on nimitys kolmelle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle hahmolle. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran All-American Comics #82 numerossa helmikuussa 1947 ja hänet loi Stan Aschmeier. Hahmon toinen versio esiintyi Justice League of America #12 tarinassa kesäkuussa 1962 ja hänet loivat Gardner Fox ja Mike Sekowsky. Hahmon naispuolinen versio esiintyi Crisis on Infinite Earths #4 tarinassa heinäkuussa 1985 ja hänet loivat Marv Wolfman ja George Pérez. Kaksi edellämainittua hahmoa ovat toimineet superrikollisena, kun taas kolmas hahmo on toiminut supersankarina ja Oikeuden Puolustajien liittolaisena.

Ensimmäinen Golden Agen sarjakuvissa esiintynyt nimetön mies, joka käytti nimeä Tohtori Valo, toimi Ivy League -yliopiston tiedekunnan virassa, kunnes hänet erotettiin vaarallisten kokeiden suorittamisesta yliopiston alueella. Tämän seurauksena entisestä tiedekunnan jäsenestä tuli Tohtori Valo, jossa hän käytti valoon perustuvaa teknologiaa ja kääntyi rikolliseen elämään. Kello 3.00 New Yorkin kaupungissa hän loi tarpeeksi valoa, jotta tuntuisi siltä, ​​että on keskellä päivää, minkä vuoksi yövuorossa työskentelevät poliisit ja vartijat tuijottivat tätä ilmiötä. Tämä toimi häiriötekijänä, jotta Tohtori Valo saattoi ryöstää tehtaalla olevan panssaroidun holvin viikoittaisen palkan. Tohtori Valon rikosharrastuksen huomasi Doctor Mid-Nite, joka jäljitti hänet ja taisteli häntä vastaan. Tohtori Valo sai yliotteen taistelussa, mikä johti siihen, että Doctor Mid-Nite sai vääntyneen nilkan, kun taas Tohtori Valo pääsi karkuun. Seuraavan kerran kun Doctor Mid-Nite kohtasi Tohtori Valon, hän toi Blackout Bombs pommit mukanaan. Tohtori Valo oli epäedullisessa asemassa, kun Doctor Mid-Nite voitti hänet ja poliisi pidätti hänet. Kuukausia myöhemmin Tohtori Valo nousi uudelleen esiin ja loi jäljennöksen Colosseumista ja piti sitä muinaisen sivilisaation jäännöksenä ja käytti sitä rintamana väärennettyjen jäänteiden myymiseen. Doctor Mid-Nite keksi juonen ja voitti Tohtori Valon ja luovutti hänet viranomaisille. Tohtori Valo käytti valopohjaisia ​​laitteitaan saadakseen kasvit kasvamaan valtavan kokoisiksi, missä hän käytti niitä elävinä aseina. Jokainen, joka joutui kosketuksiin näiden kasvien kanssa, kehitti murhaavia aikeita ja hallitsematonta raivoa. Doctor Mid-Nite lopetti Tohtori Valon juonen.

Toinen Tohtori Valo oli rikollisfyysikko Arthur Light, joka oli varastanut S.T.A.R. Labsin tiedemiehen Jacob Finlayn kehittämän puvun, joka kykeni ohjaamaan valoa ja luomaan voimakenttiä. Arthur oli tappanut Finlayn vahingossa ja ottanut tämän käyttämän puvun itselleen ottaen itselleen nimen Tohtori Valo. Hän voi ohjata valoa useisiin eri tarkoituksiin. Hän voi taivuttaa ympärillään olevan valon muuttumaan näkymättömäksi, tuottaa energiaräjähdyksiä, luoda voimakenttiä ja lentää. Tohtori Valo voi luoda täydellisen pimeyden alueita hylkimällä fotoneja henkisesti. Hän taisteli Oikeuden Puolustajia vastaan ja vangitsi heidät valonsäteiden avulla lähettäen Liigan jäsenet eri planeetoille heidän heikkouksiensa perusteella. Teräsmies onnistui kuitenkin pakenemaan esittämällä Batmania ja kykeni pelastamaan muut Liigan jäsenet. Tohtori Valo huijaa Liigaa kolmella kopiolla itsestään, jotka ilmeisesti ryöstävät valoon liittyviä esineitä, vaikka he itse asiassa asettavat laitteita ympäri maailmaa. Vihreä Lyhty tajuaa tämän tempun ja teeskentelee kuolemaansa jäljittääkseen Tohtori Valon, pysäyttäen hänet vihdoin ennen kuin hän vetää vipua, joka olisi laukaistanut valoimpulssit, jotka antaisivat hänen vallata maailman. Hopea- ja pronssikauden ajan Tohtori Valo on pieni mutta sitkeä vihollinen useille sankareille. Hän taistelee Oikeuden Puolustajien entisiä apulaisia, Teinititaaneja vastaan. Hänestä tuli myöhemmin Suicide Squadin jäsen. Final Crisis: Revelations #1 tarinassa Aave tappoi Tohtori Valon polttamalla tämän kuoliaaksi kynttilän tavoin.

Vuonna 2011 "The New 52" käynnisti DC-universumin uudelleen. Tässä versiossa Arthur Light on tiedemies, joka työskentelee A.R.G.U.S.ille ja Justice League of Americalle. Kun hän tutkii Super Villains Secret Societyn käyttämää kommunikaattoria, hän saa "ilkeän puhelun" ja joutuu valon räjähdyksen alle jättäen hänen ruumiinsa hehkumaan lattialle. Tämän jälkeen Amanda Waller huomaa hänet muuttuneena. "Trinity War" -tarinan aikana Tohtori Valo on vastahakoinen uuden Justice League of American -jäsen ja ilmaisee inhoa ​​siitä, että hänet pakotetaan vahingoittamaan Ronnie Raymondia ja Jason Ruschia (Firestormia). Ensimmäisen tehtävänsä aikana joukkueen kanssa Teräsmies näennäisesti tappaa hänet. Myöhemmin paljastetaan, että Atomica, joka on vaihtoehtoisesta Earth-3-universumista, on vastuussa Tohtori Valon kuolemasta. Tohtori Valo nousee myöhemmin uudelleen esiin tämän klassisella ulkonäöllään. Hän väittää, että hänen ihmiskehonsa on edelleen kuollut ja että hän on nyt vain olemassa elävän valoenergian rakenteena. On myös vihjattu, että hän oli konna ennen lyhyttä työskentelyään Justice Leaguen jäsenenä, mikä osoittaa, että hänen taustatarinansa on jossain määrin uudelleen käsitelty. Koska Arthur on erotettu vaimostaan ​​ja tyttäristään, hän on paennut Chetlantiin, jossa hänelle myönnetään turvapaikka vastineeksi palveluistaan. Keskusteltuaan Deathstroken kanssa Arthur pohtii mahdollisuutta palata rikolliseen elämään.

Kolmas naispuolinen Tohtori Valo oli Kimiyo Tazu Hoshi, loistava mutta liian innokas tiedemies ja lääkintätohtori, joka oli Japanin observatorion valvova tähtitieteilijä, joka valvoi tähtitieteilijöiden ryhmää, joka kartoitti luonnottomia vaikutuksia Crisis on Infinite Earths kriisin aikana. Myöhemmin Monitor-niminen olento lähetti Vegan tähdistöstä energiasäteen maata kohti, joka iskee tarkkailevaan Hoshiin jättäen jälkeensä massiivisen tuhon. Tämän seurauksena Hoshi sai itselleen kyvyn hallita fotoniikkaa ja Monitorin huomattua tapahtuneen hän määräsi Hoshin vartioimaan yhtä maapallon pelastamiseen tarvittavista värähtelyhaarasta. Hoshi otti tämän jälkeen itselleen nimen Tohtori Valo ja toimi yhteistyössä Oikeuden Puolustajien kanssa taistellen Anti-Monitoria vastaan. Kun Harbinger kutsuu hänet taistelemaan viimeiseen taisteluun, Tohtori Valo on valmis. Kun muut sankarit patoavat Anti-Monitoria, hän imee energiaa jättiläismäisestä tähdestä, jota tämä käyttää virtalähteenä. Hän aiheutti Anti-Monitorin ensimmäisen kukistumisen tuon taistelun aikana ja räjäyttää ammottavan reiän sen läpi.

Tohtori Valo on liittynyt Justice Leagueen muutaman kerran vuosien varrella, varsinkin Justice League Europen jäsenenä sen inkarnaation jälkipuoliskolla. Hän liittyi myös Doom Patrolin inkarnaatioon joksikin aikaa. Ollessaan Justice League Europessa hän uskoi, että hänen epäsosiaalinen asenteensa kriisin aikana johtui ruoasta, jota hän söi säännöllisesti, sen jälkeen kun Power Girlillä on diagnosoitu samanlainen sairaus. Kuitenkin hänen käytöksensä Kriisissä oli itse asiassa hänen aitoa käytöstään. Ollessaan Justice Leaguen jäsen, Tohtori Valo solmi merkittäviä ystävyyssuhteita Salaman (Wally West) ja Power Girlin kanssa. Nousevana aurinkona tunnetun Global Guardiansin jäsenen kanssa Hoshilla vallitsee pitkittynyt vihamielisyys. Hänen romanttiset pyrkimyksensä voittavat ja myöhemmin kaksikko solmi suhteen keskenään.

Kimiyo esiintyy DC Rebirth-tarinassa Heroes in Crisis ja on monien supersankareiden joukossa, joita haastatellaan Sanctuaryssa, terapeuttisessa laitoksessa, joka auttaa sankareita selviytymään pyrkimyksiensä emotionaalisista kustannuksista. Kimiyon paljastetaan olevan Arthur Lightin ex-vaimo, kuten Trinity War -jutussa aiemmin mainittiin, ja heidän kolmen lapsensa Tommyn, Emman ja Sakuran äiti.

Altistuminen Vega-tähden energialle antoi Hoshille -fotokineesin: kaikenlaisten valonlähteiden hallinnan ilman laitteita. Hän pystyy absorboimaan kaikenlaista valaistusta energiana, mikä antoi hänelle mahdollisuuden selviytyä Starbreakerin hyökkäyksestä, sekä absorboida auringon energiaa hyökätäkseen Anti-Monitoriin. Hän voi projisoida energiaa, jolloin hän voi ampua tuhoisia lasersäteitä ja muita tuhoavan energian räjähdyksiä, sokeuttaa vastustajansa sokaisevilla valon välähdyksellä (joka pystyy hajottamaan Shadow Thiefin varjorakenteita) ja luoda suojaavia esteitä. Hän voi kohdistaa fotonit "kovaksi valoksi" (fiktiivinen energiamuoto, joka toimii kuin kiinteä esine). Hän osaa taittaa valoaallot luodakseen holografisia kuvia. Hän voi muuttua valoksi, jolloin hänestä tulee näkymätön paljaalle silmälle. Hänen kykynsä antavat hänelle myös mahdollisuuden hajottaa säteilyä ja holografisia illuusioita, skannata ja "nähdä" sähkömagneettista spektriä, seurata ionisoituja molekyylejä ja muuntaa kehonsa lähes valoksi minimoidakseen painonsa ja välttääkseen painovoiman vetovoimaa. Hän voi aistia ympärillään olevan valon, jota hän kuvailee "kuudenneksi aistiksi", jonka avulla hän tietää, kun joku tulee huoneeseen. Hän voi ratsastaa valoaalloilla lentääkseen, saavuttaen valon nopeuden ja ohittamalla Earth-1:n Teräsmiehen nopeuden. Hän on käyttänyt voimiaan tuottaakseen auringonvaloa keltaisesta auringosta parantaakseen loukkaantuneita kryptonlaisia ​​ja daksamilaisia. Hänen kevyet kykynsä näyttävät lisänneen hänelle kestävyyttä, sillä hän on selvinnyt hyökkäyksistä, jotka ovat tyrmänneet Power Girlin ja muut kehittyneet meta-ihmiset. Hän voi myös teleportata itsensä maasta Vartiotorniin. Hänen ensisijainen heikkoutensa on, että hän tarvitsee valonlähteen voimiensa ruokkimiseen, ja absoluuttisen pimeyden alueelle sijoittaminen heikentää hänen kykyjään vakavasti; hän voi kuitenkin varastoida energiaa tällaisiin tilanteisiin. Hänen toinen heikkoutensa on se, että hän pelkää pimeää. Joskus, kun Kimiyo on ollut epäluonnollisen pimeyden ympäröimänä, hän on voinut käyttää logiikkaa voittaakseen pelkonsa ja voittaakseen päivän.

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Arthur Lightin versio Tohtori Valosta esiintyi Teen Titans -animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Rodger Bumpass. Tämä versio on Teinititaanien epäpätevä mutta pelottava vihollinen, jotka näkevät hänet kiusallisena ja kukistavat hänet helposti useimmissa hänen esiintymisissään. Hahmo esiintyi myös Teen Titans Go! -sarjassa.
 • Arthur Lightin versio Tohtori Valosta esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvissa Justice League: The New Frontier ja Superman vs. The Elite, joissa hänellä ei ollut puheroolia.
 • Kimiyo Hoshin versio Tohtori Valosta esiintyi Justice League Unlimited -sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Lauren Tom. Sarjassa hänet esitettiin yhtenä Oikeuden Puolustajien jäsenistä.
 • Kimiyo Hoshin versio Tohtori Valosta esiintyi Justice League Action sarjan jaksossa "Party Animal", jossa hänellä ei ollut puheroolia.
 • Kimiyo Hoshin versio Tohtori Valosta esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: Gods and Monsters, jossa häntä ääninäytteli Lauren Tom. Tämä versio oli jäsen Lex Luthorin "Project Fair Play -projektissa", aseohjelmassa, jonka tarkoituksena oli tuhota heidän universuminsa Oikeuden Puolustajat tarvittaessa, kunnes metallimiehet tappavat hänet ja muut mukana olevat tiedemiehet.
 • Kimiyo Hoshin versio Tohtori Valosta esiintyi animaatioelokuvassa DC Super Hero Girls: Hero of the Year, jossa hänellä ei ollut puheroolia. Hän esiintyi myös taustahahmona DC Super Hero Girls nettisarjassa yhtenä supersankareiden koulun oppilaista.
 • Tohtori Valoon pohjautuva hahmo esiintyi Teräsmieheni -televisiosarjan jaksossa "The Eyes Have It", jossa häntä esitti David Bowe. Tämä versio on tohtori Harry Leit, tiedemies, joka varasti ultraviolettivalonsäteen ja käytti sitä sokeuttaakseen Teräsmiehen.
 • Arthur Lightin versio Tohtori Valosta esiintyi Titans -televisiosarjassa, jossa häntä esitti Michael Mosley. Tämä versio on Kalifornian teknillisen korkeakoulun entinen fyysikko, joka sai voimansa epäonnistuneesta valomanipulaatiota sisältävästä kokeesta, hänestä tuli rikollinen ja taisteli Titaaneja vastaan ​​ennen kuin hänet vangittiin San Quentinin osavaltion vankilaan. Neljä vuotta myöhemmin Light pakenee vankilasta ja yhdistää voimansa Deathstroken kanssa voittaakseen Titaanit vain uskoakseen virheellisesti heidän suunnitelmansa menneen pieleen ja lähteä toteuttamaan sen itse, jolloin Deathstroke tappoi hänet.
 • Kaksi eri versiota Kimiyo Hoshin Tohtori Valosta esiintyivät The Flash televisiosarjassa. Ensimmäinen hahmo esiintyi sarjan toisella kaudella, jossa häntä esitti Malese Jow. Tämä versio on Linda Parkin Earth-2-doppelgänger ja Zoomille työskentelevä metaihmisrikollinen. Toinen hahmo esiintyi kuudennella kaudella ja häntä esitti Emmie Nagata. Tämä versio on meta-inhimillinen salamurhaaja, joka alun perin työskentelee Black Hole -organisaatiossa ennen kuin hän siirtyi Eva McCullochin puolelle.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Arthur Lightin versio Tohtori Valosta esiintyi ladattavana bonushahmona vuoden 2006 Teen Titans videopelissä.
 • Arthur Lightin ja Kimiyo Hoshin versiot Tohtori Valosta esiintyivät ei-pelattavana hahmona DC universe Online -pelissä.
 • Arthur Lightin versio Tohtori Valosta esiintyi pelattavana hahmona Lego DC Super-Villains -pelissä, jossa häntä ääninäytteli Rodger Bumpass.