Doctor Mid-Nite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Doctor Mid-Nite tai Doctor Midnight (suom. Tohtori Keskiyö) on nimitys kolmelle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle hahmolle. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran All American Comics #25 numerossa huhtikuussa 1941 ja hänet loivat Charles Reizenstein ja Stanley Josephs Aschmeier.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Doctor Mid-Nite oli Charles McNider, nuori kirurgi, joka sokeutui, kun gangsteri "Killer" Maronin heittämä kranaatti räjähti hänen edessään, mutta hän huomasi näkevänsä pimeässä. Hän teki erityiset suojalasit, joiden avulla hän näki päivänvalossa, ja päätti käyttää erityisvoimaansa rikollisuuden torjuntaan. McNider käyttää myös "pimennyspommeja", jotka vapauttavat pikimustaa kaasua, joka sokeuttaa roistot, mutta antaa McNiderin nähdä. Jonkin aikaa hän käytti "kryoputkeksi" kutsuttua asetta, joka pystyy joko hallitsemaan vastustajan hermostoa tai ampumaan lämpö- tai kylmäpurkauksia. Hän myös koulutti pöllöistä itselleen apulaisia ja hänellä on Hooty niminen lemmikkipöllö. Siviili-identiteetissään hän teeskentelee olevansa avuton sokea mies. Hänestä tuli myöhemmin Justice Society of American jäsen. Hän käytti myöhemmin väliaikaisesti itsestään myös nimeä Starman toimien lyhyesti alkuperäisen Starmanin Ted Knightin seuraajana.

Charles McNider kuoli lopulta yhtenä Zero Hourin uhreista, kun Extant ikäännytti hänet ja toisen JSA-jäsenen Hourmanin kuoliaaksi. Hänet elvytettiin hetkeksi Black Lantern Corpsin jäseneksi Blackest Night -tapahtuman aikana, mutta Mr. Terrific tuhosi hänet.

Toinen Doctor Mid-Nite oli Beth Chapel niminen naislääkäri, joka peri ikääntyneen McNiderin suojalasit ja varusteet. Hän toimi Infinity, Inc ryhmän jäsenenä.

Kolmas Doctor Mid-Nite oli Pieter Anton Cross niminen norjalaissyntyinen tiedemiehen poika, jonka äidin alkuperäinen Doctor Mid-Nite onnistui pelastamaan kulkureilta. Aikuisena Pieter ei pysty myöhemmin pelastamaan äitiään Chagasin taudilta, jonka tämä saa Brasiliassa käydessään hänen luonaan. Crossin rikosten torjunnan ura alkaa, kun hän johtaa ilmaista klinikkaa Portsmouthissa, Washingtonissa. Hänen työnsä saa hänet tutkimaan uutta A39-nimistä katulääkettä, joka on steroidikaltaisen Venomin vahingossa saatu johdannainen. Hän oppii pian, että huumeen tuottaa paha yritys nimeltä Praeda Industries, jota johtaa Terrible Trio (Batmanin entiset viholliset). Yrityksen poliisit huumaavat Crossin ja hän joutuu pian auto-onnettomuuteen. Onnettomuus vie Katherine Blythe -nimisen nuoren naisen hengen. Onnettomuuden jälkeen hän huomaa, että hän näkee pilkkopimeässä vain infrapunanäön kautta (hän ​​voi käyttää myös ultraääninäköä). Häneltä riisutaan lupa virallisesti lääketieteen harjoittamiseen, ja hän ottaa nimen Tohtori Mid-Nite ja päättää taistella rikollisuutta vastaan. Cross liittyy Justice Society of America -järjestön uusimpaan inkarnaatioon ja nauttii lyhyestä romanssista joukkuetoverinsa Mustan Kanarialinnun kanssa. Tohtori Mid-Nite toimii myös viisaana ja ystävällisenä mentorina nuorelle Jaime Reyesille, uusimmalle Blue Beetlelle.

Aivan kuten alkuperäinen Doctor Mid-Nite -versio, hän on osoittanut samat perusominaisuudet: suojapuku, jossa on puolikuun symboli, tarkka kyky nähdä pimeässä auringonvalon lähes tai täydellisen sokeuden kustannuksella, erityiset visiirit ja "pimentävät" savupommit saadakseen taktista etua taistelussa, korkeatasoista taitoa kamppailulajeissa ja työ lääkärinä, jotka palvelevat sekä normaaleja ihmisiä että "meta-ihmis"-supersankareita. Lisäksi hän käyttää myös koulutettuja pöllöjä apulaisinaan alkuperäisen Doctor Mid-Niten tavoin ja hänellä on Charlie niminen lemmikkipöllö, jolla on kaulaan asennettu kamera, joka lähettää kuvaa suoraan tämän suojalaseihin.

Crossin Doctor Mid-Nite on yksi DC universumin merkittävimmistä lääkäreistä. Crossin uran merkittävimpiä saavutuksia ovat olleet löytö, jonka mukaan Alan Scott koostuu Tähtisydämen vihreästä liekistä; testien ja vuosittaisten tarkastusten suorittaminen Power Girlille; Hourmanille suoritettu hätäleikkaus; Brainiac-viruksen poistaminen Oraakkelista; Sue Dibnyn ruumiinavaus (Identity Crisis tarinassa); tarkka-ampujan luodin poistaminen Lois Lanesta; DNA testin tekeminen Terralle ja demonin karkoittaminen Ravenista Staticin avulla.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Charles McNiderin versio Doctor Mid-Nitesta esiintyi Legends of Tomorrow sarjan toisella kaudella, jossa häntä esitti Kwesi Ameyaw. Sarjassa hänet esitettiin sokeutuneena JSA:n jäsenenä, joka matkasi tulevaisuuteen 3000 luvulle käyttäen kyseisen ajan tekniikkaa korjaamaan näkönsä. Myöhemmin aivopesty Rip Hunter tappoi hänet.
  • Charles McNiderin versio Doctor Mid-Nitesta esiintyi Stargirl -televisiosarjassa, jossa häntä esitti Henry Thomas sarjan ensimmäisellä kaudella ja Alex Collins sarjan toisella kaudella.
  • Tuntematon versio Doctor Mid-Nitesta esiintyi Smallville -televisiosarjan jaksossa "Absolute Justice" valokuvassa Justice Societyn jäsenistä.