Channing Tatum

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Channing Tatum
Channing Tatum 21 Jump Street -elokuvan rooliasussaan WonderCon-tapahtumassa 2012.
Channing Tatum 21 Jump Street -elokuvan rooliasussaan WonderCon-tapahtumassa 2012.
Syntymäaika 26. huhtikuuta 1980 (ikä 35)
Syntymäpaikka Cullman, Alabama, Yhdysvallat
Aktiivisena 2000–
Oikea nimi Channing Matthew Tatum
Ammatti näyttelijä, tuottaja, tanssija, malli
Merkittävät roolit The Vow
21 Jump Street
Magic Mike
White House Down
Puoliso Jenna Dewan
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Channing Matthew Tatum (s. 26. huhtikuuta 1980 Cullman, Alabama, Yhdysvallat)[1] on yhdysvaltalainen näyttelijä, tuottaja, tanssija ja entinen malli. Hän aloitti uransa mallina, minkä jälkeen alkoi saada rooleja elokuvissa kuten Havoc (2005), Coach Carter (2005), Supercross (2005), She’s the Man (2006), Step Up (2006), Queens – kovat korttelit (2006), Haikein terveisin (2010) ja Magic Mike (2012).

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Channing Tatum syntyi Cullmanissa, Alabamassa. Hänen perheensä muutti Mississippiin Tatumin ollessa kuusivuotias, mutta hän kuitenkin vieraili Alabamassa vuosittain äitinsä perheen luona. Tatum kasvoi lähellä Mississippi jokea.

Tatum harrasti nuorena paljon urheilua. Hän pelasi amerikkalaista jalkapalloa, tavallista jalkapalloa sekä harrasti yleisurheilua ja taistelulajeja. Tatum vietti suurimman osan teini-iästään Tampassa, Floridassa, jossa hän kävi Gaither High Schoolia ennen opiskelujaan Tampa Catholic High Schoolissa. Tatum valmistui vuonna 1998 ja hänet äänestettiin kaikkein urheilullisimmaksi. Myöhemmin Tatum sai jalkapallostipendin Glenville State Collegeen Glenvilleen, Virginiaan, koska hän ei jaksanut keskittyä jalkapalloon. Tatum palasi kotiinsa ja alkoi työskennellä satunnaisissa työpaikoissa ennen muuttoaan Miamiin, jossa mallien etsijä löysi hänet.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatum palkattiin tanssijaksi Ricky Martinin ”She Bangs” -musiikkivideolle koe-esiintymisen jälkeen Orlandossa, Floridassa; hänelle maksettiin työstä 400 dollaria. Tatum työskenteli mallina muun muassa Emporio Armanilla, Nauticalla, Dolce & Gabbanalla ja Abercrombie & Fitchillä. Pian hän kuitenkin muutti suuntauksensa televisiomainoksiin, mainostaen muun muassa Mountain Dew’ta ja Pepsiä. Tatum työskenteli myös silloin tällöin mallina mainosten ohella esiityen muun muassa Vogue-lehdessä. Lokakuussa 2001 Tatum äänestettiin listalle ”50 kaikkein kauneinta kasvoa”.

Tatum on sanonut malliuran auttaneen häntä elämässään ”Se on tehnyt minun ja perheeni elämän paljon helpommaksi, koska en ole ikinä tiennyt mitä haluan tehdä ja nyt heidän ei tarvitse enää huolehtia siitä. Olen voinut tutkia elämää ja olen saanut tietää, että rakastan taidetta, kirjoittamista, näyttelemistä ja kaikkea mitä tajuan. Ja minulle on annettu mahdollisuus lähteä pois ja nähdä maailmaa ja nähdä kaikkea. Kaikki eivät saa sitä mahdollisuutta”.

2004–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 Tatum aloitti näyttelijän uransa esiintyen yhdessä C.S.I. Miamin jaksossa. Hänen ensimmäinen elokuvarooli oli elokuvassa Coach Carter, jossa hän näytteli Jason Lyleä, nokkelaa koripalloilijaa ja Samuel L. Jacksonin vastanäyttelijää. Samana vuonna Tatum sai roolin motocross-elokuvassa Supercross ja elokuvassa Havoc. Vaikka Tatum on sanonut rakastavansa mallina oloa, hän otti taukoa mallimaailmasta keskittyäkseen näyttelemiseen.

Tatumin piti näytellä Gambitia elokuvassa X-Men – viimeinen kohtaaminen, mutta Gambit poistettiin kokonaan elokuvasta eikä hän saanutkaan roolia. Elokuvan tuottaja, Lauren Shuler Donner, kuitenkin kysyi Tatumia toiseen tuottamaansa elokuvaan ja niin hänet palkattiin elokuvaan She’s the Man, jossa hän näyttelee Duke Orsinoa.

Samana vuonna Tatum näytteli tanssiaiheisessa romanttisessa elokuvassa Step Up, esittäen hip hop -tanssijaa, jonka täytyy olla ballerinan pari (Jenna Dewan). Myöhemmin samana vuonna Tatum näytteli elokuvassa A Guide to Recognizing Your Saints yhdessä Robert Downey Jr:n ja Shia LaBeoufin kanssa.

2008–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 Tatum näytteli Kimberly Peircen elokuvassa Stop-Loss, joka kertoo sotilaista, jotka ovat palaamassa kotiin Irakin sodasta, ja Stuart Townsendin elokuvassa Battle in Seattle.

Tatum tulee näyttelemään indie-elokuvassa The Trap, jonka ohjaa Rita Wilson.

Tatum ja Dito Montiel, jotka työskentelivät yhdessä elokuvassa A Guide to Recognizing Your Saints näyttelivät yhdessä myös elokuvassa Fighting. Tatum näytteli elokuvassa Shawn MacArthuria. Pari yhdistää voimansa myös vuonna 2010 valmistuvassa trillerissä The Brotherhood of the Rose, jonka Montiel sekä käsikirjoittaa että ohjaa. Vuonna 2015 Channing Tatum näytteli elokuvassa Magic Mike XXL.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Channing Tatum vaimonsa Jenna Dewanin rinnalla Tribecan elokuvajuhlilla 2010.

Vuonna 2005 Tatum tapasi Jenna Dewanin Step Upin kuvauksissa. Pari alkoi seurustella pian kuvausten loputtua ja kihlautui syyskuussa 2008 Mauilla, Havaijilla. Pari avioitui kesällä 2009.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2005 Coach Carter Coach Carter Jason Lyle
Havoc Havoc Nick
Supercross Supercross Rowdy Sparks
2006 She’s the Man She’s the Man Duke Orsino
Step Up Step Up Tyler Gage
Queens – kovat korttelit A Guide to Recognizing Your Saints Antonio
2007 The Trap The Trap Greg
Battle in Seattle Battle in Seattle Johnson
2008 Step Up 2 the Streets Step Up 2 the Streets Tyler Gage
Stop-Loss Stop-Loss Steve Shriver
2009 Fighting Fighting Shawn MacArthur
Public Enemies Public Enemies Pretty Boy Floyd
G.I. Joe: The Rise of Cobra G.I. Joe: The Rise of Cobra Duke/Conrad Hauser
2010 Haikein terveisin Dear John John Tyree
2011 Paha paikka The Dilemma Zip
Son of No One Son of No One Jonathan ”Milk” White
Kotka The Eagle Marcus Aquila
10 Years 10 Years Jake
Haywire Haywire Aaron
2012 The Vow The Vow Leo
21 Jump Street 21 Jump Street Jenko
Magic Mike Magic Mike Michael ”Magic Mike” Lane
2013 Don Jon Don Jon Movie Star
Side Effects Side Effects Martin Taylor
G.I. Joe: Kosto G.I. Joe: Retaliation Duke Hauser
This Is the End This Is the End Channing Tatum
White House Down White House Down John Cale
2014 Foxcatcher Foxcatcher Mark Schultz
22 Jump Street 22 Jump Street Jenko
2015 Nouseva Jupiter Jupiter Ascending Caine
Magic Mike XXL Magic Mike XXL Michael ”Magic Mike” Lane

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Palkinnon myöntäjä Palkinto Elokuva Tulos Huomioita
2006 Independent Spirit Award Paras näyttelijä sivuosassa Queens – kovat korttelit Ehdokkuus Palkinto meni Alan Arkinille elokuvasta Little Miss Sunshine
Sundance Film Festival Erikoistuomarin palkinto Voitto Jaettu Robert Downey Jr:n, Shia LaBeoufin, Rosario Dawsonin, Chazz Palminteriin ja Dianne Wiestin kesken
2008 Teen Choice Award Miesnäyttelijä draamassa Stop-Loss Voitto
Teen Choice Award Draama elokuva Step Up 2 the Streets Voitto Jaettu Step Up 2 the Streets -näyttelijöiden kesken
Teen Choice Award MySpacer Ehdokkuus Palkinto meni Ryan Shecklerille

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collar, Cammila: Channing Tatum Allmovie.com. Viitattu 28.6.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]